Η Σύνοδος της σύγκλισης, ή του Grexit;

Η Σύνοδος της σύγκλισης, ή του Grexit;
German Chancellor Angela Merkel (L) shakes hands with Greek Prime Minister Alexis Tsipras (R) at the start of an EU-CELAC Latin America summit in Brussels, Belgium June 10, 2015. Tsipras had flown to Brussels to meet Merkel and French President Francois Hollande, with time fast running out for the two sides to agree on a cash-for-reforms deal for Greece. But it was not immediately clear whether that meeting would take place, with European Union officials saying Greece's latest offer had not gone far enough. REUTERS/Yves Herman TPX IMAGES OF THE DAY - RTX1FXMY

Ηγέτες και υπουργοί οικονομικών των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ξεκίνησαν ήδη να προετοιμάζονται για τις εξελίξεις της Δευτέρας.

Ξεκίνησαν ήδη οι προπαρασκευαστικές επαφές και επικοινωνίες μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών για την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για την Ελλάδα που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα μετά το επίσης έκτακτο Eurogroup.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ προέβησαν την Παρασκευή σε “μια επισκόπηση της κατάστασης” όσον αφορά την ελληνική οικονομική κρίση, έγινε γνωστό από πηγή στο περιβάλλον του αρχηγού του γαλλικού κράτους.

Κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής τους συνδιάλεξης, διάρκειας μερικών λεπτών, οι δύο ηγέτες επισήμαναν ότι “οι τρεις επόμενες ημέρες, ως την έκτακτη σύνοδο (σ.σ. κορυφής της ευρωζώνης) της Δευτέρας, πρέπει να αξιοποιηθούν για να υπάρξει πρόοδος για μια συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους θεσμούς, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή”, διευκρίνισε η ίδια πηγή.

Ο Ολάντ, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Μπρατισλάβα για μια σύνοδο κρατών της περιοχής στην οποία είχε προσκληθεί, ζήτησε να “γίνει ό,τι είναι δυνατόν” προκειμένου να υπάρξει ένας “συμβιβασμός”, προειδοποιώντας εναντίον της πιθανότητας μιας νέας “αποτυχίας” των διαπραγματεύσεων.

Το τρέχον “πλαίσιο είναι βαρύ, είναι επικίνδυνο και απαιτεί να ληφθούν αποφάσεις”, τόνισε ακόμη αναφερόμενος -πέραν του ζητήματος της Ελλάδας-στο πρόβλημα της μετανάστευσης και στην ουκρανική κρίση.

«Η Σύνοδος την Δευτέρα μπορεί να γίνει μια σύνοδος αποφάσεων, εάν υπάρχει μια βάση για απόφαση», δήλωσε η Άνγκελα Μέρκελ μιλώντας νωρίτερα την Παρασκευή σε κομματική εκδήλωση των Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) και πρόσθεσε ότι, εάν ως τότε δεν υπάρχει βάση για απόφαση, η συνάντηση θα είναι απλώς μια «Σύνοδος Διαβουλεύσεων» και θα πρέπει να συνεχιστεί η αναμονή.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τήρησε από την πλευρά του σκληρή στάση δίνοντας λίγες πιθανότητες για αξιόλογη πρόοδο μέχρι τη Δευτέρα. Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στο Λουξεμβούργο μετά το τέλος της συνεδρίασης των ΥπΟικ της ΕΕ, μετέφερε πως οι ομόλογοί του είναι δύσπιστοι ως προς την πιθανότητα επίτευξης σημαντικής προόδου μέσα στο Σαββατοκύριακο, τονίζοντας πως το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης αποτελεί τη μόνη βάση για όποια λύση. Επιπλεόν, επεσήμανε πως ήδη έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος. Τέλος, σημείωσε πως εφόσον υπάρχουν καινούργια δεδομένα μπορεί να υπάρξει τηλεδιασκεψη του Eurogroup την Κυριακή το βράδυ, ωστόσο το Eurogroup δεν μπορεί να κάνει τίποτα εάν δεν έχει στην κατοχή του της έκθεση των τριών θεσμών.

Διαβάστε ακόμη: Επιβεβαιώθηκε το Eurogroup της Δευτέρας

Σε εγρήγορση η κυβέρνηση της Πολωνίας

Σύσκεψη με τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας καθώς και τους υπουργούς Εξωτερικών και Οικονομικών της Πολωνίας συγκάλεσε για τη Δευτέρα η πρωθυπουργός της χώρας Έβα Κόπατς, προκειμένου να εξετάσουν τις ενδεχόμενες επιπτώσεις από μια ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων PAP.

«Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για αυτό. Δεν είμαστε στην ευρωζώνη, αλλά είμαστε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και γι’αυτό το λόγο συγκροτώ μια ομάδα τη Δευτέρα» δήλωσε η Κόπατς από τη Μπρατισλάβα.

Το ίδιο πρακτορείο μετέδωσε ακόμα ότι ο Πολωνός υπουργός Οικονομικών Ματέους Τζούρεκ δήλωσε από τις Βρυξέλλες πως υπάρχει υψηλός κίνδυνος επιδείνωσης της κρίσης στην Ελλάδα, προσθέτοντας ωστόσο ότι η Πολωνία είναι προετοιμασμένη για ενδεχόμενες αναταράξεις στην αγορά σε περίπτωση ελληνικής χρεοκοπίας.

Αμφισβητεί τη σκοπιμότητα της έκτακτης Συνόδου Κορυφής ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών

Τον σκεπτικισμό του για το γεγονός ότι η υπόθεση της Ελλάδας έχει περάσει τώρα στο επίπεδο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, κάτι που ο ίδιος θεωρεί «δίκοπο μαχαίρι», εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Χανς Γεργκ Σέλινγκ, πριν τη σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Λουξεμβούργο, διατεινόμενος πως η ΕΕ δεν μπορεί να κάνει κάποιο επιπλέον βήμα και πως “η μπάλα” βρίσκεται αποκλειστικά στην Ελλάδα.

Κατά την άποψή του, η παραπομπή του ζητήματος σε πολιτικό επίπεδο είναι «κατά πολύ, δίκοπο μαχαίρι», όλες οι αποφάσεις λαμβάνονται τελικά στο Eurogroup, το οποίο και φέρει την ευθύνη για αυτές, και το να συγκαλείται Σύνοδος Κορυφής, που πιθανόν δεν είναι δυνατό να προετοιμαστεί, διότι το Σαββατοκύριακο δεν θα υπάρξουν αποφάσεις, ο ίδιος δεν θεωρεί ιδιαίτερα σκόπιμο.

Όπως ανέφερε ο ίδιος, το αν το βράδυ της Δευτέρας μπορεί να επιτευχθεί λύση στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής δεν μπορεί να εκτιμηθεί αυτή τη στιγμή, όπως επίσης κανένας δεν γνωρίζει αν οι Έλληνες θα κάνουν κάποια κίνηση και θα έλθουν με νέες προτάσεις, πάντως χθες οι συνομιλίες δεν προχώρησαν.

Ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών διέψευσε ότι ο Έλληνας ομόλογός του Γιάνης Βαρουφάκης κατέθεσε νωρίτερα στο Eurogroup νέες ιδέες καθώς, όπως είπε, «ο Βαρουφάκης ανακοίνωσε ότι έφερε μία νέα πρόταση, η οποία όμως δεν είναι νέα, αλλά είναι η πρόταση του ”φρένου” ελλείμματος, που ήθελαν ήδη από παλιά οι Έλληνες και που δεν είναι τίποτε το νέο».

Ο Χανς Γεργκ Σέλινγκ ανέφερε ότι με τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωζώνης, οι υπουργοί Οικονομικών θα έχουν να συζητήσουν ποια στάση θα κρατήσουν, και πρόσθεσε ότι οι υπουργοί Οικονομικών ενεργούν στη βάση του αποκαλούμενου “Μνημόνιου κατανόησης” στο πλαίσιο της απόφασης που είχαν λάβει τον Φεβρουάριο, και στην οποία προβλέπεται μια ευελιξία που δεν γίνεται αποδεκτή από τους Έλληνες, ωστόσο οι υπουργοί Οικονομικών δεν μπορούν να κάνουν άλλο βήμα.

