Η Saudi Aramco επιστρέφει στο Χρηματιστήριο με στόχο τα 10 δισ. δολάρια – Θα ανταποκριθούν οι επενδυτές;

Η Saudi Aramco επιστρέφει στο Χρηματιστήριο με στόχο τα 10 δισ. δολάρια – Θα ανταποκριθούν οι επενδυτές;
Photo: AFP
Η νέα δημόσια εγγραφή έρχεται λίγες ημέρες μετά τη σημαντική πτώση της μετοχής της στο χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου έτους.

Η Σαουδική Αραβία ετοιμάζεται για μια νέα εισαγωγή μετοχών της Aramco στο χρηματιστήριο, με στόχο να συγκεντρώσει πάνω από 10 δισ. δολάρια. Αυτή η κίνηση, που θα ανακοινωθεί την Κυριακή, αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες συμφωνίες αυτού του είδους τα τελευταία χρόνια.

Το βιβλίο παραγγελιών θα παραμείνει ανοιχτό μέχρι την επόμενη Πέμπτη, σύμφωνα με πηγές. Ήδη, υπάρχει ανεπίσημο ενδιαφέρον από επενδυτές σε όλη τη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη, συνολικού ύψους άνω των 10 δισ. δολαρίων. Η τιμή της προσφοράς θα έχει έκπτωση 10% σε σχέση με την τρέχουσα τιμή της μετοχής, αν και η τελική τιμή θα εξαρτηθεί από τη ζήτηση των επενδυτών.

Η νέα δημόσια εγγραφή έρχεται λίγες ημέρες μετά τη σημαντική πτώση της μετοχής της Aramco στο χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου έτους. Συμπίπτει επίσης με την διαδικτυακή συνάντηση του ΟΠΕΚ+ την Κυριακή, όπου θα συζητηθεί η πολιτική μείωσης της παραγωγής, με τους αναλυτές να αναμένουν διατήρηση των μειώσεων στην προσφορά, κρατώντας την παραγωγή της Σαουδικής Αραβίας σε χαμηλό τριετίας.

Αυτή η δευτερογενής δημόσια εγγραφή έρχεται πέντε χρόνια μετά την αρχική δημόσια εγγραφή της Aramco, από την οποία η Σαουδική Αραβία άντλησε 30 δισ. δολάρια, τη μεγαλύτερη στην ιστορία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αναμόρφωση της Οικονομίας

Τα κεφάλαια από την εισαγωγή θα βοηθήσουν στη χρηματοδότηση των μεγάλων πρωτοβουλιών οικονομικής μεταμόρφωσης της Σαουδικής Αραβίας. Ο πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν προωθεί έργα που περιλαμβάνουν την τεχνητή νοημοσύνη, τον τουρισμό και την ανάπτυξη της Neom, αξίας 1,5 τρισ. δολαρίων.

Αυτή η δημόσια εγγραφή πραγματοποιείται σε κρίσιμη περίοδο για το βασίλειο, το οποίο διακρατεί μερίδιο 82% στην Aramco, με κεφαλαιοποίηση 1,9 τρισ. δολαρίων. Οι τιμές του αργού πετρελαίου είναι χαμηλότερες από αυτές που χρειάζεται το Ριάντ για να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό του. Το ΔΝΤ εκτιμά ότι η Σαουδική Αραβία χρειάζεται τιμές πετρελαίου κοντά στα 100 δολάρια το βαρέλι για να καλύψει τις δαπάνες της, ενώ το Brent κυμαίνεται στα 85 δολάρια το βαρέλι και προβλέπεται να μειωθεί στα 79 δολάρια το 2025 και στα 75 δολάρια το 2026.

Ευφορία στην Αγορά IPOs

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η προσφορά θα δοκιμάσει την όρεξη των επενδυτών, εν μέσω ανησυχιών για την κλιματική αλλαγή και το μέλλον των ορυκτών καυσίμων. Η IPO της Aramco στηρίζεται κυρίως σε ντόπιους επενδυτές, υπό την πίεση της κυβέρνησης, καθώς οι ξένοι επενδυτές ανησυχούν για τις αποτιμήσεις.

Παρά το υψηλό μέρισμα, οι μετοχές της Aramco είναι ακριβές, με αναλογία τιμής προς κέρδη περίπου 50% υψηλότερη από αυτή της Exxon Mobil και διπλάσια από της Shell. Η εισαγωγή συμπίπτει με αυξημένη δραστηριότητα στην αγορά IPOs της Σαουδικής Αραβίας, με επενδυτική ζήτηση ύψους 176 δισ. δολαρίων τις τελευταίες εβδομάδες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: