Η Shell “ρίχνει” 4 τρισ. δολάρια για δέσμευση του άνθρακα. Οι κακές γλώσσες όμως λένε ότι δεν θα τα καταφέρει

Η Shell “ρίχνει” 4 τρισ. δολάρια για δέσμευση του άνθρακα. Οι κακές γλώσσες όμως λένε ότι δεν θα τα καταφέρει
epa08392880 (FILE) - A picture showing the old Royal Dutch Shell company logo at a service station in Beauty Point, Tasmania, Australia, 03 July 2015 (reissued 30 April 2020). Shell on 30 April 2020 released their 1st quarter 2020 results saying their net profits were down 46 per cent to 2.9 billion USD. Shell also said it would cut its dividend, the first time since second world war, amid ongoing Coronavirus-related lockdowns, plunge in oil price and falling demand for energy. EPA/UDO WEITZ *** Local Caption *** 55833505 Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η εταιρεία έχει δεσμευτεί να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στο μισό έως το 2030 και επιδιώκει να τις μηδενίσει έως το 2050.

της Marianna Cerini

Οι εταιρείες ορυκτών καυσίμων πρωτοστατούν αναφορικά με μια λύση για την κλιματική αλλαγή που, παρά την υποστήριξή της από πολλές κυβερνήσεις, έχει αντιμετωπίσει κριτική ως ένας αναποτελεσματικός τρόπος για να επιτευχθούν μηδενικές εκπομπές άνθρακα.

Η δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα (CCS) επιτρέπει στις βιομηχανίες που καίνε ορυκτά καύσιμα να παγιδεύουν τις εκπομπές άνθρακα και να τις μεταφέρουν μέσω αγωγών, φορτηγών ή πλοίων για αποθήκευση σε γεωλογικούς σχηματισμούς. Το διοξείδιο του άνθρακα εγχέεται υπόγεια σε βραχώδεις σχηματισμούς, συνήθως σε βάθη ενός χιλιομέτρου ή περισσότερο.

Η Shell, η BP, η Conoco Phillips και η Exxon Mobil εργάζονται όλες πάνω στην τεχνολογία, η οποία η Exxon Mobil εκτιμά ότι θα αποτελέσει μια αγορά 4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων μέχρι το 2050.

Ως ηγέτης του «πακέτου» που αφορά την CCS, η Shell αναπτύσσει εκτενώς την τεχνολογία από το 2008. Ξόδεψε περίπου 70 εκατομμύρια δολάρια για την τεχνολογία μόνο το 2020, καθιστώντας τη CCS αναπόσπαστο μέρος του διευρυνόμενου ενεργειακού χαρτοφυλακίου της. Η εταιρεία προωθεί τη CCS ως βασικό μέρος των προσπαθειών της για βιωσιμότητα. Η Έκθεση Αειφορίας της για το 2019 σημειώνει ότι η εταιρεία διερευνά επίσης τρόπους για να χρησιμοποιήσει το CO2 μόλις αυτό δεσμευτεί.

«Αυτά είναι κρίσιμα βήματα που θα μας βοηθήσουν να επιτύχουμε τη φιλοδοξία μας να μειώσουμε το καθαρό αποτύπωμα άνθρακα των ενεργειακών προϊόντων που πουλάμε περίπου στο μισό έως το 2050, σε συνδυασμό με την προσπάθεια της κοινωνίας να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου καθώς προχωρά προς τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού», αναφέρει η έκθεση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι κυβερνήσεις πραγματοποιούν μεγάλες επενδύσεις στη CCS ως μέρος των στρατηγικών τους για την κλιματική αλλαγή. Στις ΗΠΑ, το Υπουργείο Ενέργειας κάνει τα πρώτα βήματα για να εκταμιεύσει περισσότερα από 2,3 δισεκατομμύρια δολάρια για την τεχνολογία δέσμευσης άνθρακα που περιλαμβάνεται στον διακομματικό νόμο για τις υποδομές που υπέγραψε ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν πέρυσι. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει επενδύσει περίπου 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια στην τεχνολογία, καθιστώντας την βασικό μέρος του προγράμματος καθαρών μηδενικών εκπομπών. Και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε τον Ιούλιο ότι θα επενδύσει 1,8 δισεκατομμύρια δολάρια σε 17 έργα καθαρής τεχνολογίας μεγάλης κλίμακας, συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών CCS, έως το 2030.

Αυτές οι επενδύσεις συνοδεύονται από έγκριση από τη Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC): Σε μια έκθεση που δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο, ο οργανισμός κατέστησε σαφές ότι η CCS είναι μια κρίσιμη στρατηγική απαλλαγής από τον άνθρακα στις περισσότερες προσεγγίσεις μετριασμού.

«Η πρόοδος προς τις καθαρές μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τη βιομηχανία θα επιτραπεί με την υιοθέτηση νέων διαδικασιών παραγωγής που χρησιμοποιούν χαμηλή και μηδενική ηλεκτρική ενέργεια GHG, υδρογόνο, καύσιμα και διαχείριση άνθρακα», αναφέρει η έκθεση. «Μέχρι να αναπτυχθούν νέες χημικές ουσίες, η βαθιά μείωση των εκπομπών από τη διεργασία τσιμέντου θα βασίζεται στην ήδη εμπορευματοποιημένη υποκατάσταση τσιμεντοειδούς υλικού και στη διαθεσιμότητα CCS».

Εκτός από τη σημαντική μείωση των ορυκτών καυσίμων, η «χρήση CCS στο υπόλοιπο σύστημα ορυκτών» θα είναι απαραίτητη για την «επίτευξη ενεργειακών συστημάτων καθαρού μηδενικού CO2», σύμφωνα με την IPCC.

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα δεδομένου ότι μετά από μια προσωρινή πτώση των εκπομπών άνθρακα κατά τα πρώτα στάδια της πανδημίας του κορονοϊού, όταν η κατανάλωση άνθρακα και η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκαν, αρκετές αναφορές έχουν δείξει ότι το CO2 έχει επανέλθει στην ανοδική του τροχιά, φτάνοντας τους 36,3 δισεκατομμύρια τόνους πέρυσι – το υψηλότερο επίπεδο στην ιστορία.

Η Shell άρχισε να χρησιμοποιεί τεχνολογία δέσμευσης άνθρακα πριν από σχεδόν έναν αιώνα, σύμφωνα με τη Syrie Crouch, αντιπρόεδρο της CCS στη Shell.

«Η Shell παίρνει το CO2 από μολυσμένα ρεύματα από τη δεκαετία του 1930», είπε η Crouch. Αυτό ήταν κυρίως για την εξόρυξη φυσικού αερίου ή πετρελαίου με υψηλή περιεκτικότητα σε CO2, το οποίο έπρεπε να αφαιρεθεί για να πληρούν τις τεχνικές προδιαγραφές πριν πωληθούν και χρησιμοποιηθούν και τα δύο ορυκτά καύσιμα, εξήγησε. «Αλλά έχουμε την τεχνολογία διαχωρισμού εδώ και πολύ καιρό».

Η εταιρεία ανέπτυξε τον πρώτο αγωγό για τη μεταφορά διοξειδίου του άνθρακα στη δεκαετία του 1970 και τότε άρχισε να χρησιμοποιεί CO2 για βελτιωμένη ανάκτηση πετρελαίου. Η έγχυση CO2 στα υπάρχοντα κοιτάσματα πετρελαίου αυξάνει την πίεση και βοηθά στην κατεύθυνση του πετρελαίου προς τα πηγάδια παραγωγής.

Στις δεκαετίες που μεσολάβησαν, η Shell ενίσχυσε την έρευνα και τις επενδύσεις σε CCS. Διαχειρίζεται την εγκατάσταση Quest CCS κοντά στο Έντμοντον, στην Αλμπέρτα του Καναδά, και είναι συνεργάτης με τη Chevron στο Gorgon CCS στην Αυστραλία. Συνολικά, αυτές οι εγκαταστάσεις έχουν αποθηκεύσει μέχρι σήμερα πάνω από 12 εκατομμύρια τόνους άνθρακα, που ισοδυναμεί με την αφαίρεση περίπου του 8% των εκπομπών από ολόκληρη την αεροπορική βιομηχανία της ΕΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Shell είναι επίσης μέρος της κοινοπραξίας Northern Lights με τη νορβηγική ενεργειακή εταιρεία Equinor και τη γαλλική εταιρεία Total. Το εγχείρημα αφορά τη μεταφορά και αποθήκευση του έργου CCS της Νορβηγίας — το πρώτο διασυνοριακό δίκτυο υποδομής μεταφοράς και αποθήκευσης CO2. Τον Σεπτέμβριο, η Northern Lights υπέγραψε εμπορική συμφωνία για τη μεταφορά έως και 800.000 τόνων διοξειδίου του άνθρακα ετησίως από το Yara Sluiskil, ένα εργοστάσιο αμμωνίας και λιπασμάτων στην Ολλανδία, σε έναν βυθό στα ανοικτά των ακτών της δυτικής Νορβηγίας, θέτοντας ένα νέο πρότυπο για άλλες βιομηχανικές εταιρείες σε όλη την Ευρώπη που θέλουν να χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία CCS.

Επιπλέον, η Shell σχεδιάζει να κατασκευάσει τουλάχιστον 10 ακόμη εργοστάσια στον Καναδά, την Ευρώπη και την Ασία-Ειρηνικό.

«Προσπαθούμε να αποκτήσουμε πρόσβαση σε επιπλέον 25 εκατομμύρια τόνους CO2 ετησίως δυναμικότητας CCS έως το 2035», δήλωσε η Crouch. «Η τεχνολογία παίζει ουσιαστικό ρόλο στην επίτευξη των φιλοδοξιών μας για το κλίμα».

