Η συμβουλή του Γουόρεν Μπάφετ στον Μπιλ Γκέιτς: «Δεν χρειάζεται να γεμίζεις κάθε λεπτό του προγράμματός σου»

Η συμβουλή του Γουόρεν Μπάφετ στον Μπιλ Γκέιτς: «Δεν χρειάζεται να γεμίζεις κάθε λεπτό του προγράμματός σου»
epa04696380 Nebraska Furniture Mart and Berkshire Hathaway, CEO Warren Buffett answers questions for a crowd inside his new North Texas store for a cancer benefit in The Colony, Texas, USA, 08 April 2015. There are currently only three Nebraska Furniture Mart stores in United States with the new store in Texas will be the fourth. EPA/LARRY W. SMITH Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
«Δεν δουλεύω τόσο σκληρά τώρα», λέει ο Γκέιτς. «Στα 20 μου δεν πίστευα στα Σαββατοκύριακα και τις διακοπές. Ήταν κάπως ανεξέλεγκτο το πώς πίεζα τον εαυτό μου».

Για τον Μπιλ Γκέιτς, η σκέψη να δουλεύει λιγότερο από πλήρες ωράριο «ακούγεται φρικτή».

Ο Γκέιτς, 68 ετών, λέει ότι ελπίζει να ακολουθήσει τα βήματα του μακροχρόνιου φίλου του Γουόρεν Μπάφετ, ο οποίος είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Berkshire Hathaway σε ηλικία 94 ετών και δεν έχει άμεσα σχέδια να αποσυρθεί. «Ο φίλος μου, ο Γουόρεν Μπάφετ, εξακολουθεί να πηγαίνει στο γραφείο έξι μέρες την εβδομάδα», λέει ο Γκέιτς στο CNBC Make It. «Ελπίζω η υγεία μου να μου επιτρέψει να είμαι σαν τον Γουόρεν».

Ο συνιδρυτής της Microsoft λέει ότι έχει ακόμη πολλά που θέλει να κάνει. Παραμένει «τεχνολογικός σύμβουλος» για τη Microsoft και περνάει μεγάλο μέρος του χρόνου του χρησιμοποιώντας την καθαρή του αξία — που εκτιμάται από το Forbes στα 128 δισεκατομμύρια δολάρια — για να χρηματοδοτήσει πιθανές λύσεις για τα παγκόσμια προβλήματα που θεωρεί πιο επείγοντα, ιδιαίτερα για τις ασθένειες, τη φτώχεια, την κλιματική αλλαγή και την πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη και την εκπαίδευση.

Αυτά τα θέματα είναι το επίκεντρο του τελευταίου έργου του Γκέιτς: μια επερχόμενη σειρά ντοκιμαντέρ πέντε επεισοδίων στο Netflix με τίτλο “What’s Next? The Future with Bill Gates“, η οποία θα κάνει πρεμιέρα στις 18 Σεπτεμβρίου.

«Το Ίδρυμα [Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς] θα γιορτάσει την 25η του επέτειο του χρόνου. Δεν έχουμε εξαλείψει την πολιομυελίτιδα, δεν έχουμε εξαλείψει την ελονοσία. Είμαι πολύ, πολύ αφοσιωμένος σε αυτά τα θέματα», λέει ο Γκέιτς. «Θέλουμε να μειώσουμε τους παιδικούς θανάτους στο μισό ξανά, από 5 εκατομμύρια σε 2,5 εκατομμύρια».

Αυτός είναι ένας από τους σημαντικότερους λόγους που ο Γκέιτς θέλει να περιμένει όσο το δυνατόν περισσότερο πριν ελαφρύνει σημαντικά τον φόρτο εργασίας του, λέει.

Στο μυαλό του, αυτό σημαίνει «τουλάχιστον 10 χρόνια, αν η υγεία μου το επιτρέψει, να δουλεύω σε αυτό το επίπεδο», προσθέτει, «Ελπίζω να είναι περισσότερο, γύρω στα 20 ή 30».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το μάθημα για την εργασία που πήρε χρόνια στον Γκέιτς να μάθει

Το τρέχον επίπεδο εργασίας του Γκέιτς είναι πολύ διαφορετικό από την ένταση των πρώτων χρόνων της καριέρας του, όταν ήταν απόλυτα συγκεντρωμένος στην εκκίνηση της Microsoft και την ανάπτυξή της σε έναν τεχνολογικό κολοσσό.

«Δεν δουλεύω τόσο σκληρά τώρα», λέει ο Γκέιτς. «Στα 20 μου δεν πίστευα στα Σαββατοκύριακα και τις διακοπές. Ήταν κάπως ανεξέλεγκτο το πώς πίεζα τον εαυτό μου». Ανέμενε από τους υπαλλήλους του να έχουν την ίδια στάση, φτάνοντας στο σημείο να απομνημονεύει τους αριθμούς πινακίδων των αυτοκινήτων των εργαζομένων για να «βλέπει πότε ερχόταν και πότε έφευγε ο κόσμος», είχε δηλώσει το 2016 στο BBC.

Ήταν ο Μπάφετ που έπεισε τον Γκέιτς ότι θα έπρεπε να είναι πιο επιεικής με τους υπαλλήλους του και με τον ίδιο. Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής διαβεβαίωσε τον Γκέιτς ότι δεν χρειάζεται να «γεμίζει κάθε λεπτό του προγράμματός του» για να είναι σοβαρός επιχειρηματίας, και ότι είναι πιο σημαντικό να ελέγχεις τον δικό σου χρόνο, είπε ο Γκέιτς στον δημοσιογράφο Τσάρλι Ρόουζ σε μια κοινή συνέντευξη με τον Μπάφετ το 2017.

«Μπορώ να αγοράσω ό,τι θέλω, ουσιαστικά, αλλά δεν μπορώ να αγοράσω χρόνο», πρόσθεσε ο Μπάφετ κατά την ίδια συνέντευξη.

Ο Γκέιτς λέει ότι έχει αλλάξει τη στάση του, λέγοντας σε φοιτητές της Βόρειας Αριζόνα κατά την τελετή αποφοίτησής τους πέρυσι ότι θα ήθελε κάποιος να του είχε πει νωρίτερα να «κάνει ένα διάλειμμα όταν το χρειάζεται». Σήμερα, λέει ότι πραγματικά απολαμβάνει τον ελεύθερο χρόνο του: παίζει τένις για διασκέδαση και κάνει πραγματικές διακοπές, διαβάζοντας έως και τρεις ώρες την ημέρα κατά τη διάρκεια του χρόνου του εκτός δουλειάς.

Και δεν του λείπουν τα ενδιαφέροντα θέματα για τα οποία θέλει να μάθει περισσότερα.

«Χθες ασχολήθηκα με τη νόσο του Αλτσχάιμερ», λέει, προσθέτοντας: «Διανοητικά, το να παραμένω ενημερωμένος — ακόμα και μόνο για την [τεχνητή νοημοσύνη] — απαιτεί πολύ χρόνο. Αλλά είναι απίστευτα ικανοποιητικό».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: