Η ψηφοφορία κρίνει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών τον Σεπτέμβριο

Η ψηφοφορία κρίνει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών τον Σεπτέμβριο
ΒΟΥΛΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ Ν/Σ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΤΣΙΠΡΑΣ Α. ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ ΕΥ Photo:

Εγκρίθηκε η συμφωνία από τις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής - Η κυβέρνηση βάζει όριο τους 120 βουλευτές, εκτιμήσεις για διαρροές ακόμα και 40 βουλευτών.

H σημερινή ψηφοφορία για το νέο Μνημόνιο στην ολομέλεια της Βουλής αναμένεται να καθορίσει σε μεγάλο βαθμό και τις εξελίξεις των επόμενων ημερών, με τα σενάρια για πρόωρες εκλογές τον Σεπτέμβριο καλά να κρατούν.

Στην κυβέρνηση γράφουν και σβήνουν ονόματα βουλευτών που μπορεί να καταψηφίσουν το νέο Μνημόνιο και πραγματοποιούν τους τελευταίους υπολογισμούς για τις απώλειες στην ψηψοφορία των επόμενων ωρών, ώστε να προχωρήσουν στο σχεδιασμό των επόμενων κινήσεών τους.

Καθοριστικός παράγοντας στις εξελίξεις θα είναι ο αριθμός των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που δεν θα υπερψηφίσουν τη συμφωνία, με το Μέγαρο Μαξίμου να ευελπιστεί ότι ο αριθμός αυτός θα είναι έστω και οριακά κάτω των 30, ενώ άλλοι βλέπουν τις διαρροές να φτάνουν από 38 έως 41.

Στην κυβέρνηση το όριο μπαίνει στη διατήρηση του αριθμού των 120 βουλευτών οι οποίοι θεωρούνται αναγκαίοι, ώστε η κυβέρνηση να διατηρηθεί σε ζωή, έστω με μηχανική υποστήριξη.

Αυτό ανέφερε σε τοποθέτησή του ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης το πρωί στον ΣΚΑΪ: «Αν πέσουμε από τους 120 βουλευτές, είναι λογικό ότι δεν μπορεί να σταθεί η κυβέρνηση. Θα αναγκαστούμε μέσα από σύντομες διαδικασίες να λύσουμε αυτή την αναντιστοιχία που υπάρχει», σημείωσε.

«Πρωταγωνιστής» της σημερινής μέρας ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο οποίος έκανε το πρώτο βήμα για να αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ, με το Μέγαρο Μαξίμου να τον κατηγορεί ότι διάλεξε τον δρόμο της δραχμής.

Σε συνομιλία που είχε νωρίτερα ο Παναγιώτης Λαφαζάνης με δημοσιογράφους στην Βουλή, επιβεβαίωσε ότι δημιουργούνται Επιτροπές Αγώνα κατά του Μνημονίου, καθώς «όταν κάτι δεν το αποδέχεσαι, μάχεσαι εναντίον του». Στην παρατήρηση που του έγινε πως «έτσι μάχεσαι και κατά της κυβέρνησης», μίλησε για «μεταβατική κατάσταση», ενώ όταν του αναφέρθηκε πως ο πρωθυπουργός ως πρόεδρος της ΚΟ, μπορεί να τους διαγράψει, είπε «δεν νομίζω, υπάρχει καταστατικό του κόμματος και κανονισμός της ΚΟ. Από βουλευτές θα μας διαγράψει; Ας μας διαγράψει».

Διαβάστε επίσης: Οι δύο παράγοντες που θα κρίνουν τυχόν πρόωρες εκλογές

Εγκρίθηκε η συμφωνία από τις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής
Νωρίτερα δεκτό κατά πλειοψηφία επί της αρχής, επί των άρθρων και στο σύνολό του έγινε το νομοσχέδιο για τη συμφωνία με τους εταίρους της χώρας, από τις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής.

Δύο τροπολογίες που κατατέθηκαν την τελευταία στιγμή (μία για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και μία που αφορά το συνταξιοδοτικό) προκάλεσαν ένταση.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου κατήγγειλε το βουνό, όπως το χαρακτήρισε, τροπολογιών που κατατέθηκαν τελευταία στιγμή και ζήτησε να δοθούν εξηγήσεις, αλλά και να αποσυρθούν. Η πρόεδρος της Βουλής χαρακτήρισε απαράδεκτο να έρχονται τέτοιας σημασίας τροπολογίες, που αφορούν τις συντάξεις και θέματα των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, τελευταία ώρα.

Ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης ανέφερε ότι κατατέθηκαν τώρα διότι δεν πρόλαβαν να ολοκληρωθούν νωρίτερα και εισηγήθηκε να γίνουν αποδεκτές για να συζητηθούν στην Ολομέλεια.

Σύμφωνα με την τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός Οικονομίας διευρύνονται σημαντικά οι δυνατότητες που προσφέρει στους δανειολήπτες ο γνωστός ως νόμος Κατσέλη, για την δικαστική διευθέτηση δανείων των υπερχρεωμένων νοικοκυριών. Επίσης, προβλέπεται ότι στο πεδίο εφαρμογής του νόμου εμπίπτουν πλέον το σύνολο των οφειλών φυσικών προσώπων που βρίσκονται αποδεδειγμένα σε μόνιμη και γενική αδυναμία πληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών προς ιδιώτες, προς την εφορία, τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στα ασφαλιστικά ταμεία.

Τελικά, οι δύο τροπολογίες αναμένεται να συζητηθούν στην Ολομέλεια.