Η συμφωνία με την ΕΕ για τη Βόρεια Ιρλανδία ανοίγει τον «ασκό του Αιόλου» στη Βρετανία
- 04/12/2017, 17:45
- SHARE
Σκωτία και Λονδίνο ζητούν παρόμοιο «ειδικό» καθεστώς παραμονής εντός της τελωνειακής ένωσης - Νέες συνομιλίες με την ΕΕ στις 14 Δεκέμβρη.
Ολοκληρώθηκε στις Βρυξέλλες η συνάντηση μεταξύ του Πρόεδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και της πρωθυπουργού της Βρετανίας, Τερέζα Μέι σήμερα στις Βρυξέλλες για το Brexit, χωρίς να έχει υπάρξει τελική συμφωνία για τον τελικό λογαριασμό της αποχώρησης του Ην. Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Παρά τη σημαντική πρόοδο δεν ήταν δυνατό να ολοκληρώσουμε τη συμφωνία σήμερα καθώς κάποια ζητήματα παραμένουν ανοιχτά για συζήτηση και περαιτέρω διαπραγματεύσεις. Είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε αργότερα αυτήν την εβδομάδα», ανέφερε ο κ. Γιούνκερ μετά το πέρας της συνάντησης, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «ικανοποιητική πρόοδος» μπορεί να επιτευχθεί μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της 14ης Δεκεμβρίου και ότι δεν αποτελεί «αποτυχία» η σημερινή συνάντηση.
Από την πλευρά της, η Τερέζα Μέι έκανε λόγο για «εποικοδομητική συνάντηση» στην οποία επιτεύχθηκε «σημαντική πρόοδος». «Κάποιες διαφορές παραμένουν» δήλωσε η Βρετανίδα πρωθυπουργός.
Οι δύο πλευρές, πάντως, φαίνεται πως συμφωνήσανε στο ακανθώδες ζήτημα του προσδιορισμού των συνόρων και του καθεστώτος της Βορείου Ιρλανδίας, το οποίο, ωστόσο, αναμένεται να δημιουργήσει «πονοκεφάλους» στη Βρετανίδα πρωθυπουργό.
Όπως διέρρευσε σε βρετανικά μέσα ενημέρωσης, η λύση που φέρεται να προκρίνεται περιλαμβάνει ένα «ειδικό» καθεστώς παραμονής, έστω και ονομαστικά, της Βορείου Ιρλανδίας στην ΕΕ. Το BBC αναφέρει πως η Τερέζα Μέι είναι διατεθειμένη να δεχτεί την παραμονή της Β. Ιρλανδίας εντός της τελωνειακής ένωσης της ΕΕ.
Η είδηση αυτή πυροδότησε σειρά αντιδράσεων στη Μεγάλη Βρετανία και ειδικά σε όσους αντιτίθενται στην έξοδο της χώρας από την Ευρ. Ένωση.
Η πρωθυπουργός της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζον και ο δήμαρχος του Λονδίνου, Σαντίκ Καν, δήλωσαν πως δεν βλέπουν τον λόγο να μην συνάψουν και η Σκωτία και το Λονδίνο ειδικές συμφωνίες μετά το Brexit, όπως αυτή που συνήψε η Βόρεια Ιρλανδία.
«Η συμφωνία ώστε οι κανονιστικές ρυθμίσεις στη Βόρεια Ιρλανδία να ευθυγραμμιστούν με αυτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά το Brexit θα μπορούσε να αναπαραχθεί και σε άλλες περιφέρειες του Ηνωμένου Βασιλείου», δήλωσε σήμερα η Νίκολα Στέρτζον, η επικεφαλής της αποκεντρωμένης κυβέρνησης της Σκωτίας που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας της περιφέρειάς της. «Αν ένα τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου μπορεί να διατηρήσει την κανονιστική ευθυγράμμιση με την Ευρωπαϊκή Ένωση και ουσιαστικά να παραμείνει στην ενιαία αγορά -πράγμα που είναι η σωστή λύση για τη Βόρεια Ιρλανδία-, σίγουρα δεν υπάρχει λόγος να μην μπορούν να το κάνουν και άλλοι», τονίζει η Στέρτζον σε μήνυμά της στο Twitter.
Ο δήμαρχος του Λονδίνου δήλωσε επίσης ότι η πόλη του θα πρέπει να συνάψει κι αυτή μια ειδική συμφωνία για το Brexit που να της επιτρέπει να παραμείνει μέσα στην ενιαία αγορά και την τελωνειακή Ένωση. «Τεράστιες συνέπειες για το Λονδίνο, αν η Τερέζα Μέι αποδεχθεί ότι είναι δυνατό για ένα τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου να παραμείνει μέσα στην ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση μετά το Brexit», έγραψε στο Twitter ο δήμαρχος της πρωτεύουσας Σαντίκ Καν. «Οι Λονδρέζοι ψήφισαν σε συντριπτικό ποσοστό υπέρ της παραμονής στην ΕΕ και μια παρόμοια συμφωνία εδώ θα μπορούσε να προστατεύσει δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας», πρόσθεσε.
Εν τω μεταξύ, η απόφαση αυτή -εφόσον ισχύσει- αναμένεται να φέρει αναταραχές και εντός της βρετανικής κυβέρνησης, αφού η ηγέτιδα του βορειοϊρλανδικού κόμματος που στηρίζει την κυβέρνηση μειοψηφίας της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι δήλωσε ότι η επαρχία θα πρέπει να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση με τους ίδιους όρους που θα το πράξει και το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο.
Η Αρλίν Φόστερ, η πρόεδρος του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP) τόνισε ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει διαφοροποίηση των κανονιστικών ρυθμίσεων μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και του υπόλοιπου Ηνωμένου Βασιλείου. «Η Βόρεια Ιρλανδία πρέπει να αποχωρήσει από την ΕΕ με τους ίδιους όρους όπως το υπόλοιπο ΗΒ», συνέχισε. «Δεν θα δεχτούμε οποιαδήποτε μορφή διαφοροποίησης των κανονιστικών ρυθμίσεων που θα διαχωρίζει τη Βόρεια Ιρλανδία, σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο, από το υπόλοποιπο ΗΒ. Και η οικονομική και συνταγματική ακεραιότητα του ΗΒ δεν θα πρέπει να εκτεθεί με κανέναν τρόπο», υπογράμμισε η Φόστερ.