Η «συγγνώμη» του Νετανιάχου και η κρίσιμη στροφή στη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς
- 03/09/2024, 15:46
- SHARE
Μετά τον τραγικό θάνατο έξι ισραηλινών ομήρων, που βρέθηκαν νεκροί από σφαίρες σε σήραγγα της Γάζας, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έκανε για πρώτη φορά σε 11 μήνες πολέμου κάτι πρωτόγνωρο – ζήτησε συγγνώμη από τις οικογένειες που θρηνούν. «Θέλω να σας πω πόσο λυπάμαι και να σας ζητήσω συγχώρεση που δεν μπόρεσα να φέρω πίσω τον Σάσα ζωντανό», ανέφερε στους γονείς του Αλεξάντερ Λομπάνοφ κατά τη διάρκεια ενός από τα τηλεφωνήματα.
Αυτή η συμβολική κίνηση θα μπορούσε να αποτελέσει σημείο καμπής στη συνεχιζόμενη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, έπειτα από μήνες αποτυχημένων διαπραγματεύσεων για κατάπαυση του πυρός. Την Κυριακή, εκατοντάδες χιλιάδες Ισραηλινοί διαδήλωσαν, απαιτώντας εκεχειρία με τη Χαμάς, ενώ το μεγαλύτερο συνδικάτο της χώρας κήρυξε απεργία, που έκλεισε προσωρινά τράπεζες, εμπορικά κέντρα και το κεντρικό αεροδρόμιο τη Δευτέρα το πρωί.
«Ο Νετανιάχου συνειδητοποίησε ότι είχε ξεπεραστεί ένα όριο», έγραψε ο σχολιαστής Γιοάβ Λιμόρ στην εφημερίδα Israel Hayom, αντικατοπτρίζοντας την ευρέως διαδεδομένη αίσθηση ότι η κυβέρνηση δεν έκανε αρκετά για να σώσει τους ομήρους. «Από χθες, το Ισραήλ δεν είναι η ίδια χώρα», μεταδίδει το Bloomberg.
Παρόλα αυτά, το μέλλον της πολιτικής του Νετανιάχου παραμένει αβέβαιο. Σε συνέντευξη Τύπου το βράδυ της Δευτέρας, τόνισε ότι το Ισραήλ δεν πρόκειται να παραδώσει τον έλεγχο του διαδρόμου Φιλαδέλφειας, στα σύνορα Γάζας και Αιγύπτου, παρά τις απαιτήσεις της Χαμάς.
Ο Νετανιάχου ανέφερε ότι ο έλεγχος αυτής της περιοχής είναι ζωτικής σημασίας για «την ήττα της Χαμάς, την επιστροφή των ομήρων και τη διασφάλιση ότι η Γάζα δεν θα αποτελεί απειλή στο μέλλον». Επίσης, τόνισε: «Αν φύγουμε, δεν θα επιστρέψουμε», αναφερόμενος στην «τεράστια διεθνή πίεση» που θα ασκηθεί στο Ισραήλ.
Πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ υπό τον Τζο Μπάιντεν θα πρέπει να εκμεταλλευτεί αυτή τη στιγμή για να πιέσει το Ισραήλ και τη Χαμάς να καταλήξουν σε συμφωνία. Η Washington Post ανέφερε ότι οι ΗΠΑ, μαζί με άλλους διεθνείς διαμεσολαβητές, το Κατάρ και την Αίγυπτο, προετοιμάζουν μια τελική συμφωνία «take-it-or-leave-it».
«Είμαστε πολύ κοντά» στην παρουσίαση μιας πρότασης, δήλωσε ο Μπάιντεν τη Δευτέρα. Όταν ρωτήθηκε αν ο Νετανιάχου κάνει αρκετά για να εξασφαλίσει την απελευθέρωση των ομήρων, ο Μπάιντεν απάντησε απλά: «Όχι».
Το Ισραήλ διεξάγει την επιχείρησή του στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου, όταν χιλιάδες μαχητές της Χαμάς εισέβαλαν στο νότιο τμήμα της χώρας, σκοτώνοντας 1.200 ανθρώπους και απαγάγοντας 250. Από τότε, η κυβέρνηση του Ισραήλ έχει προσπαθήσει να επιτύχει δύο συχνά αντιφατικούς στόχους: να καταστρέψει τη στρατιωτική και πολιτική υποδομή της Χαμάς και να επαναπατρίσει τους ομήρους ζωντανούς.