Η συμβουλή του CEO της Microsoft AI στα παιδιά που θα κληρονομήσουν τον κόσμο

Η συμβουλή του CEO της Microsoft AI στα παιδιά που θα κληρονομήσουν τον κόσμο
Group of children of different nationalities sit in a row on the windowsill and with lack of emotion play online games or read social networks on mobile phones. Technologies that spoil childhood. Photo: Shutterstock
«Το μέλλον δεν διαμορφώνεται από τις προβλέψεις, αλλά από τον τρόπο που αλληλεπιδρούμε με την τεχνολογία σήμερα».

Έναν κόσμο ριζικά διαφορετικό από τον σημερινό θα κληρονομήσουν οι σημερινοί έφηβοι, σύμφωνα με τον Mustafa Suleyman, διευθύνοντα σύμβουλο της Microsoft AI και συνιδρυτή της DeepMind. Όπως δηλώνει στο podcast Big Technology, το μέλλον της εργασίας δεν θα εξαρτάται από τη γνώση, αλλά από την ικανότητα των ανθρώπων να «συνεργάζονται» με την τεχνητή νοημοσύνη.

«Η καθημερινή σας εργασία θα είναι πολύ διαφορετική σε 10 ή 15 χρόνια. Θα έχει να κάνει περισσότερο με τη διαχείριση του AI agent σας», λέει χαρακτηριστικά. Η ανθρώπινη αλληλεπίδραση με τα έξυπνα μοντέλα, σύμφωνα με τον Suleyman, θα εξελιχθεί σε μια σχέση συμβίωσης, όπου ο χρήστης θα εκπαιδεύει, θα ελέγχει και θα αξιοποιεί τον πράκτορά του για να εκτελεί σύνθετα καθήκοντα.

Ο ίδιος απευθύνει μια ξεκάθαρη και «προφανή», όπως τη χαρακτηρίζει, συμβουλή στις νεότερες γενιές: να πειραματιστούν με τα μοντέλα που είναι διαθέσιμα σήμερα, να δοκιμάσουν, να κάνουν λάθη, να ανακαλύψουν τις δυνατότητες και τους περιορισμούς της τεχνολογίας από πρώτο χέρι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Είναι σαν να ρωτάς τι πρέπει να κάνει κάποιος όταν έχει πρώτη φορά πρόσβαση στο διαδίκτυο. Η απάντηση είναι: να το χρησιμοποιήσει», σημειώνει. Για τον Suleyman, οι χρήστες είναι αυτοί που διαμορφώνουν την εξέλιξη της τεχνολογίας μέσα από την εφευρετικότητα της καθημερινής χρήσης και όχι απαραίτητα οι δημιουργοί της.

Σχολιάζοντας την ευρύτερη επίδραση της τεχνητής νοημοσύνης στον πολιτισμό, υποστηρίζει πως η ίδια η νοημοσύνη –ανθρώπινη ή τεχνητή– βρίσκεται πίσω από κάθε καινοτομία που έχει προσδώσει αξία στην ιστορία του ανθρώπινου είδους.

«Το μέλλον δεν διαμορφώνεται από τις προβλέψεις, αλλά από τον τρόπο που αλληλεπιδρούμε με την τεχνολογία σήμερα», τονίζει. Και για τους νέους που καλούνται να σχεδιάσουν τη ζωή τους, η ερώτηση δεν είναι «αν» αλλά «πώς» θα συμπεριλάβουν την AI στα σχέδιά τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: