Η συνάντηση Βαρουφάκη με τον γκουρού δικηγόρο για θέματα χρέους
- 20/04/2015, 16:08
- SHARE
«Η Ελλάδα εξακολουθεί να ελπίζει σε αναδιάρθρωση του χρέους της» αναφέρουν οι New York Times.
Στη συνάντηση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη με τον φημισμένο δικηγόρο Λι Μπουχάιτ, τον γκουρού των αναδιαρθρώσεων χρεών, αναφέρονται οι New York Times σε δημοσίευμα τους.
Η συνάντηση τους κινήθηκε σε ήρεμα νερά αναφέρει η εφημερίδα, ωστόσο δείχνει ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει ελπίδες ότι θα καταφέρει να αναδιαρθρώσει το χρέος των 303 δισεκατομμυρίων ευρώ που κουβαλάει στις πλάτες της.
Αναφέρει συγκεκριμένα: «Κανείς δεν ξέρει τι συζητήθηκε μεταξύ τους, ωστόσο είναι φανερό πως ο Βαρουφάκης εξερευνά την περίπτωση της; αναδιάρθρωσης, τη στιγμή που η Ελλάδα είναι πολύ κοντά στο να αθετήσει τις προσεχείς υποχρεώσεις της. Η Ευρωζώνη είναι προετοιμασμένη για μια τέτοια προοπτική, οι αγορές ήταν νευρικές την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ οι επιπτώσεις είναι δύσκολο να προβλεφθούν. Γι’ αυτό και οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν προσπαθήσει τα τελευταία πέντε χρόνια να αποτρέψουν τα χειρότερα. Ακόμη και τώρα σημειώνουν πως, παρά το γεγονός ότι η κατάσταση χρέους της Ελλάδας είναι τρομερή, μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία. Κάτι που ζητάει ο Ομπάμα και από τις δύο εμπλεκόμενες πλευρές».
Μέσα σε αυτό το δεσμευτικό πλαίσιο, η συνάντηση του Βαρουφάκη με τον Μπουχάιτ που έχει να κάνει με το κούρεμα του χρέους, φαίνεται άκαιρο από τη στιγμή που η Ευρωζώνη έχει καταστήσει σαφές πως δεν τίθεται τέτοιο θέμα, αναφέρουν οι NYT.
«Έτσι, ακόμη και ο «πολύς» Μπουχάιτ που είχε εμπλακεί στο κούρεμα του ελληνικού χρέους το 2012, δεν θα μπορέσει να ασκήσει επιρροή ώστε να γίνει μια νέα αναδιάρθρωση. Αυτή τη φορά, το μέγιστο του χρέους διακρατείται απο κράτη και ιδρύματα και όχι από ιδιώτες – σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε πριν από τρία χρόνια».
Το άρθρο αναφέρει πως οι δανειστές της Ελλάδας δεν δείχνουν καμία προθυμία να ελαφρύνουν τις αποπληρωμές της, ενώ το επικείμενο Eurogroup, όπως επισήμανε και ο Σόιμπλε, δεν πρόκειται να φέρει αποτέλεσμα. Ωστόσο, αν η Ελλάδα δεν λάβει χρήματα, θα έχει πρόβλημα να αποπληρώσει το ΔΝΤ στις 12 Μαΐου (763 εκατομμύρια ευρώ) και το βέβαιο είναι ότι δεν θα είναι σε θέση να καλύψει τα 11 δισεκατομμύρια ευρώ που οφείλει να δώσει στην ΕΚΤ και το ΔΝΤ τον Ιούνιο και τον Ιούλιο.
Παράλληλα επικαλείται δηλώσεις Έλληνα αξιωματούχου του υπουργείου Οικονομικών, ο οποίος μεταφέρει την κατάσταση που επικρατεί στα ελληνικά ταμεία. Βάσει της δήλωσής του, υπάρχουν μόλις δύο δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία φτάνουν μέχρι την Παρασκευή.