Η σκληρή αλήθεια σχετικά με τη χρηματοδότηση των startups
- 03/06/2017, 14:46
- SHARE
Είναι σημαντικό για τους επιχειρηματίες να κατανοήσουν τις επιλογές χρηματοδότησης που έχουν μπροστά τους.
του Ντέιβιντ Νίλσεν*
Όταν οι νέοι επιχειρηματίες ετοιμάζονται να κάνουν την είσοδό τους στον επιχειρηματικό στίβο, συνήθως δεν γνωρίζουν τι θα αντιμετωπίσουν. Έχουν ένα όνειρο. Και μπορεί να έχουν και ένα στιβαρό επιχειρηματικό σχέδιο, αλλά συνήθως δεν έχουν μια ρεαλιστική εικόνα ως προς το από πού θα προέλθει το κεφάλαιο που θα χρηματοδοτήσει τη νέα τους επιχείρηση.
Μια από τις μεγαλύτερες παρανοήσεις είναι ότι οι venture capitalists θα σταθούν στην …ουρά για να σας δώσουν το κεφάλαιο που χρειάζεστε. Η αλήθεια είναι, όμως, ότι το venture capital, οι επενδύσεις από αγγέλους, και τα δάνεια για μικρές επιχειρήσεις δίδονται σε μια μικρή μειοψηφία επιχειρηματιών.
Σύμφωνα με το Money Tree Report με στοιχεία από τη PricewaterhouseCoopers και τη CB Insights, η χρηματοδότηση venture capital πέρυσι στις ΗΠΑ ήταν συνολικά 58,6 δισεκατομμύρια δολάρια. Το ποσό συνιστά μείωση κατά 20% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Αλλά και ο συνολικός αριθμός των συμφωνιών venture capital που ολοκληρώθηκαν το 2016 μειώθηκε κατά 16%, στις 4.520.
Ούτε και τα νούμερα στο angel investing είναι πολλά υποσχόμενα. Η πιο πρόσφατη Έκθεση Halo από το Angel Resource Institute του Πανεπιστημίου Willamette δείχνει ότι το 2015 η πλειοψηφία των επενδυτών-αγγέλων «έσπρωχνε» χρήμα σε τομείς υψηλής ανάπτυξης. Το 48% όλων των συμφωνιών με angels αφορούσε μόνο δύο κλάδους: το λογισμικό και την υγεία. Οι εμπορικές υπηρεσίες σχετίζονταν μόλις με το 8,7% των συμφωνιών και μόνο το 2,4% των συμφωνιών αφορούσαν εταιρείες καταναλωτικών αγαθών και ψυχαγωγίας.
Είναι σημαντικό για τους επιχειρηματίες να κατανοήσουν τις επιλογές χρηματοδότησης που έχουν μπροστά τους – όπως crowdfunding και δάνεια από το διαδίκτυο – αλλά και να αξιολογήσουν τα μακροπρόθεσμα κόστη κάθε επιλογής.
Το έχω δει να γίνεται ξανά και ξανά: μια startup να εξασφαλίζει γρήγορα χρηματοδότηση και στη συνέχεια να ανακαλύπτει ότι τα επιτόκια και οι μηνιαίες αποπληρωμές είναι απλά απαγορευτικές για τα οικονομικά της επιχείρησης. Το βάρος αυτό μπορεί να είναι αβάστακτο και να διαρκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Υπάρχει φυσικά και μια τελευταία εκδοχή: να μην εξασφαλίσεις καθόλου χρηματοδότηση και να προχωρήσεις με ό,τι έχεις διαθέσιμο εκείνη τη στιγμή. Αυτό είναι το μονοπάτι που ακολουθήσαμε ο συνεργάτης μου κι εγώ όταν ξεκινήσαμε την Guidant Financial το 2003. Συγκεντρώσαμε ρευστό – περίπου 10.000 δολάρια – και μετά εστιάσαμε αμέσως στο πώς θα εξασφαλίζαμε ταχεία απόδοση για την επένδυσή μας. Για παράδειγμα, ανακαλύψαμε ότι η στοχευμένη διαδικτυακή διαφήμιση δούλευε πραγματικά καλά για μας. Εντοπίσαμε άτομα που αναζητούσαν χρηματοδότηση για μικρές επιχειρήσεις και τα κάναμε πελάτες μας μέσα σε λιγότερο από 60 μέρες. Αυτό μας επέτρεψε να επανεπενδύσουμε γρήγορα.
Σε κάθε περίπτωση, οι νέοι επιχειρηματίες πρέπει να θυμούνται ότι υπάρχουν κι άλλες επιλογές χρηματοδότησης της επιχείρησής τους, πέρα από τα λεφτά των επενδυτών-αγγέλων και των venture capitalists. Βεβαιωθείτε, λοιπόν, ότι θα εξασφαλίσετε τη σωστή εναλλακτική επιλογή χρηματοδότησης για το δικό σας επιχειρηματικό ξεκίνημα.
* Ο Ντέιβιντ Νίλσεν είναι διευθύνων σύμβουλος της Guidant Financial.