Η συνάντηση Βαρουφάκη – Λαγκάρντ δεν άλλαξε τη σκληρή γραμμή του ΔΝΤ
- 06/04/2015, 13:15
- SHARE
Οι δυσκολίες για συμφωνία στο Eurogroup της 24ης Απριλίου, οι απαιτήσεις του Ταμείου που δεν γίνονται δεκτές και το μήνυμα της κυβέρνησης.
Στρωμένος με αγκάθια θα είναι ο δρόμος μέχρι το Eurogroup της 24ης Απριλίου, αφού ο Γιάν(ν)ης Βαρουφάκης δεν πήρε καμία σαφή υπόσχεση από την επικεφαλής του Δ.Ν.Τ, Κριστίν Λαγκάρντ στο ταξίδι «αστραπή» στην Ουάσινγκτον. Αν και η Γενική Διευθύντρια του Ταμείου δέχτηκε να χαλάσει το Πάσχα της και να δει τον Έλληνα υπουργό, ωστόσο, μάλλον ήταν εκείνη που πέτυχε να λάβει και δημοσίως διαβεβαιώσεις, αφού ο Γιαν(ν)ης Βαρουφάκης διαβεβαίωσε ότι η χώρα θα πληρώνει στο διηνεκές τις δανειακές της υποχρεώσεις.
Η ίδια ζήτησε από τον υπουργό οικονομικών να αρχίσουν να συνεργάζονται τα τεχνικά κλιμάκια σε Βρυξέλλες και Αθήνα και η ελληνική πλευρά να διευκολύνει τη διαδικασία, επιτρέποντας την πρόσβαση στα στοιχεία που απαιτούνται για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Το Ταμείο απαιτεί ακόμη, για να κλείσει την αξιολόγηση και το staff report, που απαιτείται, να πραγματοποιήσει επιτόπιο έλεγχο στα υπουργεία.
Υποχωρήσεις σε αυτό το πεδίο δεν φαίνονται προς το παρόν στον ορίζοντα, ενώ είναι ξεκάθαρο ότι οι δεσμεύσεις των 26 σελίδων της τελευταία λίστας Βαρουφάκη, δεν κρίνονται ικανοποιητικές. Το Ταμείο εξακολουθεί να επιμένει στις παρεμβάσεις για τα εργασιακά και να αντιδρά σθεναρά, σε κάθε αναφορά για επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων ή αύξησης του κατώτατου μισθού, ενώ θεωρεί άμεσης προτεραιότητας το ζήτημα του ασφαλιστικού και ξεκαθαρίζει ότι κίνηση για κατάργηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος θα θεωρηθεί μονομερής ενέργεια. Επιμένει ακόμη στην κατάργηση των εξαιρέσεων του ΦΠΑ, κυρίως στα νησιά.
Λύση σε αυτές τις διαφωνίες δεν βρέθηκε στη συνάντηση της Ουάσινγκτον, κυρίως γιατί δεν έγινε ουσιαστική συζήτηση. Η Κριστίν Λαγκάρντ παρέπεμψε στο Brussels Group και στις διαπραγματεύσεις, ουσιαστικά ζητώντας εκείνη από τον Γιαν(ν)η Βαρουφάκη να επιταχύνει.
Αυτό που πέτυχε η κυβέρνηση, με αυτή τη συνάντηση είναι να σταματήσει την φημολογία ότι οδεύουμε προς στάση πληρωμών, φημολογία που τροφοδοτήθηκε βέβαια από δηλώσεις υπουργών, και να καθησυχάσει προσωρινά τις αγορές.
Ωστόσο, μέχρι τις 24 Απριλίου, όπου μπορεί να ελπίζει σε μια κατ’αρχήν συμφωνία (αλλά είναι απίθανο και σε μία εκταμίευση ποσού), θα συνεχίσει να «στραγγίζει» τη ρευστότητα από κάθε πιθανή πηγή για να πληρώνει υποχρεώσεις και η οικονομία κινδυνεύει να χάσει το πρώτο εξάμηνο, περνώντας και πάλι σε ύφεση.