Η Σαουδική Αραβία βάζει τρικλοποδιά στην ανάκαμψη του πετρελαίου | Fortunegreece.com

Η Σαουδική Αραβία βάζει τρικλοποδιά στην ανάκαμψη του πετρελαίου

Η Σαουδική Αραβία βάζει τρικλοποδιά στην ανάκαμψη του πετρελαίου
epa01514462 (FILE) A gas flame is seen in the desert at Khurais oil field, about 160 km from Riyadh, Kingdom of Saudi Arabia, 23 June 2008. The price for crude oil produced by the Organization of the Petroleum Exporting Countries (OPEC) fell below 80 dollars for the first time since October 2007 on 09 October 2008, according to data released by OPEC on Thursday. One barrel (159 litres) of OPEC crude stood at 77.38 dollars Wednesday, a decrease of 2.66 dollars from 80.04 dollars on the previous day. EPA/ALI HAIDER Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο Σαουδάραβας υπουργός πετρελαίου απέκλεισε τον περιορισμό της παραγωγής και οι τιμές πήραν ξανά την κάτω βόλτα.

Η τιμή του πετρελαίου έπεσε ξανά κάτω από τα 33 δολάρια το βαρέλι, στον απόηχο της δήλωσης του υπουργού πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας ότι δεν θα μειώσει την παραγωγή, αλλά και της είδησης πως τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ χτύπησαν νέο ρεκόρ.

Ο Σαουδάραβας Αλί αλ-Ναΐμι δήλωσε ότι δεν θα πραγματοποιήσει κανένα πάγωμα παραγωγής πετρελαίου, παρότι με αυτήν την ιδέα συντάσσονται κι άλλες πετρελαιοπαραγωγές χώρες. Οι χώρες του ΟΠΕΚ μαζί και με μη μέλη του οργανισμού, έχουν προγραμματίσει συνάντηση για το ζήτημα στα μέσα Μαρτίου, απάντησε στον Σαουδάραβα ο ομόλογός του από τη Βενεζουέλα.

Η τιμή του πετρελαίου κατέρρευσε από τα 100 δολάρια το βαρέλι στα μέσα του 2014, στα 30 περίπου δολάρια σήμερα, εξαιτίας κυρίως της απροθυμίας χωρών του ΟΠΕΚ να μειώσουν την παραγωγή έπειτα από την πτώση της ζήτησης κυρίως από την Κίνα.

Πετρελαιοπαραγωγές χώρες εντός κι εκτός ΟΠΕΚ προχώρησαν πριν λίγες μέρες σε νέο γύρο διπλωματικών διαβουλεύσεων για το θέμα, ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι στις 16 Φεβρουαρίου οι Ρωσία, Σαουδική Αραβία και Κατάρ υποτίθεται ότι συμφώνησαν να παγώσουν την παραγωγή τους.

Ένα εξαιρετικά μεγάλο εμπόδιο σε αυτήν την προσπάθεια είναι το Ιράν, το οποίο έχει ήδη σχέδια να γίνει ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς πετρελαίου στον κόσμο, έπειτα από την άρση του εμπάργκο από τη Δύση.

Έτσι λοιπόν, και χωρίς ακόμη το Ιράν να διαθέτει δικό του πετρέλαιο στην αγορά, οποιαδήποτε συμμετοχή του στην παγκόσμια αγορά θεωρείται ότι δεν θα επηρεάσει την κατάσταση, καθώς ήδη οι περισσότερες χώρες τρέχουν σε ιστορικά υψηλούς ρυθμούς την παραγωγή τους.

Μάλιστα, οι περισσότεροι αναλυτές τονίζουν ότι η διαθεσιμότητα σε παγκόσμιο επίπεδο είναι τόσο μεγάλη, που ακόμη κι αν οι χώρες του ΟΠΕΚ αποφασίσουν να παγώσουν την παραγωγή, αυτό δεν θα επαναφέρει τις ισορροπίες του παρελθόντος για αρκετούς μήνες.

font