EKA Hellas: Η σημασία ενός σύγχρονου και ανθρωποκεντρικού χώρου εργασίας

EKA Hellas: Η σημασία ενός σύγχρονου και ανθρωποκεντρικού χώρου εργασίας
Οι λεπτομέρειες ενός εργασιακού χώρου που κάνουν τη διαφορά, αυξάνουν την παραγωγικότητα και προάγουν την ευεξία και τη θετική ψυχολογία των εργαζόμενων.

Ο σύγχρονος εργασιακός χώρος είναι κάτι παραπάνω από ένα απλό µέρος. Επηρεάζει τη δηµιουργικότητα, την απόδοση των εργαζοµένων, τη συνολική ευεξία τους και, κατ’ επέκταση, τη σχέση τους µε την εταιρεία και την παραµονή τους σε αυτή. Γι’ αυτό ο σύγχρονος χώρος εργασίας πρέπει να είναι λειτουργικός, ευέλικτος και ελκυστικός, και να έχει στο επίκεντρό του τον άνθρωπο. Ποια είναι, όµως, τα χαρακτηριστικά του και πώς αυτά µπορεί να επηρεάσουν την αποδοτικότητα και την καθηµερινότητα των εργαζοµένων;

Εργονομία

Η εργονοµία αποτελεί ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά ενός σύγχρονου εργασιακού χώρου. Τα εργονοµικά έπιπλα εργασίας επιτρέπουν στους εργαζόµενους να δουλεύουν άνετα, χωρίς να καταπονούν το σώµα τους, ενώ παράλληλα προσφέρουν επιλογές για να δουλέψουν µε διαφορετικό τρόπο µέσα στην ηµέρα. Για παράδειγµα, ένα work café επιτρέπει στους εργαζόµενους να απαντήσουν email ή να διεκπεραιώσουν εργασίες που δεν χρειάζονται πολλή συγκέντρωση σε έναν ευχάριστο χώρο που δεν θυµίζει γραφείο ή ένα lounge corner που διευκολύνει µια γρήγορη συνάντηση 2-3 ατόµων. Ένα height-adjustable γραφείο εργασίας δίνει τη δυνατότητα στους εργαζόµενους να αλλάξουν στάση εργασίας όσες φορές θέλουν µέσα στη µέρα, φροντίζοντας µε αυτόν τον τρόπο την υγεία τους.

Ακουστική

Σε έναν εργασιακό χώρο που συνυπάρχουν πολλοί εργαζόµενοι, ειδικά αν πρόκειται για open plan, µπορεί να αυξηθούν σηµαντικά τα επίπεδα θορύβου. Από τα πληκτρολόγια και τα τηλέφωνα, µέχρι τις βιντεοκλήσεις και τις συζητήσεις, η φασαρία στον εργασιακό χώρο είναι ένα πρόβληµα που µπορεί να επηρεάσει τη συγκέντρωση και την απόδοση των εργαζοµένων, ακόµη και την ψυχική και πνευµατική τους υγεία. Τα προβλήµατα αυτά µπορούν να αποφευχθούν µε τη χρήση κατάλληλων υλικών µε ηχοαπορροφητικές ιδιότητες. Τα υλικά αυτά έχουν την ιδιότητα να µειώνουν τις ανακλάσεις του θορύβου και να βελτιώνουν τις ακουστικές ιδιότητες των εσωτερικών χώρων, όπου χρησιµοποιούνται. Με τον τρόπο αυτό βελτιώνονται οι συνθήκες εργασίας και αποφεύγονται οι συνέπειες του θορύβου.

Αισθητική

Η αισθητική είναι ένα από τα πιο παραγνωρισµένα χαρακτηριστικά ενός σύγχρονου εργασιακού χώρου. Μπορεί η αισθητική να είναι υποκειµενική, αλλά η διαφορά ανάµεσα σε έναν χώρο εργασίας µε λευκούς τοίχους και σε έναν εργασιακό χώρο στον οποίο επικρατούν το χρώµα και η καλαισθησία είναι ευδιάκριτη. Η αισθητική µπορεί να επηρεάσει τη δηµιουργικότητα, τη διάθεση και, κατ’ επέκταση, την εµπειρία και τη σχέση µε την εταιρεία.