Αυτές οι φιλοδοξίες καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα στόχων: Η Shell έχει δεσμευτεί να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου της και να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στο μισό έως το 2030 και στοχεύει να τις μηδενίσει έως το 2050. Αναμένει επίσης το 50% των συνολικών της δαπανών (κεφαλαιουχικές δαπάνες και λειτουργικά έξοδα) να προέρχονται από προϊόντα και υπηρεσίες χαμηλών και μηδενικών εκπομπών άνθρακα έως το 2025, από το υδρογόνο και τα βιοκαύσιμα έως τη φόρτιση για τα ηλεκτρικά οχήματα, λύσεις που βασίζονται στη φύση και CCS.

«Η CCS έχει τη δυνατότητα να μειώσει τις εκπομπές εκεί όπου δεν υπάρχουν επί του παρόντος κλιμακούμενες εναλλακτικές λύσεις χαμηλών εκπομπών άνθρακα», είπε η Crouch, «ιδιαίτερα σε τομείς που είναι δύσκολο να μειωθούν όπως το τσιμέντο, ο χάλυβας, ο σίδηρος και τα χημικά». Για εκείνες τις βιομηχανικές διεργασίες – οι οποίες, σήμερα, είναι υπεύθυνες για σχεδόν το ένα τρίτο των παγκόσμιων εκπομπών CO2 – «απαιτείται μια σειρά CCS», πρόσθεσε.

Υπό αμφισβήτηση η πραγματική επίδραση της τεχνολογίας

Ενώ κυβερνήσεις και εταιρείες όπως η Shell στοχεύουν να αναπτύξουν τη CCS σε μεγάλη κλίμακα, ορισμένοι πιστεύουν ότι η τεχνολογία έχει τα όριά της.

Μια έκθεση του Ινστιτούτου Ενεργειακής Οικονομίας και Χρηματοοικονομικής Ανάλυσης (IEEFA) που δημοσιεύθηκε τον Σεπτέμβριο διαπίστωσε ότι τα έργα CCS με χαμηλές επιδόσεις ξεπερνούσαν σημαντικά τα επιτυχημένα έργα, με μεγάλη διαφορά.

Μεταξύ των 13 έργων που εξετάστηκαν για τη μελέτη —περίπου το 55% της συνολικής τρέχουσας επιχειρησιακής ικανότητας παγκοσμίως— επτά δεν είχαν καλές επιδόσεις, δύο απέτυχαν και ένα μπήκε στον «πάγο».

«Πολλοί διεθνείς οργανισμοί και εθνικές κυβερνήσεις βασίζονται στη δέσμευση άνθρακα στον τομέα των ορυκτών καυσίμων για να φτάσουν στο καθαρό μηδέν, και αυτό απλώς δεν πρόκειται να λειτουργήσει», δήλωσε ο Bruce Robertson, συντάκτης της έκθεσης και αναλυτής ενεργειακής χρηματοδότησης στο IEEFA. «Αν και υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι μπορεί να διαδραματίσει κάποιο ρόλο σε κλάδους που είναι δύσκολο να μετριαστούν, όπως το τσιμέντο, τα λιπάσματα και ο χάλυβας, τα συνολικά αποτελέσματα δείχνουν ένα οικονομικό, τεχνικό και πλαίσιο μείωσης των εκπομπών που συνεχίζει να υπολείπεται».

Ο Dominic Eagleton, ανώτερος υπεύθυνος εκστρατειών της μη κυβερνητικής οργάνωσης Global Witness, με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, συμμερίζεται την άποψη αυτή. «Τα τελευταία 30 χρόνια, σχεδόν το 80% των εγκαταστάσεων δέσμευσης διοξειδίου του άνθρακα μεγάλης κλίμακας που σχεδιάστηκαν για τη μείωση των εκπομπών απέτυχαν», είπε. «Η δέσμευση του άνθρακα είναι μια αποτυχημένη τεχνολογία που αφαιρεί πόρους από πραγματικές λύσεις για το κλίμα, όπως η ανανεώσιμη ενέργεια και η ενεργειακή απόδοση».

Παρά τις ανησυχίες αυτές, το ενδιαφέρον των κυβερνήσεων για την CCS φαίνεται ότι πρόκειται να αυξηθεί. Ο πρόσφατα θεσπισμένος νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού περιελάμβανε πιστώσεις φόρων 260 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την καθαρή ενέργεια και θα διοχετεύσει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε έργα CCS. Οι επικριτές επέκριναν αυτήν την πτυχή του νόμου, λέγοντας ότι οι εκπτώσεις φόρου είναι ουσιαστικά ένα δώρο στη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων.

Για τη Shell, η CCS είναι μόνο μια πτυχή των προσπαθειών της εταιρείας να συμμετάσχει στη συνεχιζόμενη ενεργειακή μετάβαση — και η Crouch λέει ότι είναι απαραίτητη.

«Εργαζόμαστε με τους πελάτες μας για να προσφέρουμε προϊόντα χαμηλότερης περιεκτικότητας σε άνθρακα και επιλογές απανθρακοποίησης στις εγκαταστάσεις τους», είπε. «Η CCS πρέπει να είναι μέρος της λύσης».

Πηγή: Fortune.com