Η «σκοτεινή» πλευρά της επαγγελματικής αναζήτησης
- 18/05/2016, 19:00
- SHARE
Οι αλήθειες που δεν σας έχουν πει όταν ψάχνετε για δουλειά.
Ξεκινάτε να βρείτε μια νέα θέση εργασίας με έναν βασικό στόχο – να βρείτε μια καλύτερη θέση. Σε αυτό το «ταξίδι» δεν ισχύει το ρητό «σημασία δεν έχει ο προορισμός, αλλά το ταξίδι». Δεν μπαίνετε σε αυτό τον κόπο επειδή σας αρέσει η διαδικασία των συνεντεύξεων – αυτό που σας απασχολεί είναι το τελικό αποτέλεσμα. Η νέα σας δουλειά.
Αλλά όπως και όλοι οι στόχοι που απαιτούν να ακολουθήσετε μια επίπονη διαδικασία (σκεφτείτε τις πανελλήνιες για παράδειγμα), υπάρχουν μέρες που απλά θέλετε να παρατήσετε τον στόχο αυτό. Όταν τα αποτελέσματα δεν έρχονται όσο γρήγορα τα θέλουμε, χρειάζεται δύναμη για να συνεχίσουμε. Και αλήθεια, πόσοι άνθρωποι έχουν αυτή τη δύναμη;
Η αγορά εργασίας είναι ανταγωνιστική και δύσκολη. Μπορεί να ξεκινάτε με τους καλύτερους οιωνούς, αλλά τελικά γρήγορα μπορεί να διαπιστώσετε πως τα πράγματα δεν είναι όσο εύκολα πιστεύατε.
Ας δούμε τα πράγματα που δε θα σας πούνε ποτέ για την αναζήτηση εργασίας.
1. Χρησιμοποιήστε το δίκτυο σας
Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους όσοι ψάχνουν για δουλειά παρακάμπτουν αυτό το βήμα. Θέλουν ότι πετύχουν να το έχουν κάνει μόνοι τους και να μη χρωστάνε σε κανέναν. Και βρίσκουν το networking ιδιαίτερα αμήχανο. Όχι αδίκως, αλλά οι επαφές σας μπορούν να φανούν χρήσιμες.
Στην πραγματικότητα περισσότερα από τα τρία τέταρτα των θέσεων εργασίας βρίσκονται μέσω δικτύωσης, οι συστάσεις εργαζομένων ευθύνονται για τις περισσότερες νέες προσλήψεις. Αυτό σημαίνει ότι το να κρατάτε επαφές με τους άλλους είναι σημαντικό αν θέλετε να βρείτε τη δουλειά που σας ενδιαφέρει, αν θέλετε η αίτησή σας να προχωρήσει, και μπορεί ακόμη και να αυξήσει τις πιθανότητές να σας κάνουν μια προσφορά.
2. Κάντε κανονικά την αίτηση
Αρκετοί άνθρωποι που ψάχνουν για δουλειά, ακολουθούν το πρώτο βήμα παρακάμπτοντας το δεύτερο. Λάθος. Δεν σημαίνει πως θα στείλετε email σε όλες σας τις επαφές και δε θα κάνετε την αίτηση. Απ’ την άλλη θα μου πείτε γιατί να συμπληρώσετε μια ολόκληρη αίτηση ενώ στο τέλος θα επισυνάψετε το βιογραφικό σας ή γιατί να χρειάζεται να γράψετε μια ολόκληρη σελίδα συνοδευτικής επιστολής και όχι απλά μια παράγραφο; Υπάρχει λόγος. Η αίτηση πρέπει να γίνεται γιατί συμπληρώνοντας τις αιτήσεις αυτές τα στοιχεία σας περνάνε στη βάση δεδομένων και γίνεται η πρώτη αξιολόγηση. Το cover letter σας είναι το τρόπος με τον οποίο θα πείσετε τον υπεύθυνο προσλήψεων να διαβάσει το βιογραφικό σας. Μη παραβλέπετε αυτά τα κομμάτια.
3. Πρέπει να προετοιμαστείτε για την συνέντευξη
Σε κάποιους αυτή η διαδικασία φαίνεται περιττή. Λάθος. Η προετοιμασία είναι το μεγαλύτερο και πιο σημαντικό κομμάτι. Πρέπει να ξέρετε τα πάντα για την εταιρεία, να είστε ενημερωμένοι. Πρέπει να έχετε προετοιμαστεί για όσα ενδεχομένως σας ρωτήσουν. Ερωτήσεις όπως «γιατί θέλετε να εργαστείτε στην εταιρεία μας» πρέπει να έχουν ήδη απαντηθεί στο μυαλό σας για να μη σας πιάσουν αδιάβαστους.
4. Στείλτε ευχαριστήρια επιστολή
Μπορεί στην καθημερινή σας ζωή σας ζωή να λέτε ευχαριστώ όταν σας δίνουν κάτι ή αν έχετε μοιραστεί μια όμορφη στιγμή με κάποιον ή σας εύχονται για τα γενέθλια σας.
Μπορεί να έχετε ξοδέψει χρήματα για να αγοράσετε τα ρούχα για τη συνέντευξη, να έχετε διαβάσει για την εταιρεία, να έχετε προετοιμάσει όλες τις ερωτήσεις αλλά πρέπει να πείτε ευχαριστώ. Σίγουρα δεν είναι το ευχαριστώ που θα πείτε στους φίλους σας, αλλά πρέπει να ευχαριστήσετε εκείνους τους ανθρώπους που σας έδωσαν την ευκαιρία να παρουσιάσετε τον εαυτό σας και να δείξετε τις ικανότητες σας. Αυτή η κίνηση θα δείξει πως δε θεωρείτε τίποτα δεδομένο και πως εκτιμάτε τον χρόνο τους.