Πολλοί εργοδότες αναγνωρίζουν την ανάγκη να σστεγάσουν την επιχείρησή τους σε πιστοποιημένα κτίρια που προάγουν τις αρχές της βιωσιμότητας και το ευ ζειν των εργαζομένων τους.

Ευεξία

Η ευεξία των εργαζοµένων είναι καθοριστική για την απόδοσή τους στον εργασιακό χώρο. Όταν, όµως, µιλάµε για ευεξία, δεν εννοούµε µόνο τη σωµατική, αλλά και την πνευµατική και ψυχολογική ευεξία. Η υποστήριξη και η προώθηση της ολιστικής ευεξίας στον εργασιακό χώρο µπορεί να έχουν εξαιρετικά θετικά αποτελέσµατα στην απόδοση των εργαζοµένων αλλά και στην ικανοποίηση που παίρνουν εκείνοι από την εργασία τους. Η ευεξία των εργαζοµένων συνδέεται στενά µε τα χαρακτηριστικά του εργασιακού χώρου που έχουµε ήδη αναφέρει, δηλαδή την εργονοµία, την ακουστική και την αισθητική, καθώς η φροντίδα της εταιρείας γύρω από αυτά τα θέµατα µπορεί να δηµιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες για τους εργαζόµενους.

Βιωσιμότητα

Η βιωσιµότητα ενός εργασιακού χώρου ξεκινάει µε την επιλογή των υλικών. Η χρήση υλικών κατά την κατασκευή ή την ανακαίνιση που δεν επιβαρύνουν, αλλά αντίθετα µπορεί και να ωφελούν το περιβάλλον, προσφέρει σηµαντικά οφέλη − τόσο στους ανθρώπους που ζουν και εργάζονται µέσα και γύρω από το κτίριο, όσο και στις εταιρείες που στεγάζονται σε αυτά, αλλά και στους ιδιοκτήτες των κτιρίων. Η αξιοποίηση υλικών τα οποία έχουν παραχθεί µε µειωµένο ή/και µηδενικό αποτύπωµα άνθρακα, και τα οποία ταυτόχρονα έχουν την ικανότητα να αποθηκεύουν άνθρακα, µπορεί να έχει σηµαντικά θετικό αντίκτυπο στο φυσικό και ανθρώπινο περιβάλλον.

Η σχέση των εργαζοµένων µε τον χώρο εργασίας έχει αλλάξει. Οι εργαζόµενοι αλλά και οι εργοδότες έχουν περισσότερες απαιτήσεις. Γι’ αυτό και πολλοί εργοδότες επιλέγουν κτίρια που φέρουν πιστοποιητικά όπως Leed και Well σε όσο το δυνατόν υψηλότερη βαθµίδα, καθώς αυτά µπορούν να επηρεάσουν την εύρεση και την παραµονή των καλύτερων εργαζοµένων στην εταιρεία. Ένας χώρος εργασίας πιστοποιηµένος µε Leed & Well είναι ένας ανθρωποκεντρικός χώρος εργασίας, που φροντίζει ταυτόχρονα και το περιβάλλον.

Είναι ένας εργασιακός χώρος που προωθεί την ολιστική ευεξία και δίνει προτεραιότητα στους εργαζόµενους. Γιατί, όταν ισχυριζόµαστε ότι το ανθρώπινο δυναµικό είναι το πιο σηµαντικό κεφάλαιο µίας εταιρείας, πρέπει να το αποδεικνύουµε εµπράκτως.

 

Δείτε το ειδικό online αφιέρωμα για τα 10 χρόνια Most Admired Companies

Δείτε τους νικητές της φετινής έρευνας Most Admired Companies 2024

*Φωτογραφία: Steelcase Inc

**H νέα έκδοση του Fortune Greece κυκλοφορεί Παρασκευή 12 Ιουλίου στα περίπτερα.