Τέλος, ο ίδιος απάντησε καταφατικά σε ερώτηση εάν -εξαιτίας της συνεχιζόμενης κρίσης και της απόσυρσης χρημάτων από τον ελληνικό πληθυσμό από τις τράπεζες- οι Αυστριακοί τουρίστες που αυτή την εποχή βρίσκονται στην Ελλάδα θα μπορούν την ερχόμενη Δευτέρα να κάνουν ανάληψη χρημάτων από τις τράπεζες.

Διαβάστε ακόμη: Γιούνκερ: Έδωσα επενδυτικό πακέτο 35 δισ. ευρώ στον Τσίπρα

Σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος από τον υπουργό του ο Αυστριακός καγκελάριος

Ενόψει της κατάστασης στην Ελλάδα, κατανοεί τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα που έχει θέσει “κόκκινες γραμμές” και που δεν θέλει να κάνει περικοπές οι οποίες θα πλήξουν τους πιο αδύναμους, τονίζει σε σημερινή συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα “Έστεραϊχ”, ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας, Βέρνερ Φάιμαν, ο οποίος πραγματοποίησε προχθές, Τετάρτη, επίσκεψη εργασίας στην Αθήνα, όπου είχε μακρές και εγκάρδιες συνομιλίες με τον πρωθυπουργό.

Ταυτόχρονα, ο καγκελάριος ανακοινώνει ότι μέσα στις επόμενες αποφασιστικές ημέρες, πριν από την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής την ερχόμενη Δευτέρα, θα καταβάλει έντονες προσπάθειες για την εξεύρεση μιας λύσης και θα έχει προς τούτο συνομιλίες με τις ηγεσίες στις γειτονικές χώρες.

Κατά την άποψη του Βέρνερ Φάιμαν, η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει τώρα ένα βήμα προσέγγισης με τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διαφορετικά, όπως σημειώνει, τα πράγματα θα δυσκολέψουν.

Στην ίδια συνέντευξη στην αυστριακή εφημερίδα, ο ομοσπονδιακός καγκελάριος και αρχηγός των Αυστριακών Σοσιαλδημοκρατών προσθέτει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός μπορεί να κάνει περισσότερα για την καταπολέμηση της απάτης, κάτι που ο ίδιος του είπε στη διάρκεια των συνομιλιών τους στην Αθήνα.

 

«Η Λισαβόνα δεν είναι “απελπισμένη και ανήσυχη”, όπως το 2010»

Η “ικανότητα αντίστασης” της ευρωζώνης επιτρέπει στην Πορτογαλία και την Ιρλανδία να παρακολουθούν τις δυσχέρειες που αντιμετωπίζει η Ελλάδα χωρίς να “είναι απελπισμένες και ανήσυχες”, όπως ήταν στην αρχή της κρίσης του χρέους, δήλωσε ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Πέδρο Πάσος Κοέλιο.

“Η ευρωζώνη επιδεικνύει σήμερα μια ικανότητα αντίστασης πολύ πιο σημαντική. Η Πορτογαλία και η Ιρλανδία δεν είναι απελπισμένες και ανήσυχες, δεν αγωνιούν για το πόσο χρόνο θα πάρει πριν ζητήσουν εξωτερική βοήθεια σε περίπτωση που υλοποιηθούν οι κίνδυνοι αναφορικά με την Ελλάδα”, δήλωσε ο κεντροδεξιός πρωθυπουργός.

Το 2010, έπειτα από το πρώτο πρόγραμμα στήριξης που διαπραγματεύθηκε η Αθήνα, “είχε αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση και για άλλες χώρες”, υπενθύμισε στη διάρκεια συζήτησης στο κοινοβούλιο.

Η Πορτογαλία θεωρείται στην Ευρώπη “εταίρος εμπιστοσύνης που καλύπτεται από τους μηχανισμούς άμυνας της ευρωζώνης, οι οποίοι βεβαίως θα εφαρμοσθούν σε περίπτωση ανάγκης”, δήλωσε ο Πέδρο Πάσος Κοέλιο.

Επιμένοντας σ’ αυτά που υποστηρίζει εδώ και εβδομάδες, ο πορτογάλος πρωθυπουργός διαβεβαίωσε πως η χώρα του διαθέτει επαρκή χρηματοοικονομικά αποθέματα για να αντιμετωπίσει μια αυξημένη αστάθεια στις κεφαλαιαγορές, εάν η κατάσταση με την Ελλάδα επιδεινωθεί.