Η σημασία του «βοήθησέ με να καταλάβω»
- 26/09/2015, 20:38
- SHARE
Αντί να υιοθετήσετε μια αμυντική στάση, ζητήστε από το αφεντικό σας να σας εξηγήσει πώς θα μπορούσε να βελτιωθεί το έργο αφού πρώτα ακούσετε τις ερωτήσεις του.
του Τέρι Κάβανο*
Καταρχήν, ας συμφωνήσουμε στο τι είναι η κριτική: είναι κρίση. Δεύτερον, ας είμαστε ειλικρινείς ως προς το πώς νοιώθουμε όταν μας κρίνουν. Δεν μας αρέσει, όταν γινόμαστε εμείς αποδέκτης της.
Αντί να προσπαθούμε να κάνουμε την κριτική δημιουργική, ας αλλάξουμε εντελώς τη δυναμική της κουβέντας. Πώς; Βγάζοντας τελείως από την κουβέντα την έννοια της κριτικής και δημιουργώντας έναν τρόπο αλληλεπίδρασης που πραγματικά οικοδομεί ένα καλύτερο αποτέλεσμα.
Υπάρχουν πολλαπλοί τρόποι για να προσεγγίσει κάποιος ένα ζήτημα ή μια ενέργεια, και αντίστοιχα πολλά σχέδια δράσης που μπορεί κάποιος να συλλάβει. Σε κάθε κουβέντα, προσπαθώ να προτείνω τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε το εκάστοτε έργο να βελτιωθεί ή να σχεδιασθεί εκ νέου.
Κάνω πολλές ερωτήσεις.
Και καθώς είμαι ένας μάλλον …σωματώδης διευθύνων σύμβουλος, οι λέξεις και ο τόνος μου μπορούν να προκαλέσουν μια μάλλον αμυντική στάση στον συνομιλητή μου.
Γι’ αυτό και η φράση «βοήθησέ με να καταλάβω» είναι σημαντική. Γιατί δεν πηγαίνει καλά το πρότζεκτ; Μήπως υπάρχει έλλειψη πόρων; Μήπως η εκτέλεση του έργου παρεμποδίζεται από προβλήματα στην εσωτερική δομή της εταιρείας; Είναι οι κατάλληλοι άνθρωποι στο έργο;
Επίσης, έχω μάθει ότι μόλις τελειώνει μια συζήτηση, πρέπει να την αφήνω πίσω μου. Δεν είναι εύκολο αυτό, εφόσον μπορεί να μην νοιώθω άνετα με τα επόμενα βήματα, αλλά απ’ την άλλη δεν έχω την πολυτέλεια να μένω προσκολλημένος σε κάτι που δεν αφορά ούτε τη φήμη ούτε το brand name της εταιρείας μου.
Τέλος, έχω ανακαλύψει ότι όταν ένα πρότζεκτ ολοκληρώνεται, αυτό συνιστά μια θαυμάσια ευκαιρία για να εμπλακώ εκ νέου σε μια συζήτηση. Τη στιγμή εκείνη, το άγχος και η ένταση έχουν αρχίσει να φεύγουν, και τότε μπορώ να συλλέξω δεδομένα από διάφορες μεριές. Ένας διάλογος πάνω στα επόμενα βήματα και μια απολογιστική έκθεση επιτρέπουν την ακόμα καλύτερη κατανόηση των ζητημάτων.
Πρόκειται για μια διαδικασία συνεχούς ανακάλυψης.
* Ο Τέρι Κάβανο είναι διευθύνων σύμβουλος της Erie Insurance