Η ΣΟΛ Crowe στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών 2023

Η ΣΟΛ Crowe στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών 2023
Συμμετείχε ως Χρυσός Χορηγός έχοντας δυναμική παρουσία σε πάνελ για το ESG, την Εταιρική Διακυβέρνηση και τον Τουρισμό.

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η φετινή συμμετοχή της ΣΟΛ Crowe  στο 8ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, το οποίο πραγματοποιήθηκε μεταξύ 26-29 Απριλίου 2023. Ως χρυσός χορηγός της διοργάνωσης, η ΣΟΛ Crowe συμμετείχε συνολικά σε δύο πάνελ που εστίασαν σε θέματα εταιρικής διακυβέρνησης και κριτηρίων ESGs, ενώ σε συνεργασία με την θυγατρική της Horwath HTL Ελλάδας, διοργάνωσε και ένα ξεχωριστό πάνελ με κεντρικό θέμα τον τουρισμό.

Η παρουσία της ΣΟΛ Crowe ξεκίνησε την Πέμπτη 27 Απριλίου με το  πάνελ «Accelerating the ESG Journey via Better Governance», όπου ο κ. Βασίλης Κουτσουλέντης, Μέλος ΔΣ, ΣΟΛ Crowe ανέπτυξε το ζήτημα της ανάγκης υιοθέτησης ορθών πολιτικών διαδικασιών εταιρικής διακυβέρνησης για τη λήψη αποτελεσματικών αποφάσεων, τα οποία και αποτελούν προϋπόθεση για την επιτυχή επίτευξη των στόχων ESG. Ο κ. Κουτσουλέντης, τόνισε πως εξίσου σημαντικός παράγοντας επιτυχίας είναι οι επιχειρήσεις να επενδύσουν και στην εκπαίδευση των διοικητικών τους συμβουλίων. «Δημιουργείται  μια καινούργια κουλτούρα στη διοίκηση των επιχειρήσεων. Με την εκπαίδευση, οι διοικήσεις θα αποκτήσουν μεγαλύτερη επάρκεια στο να αντιλαμβάνονται όλο αυτό το δαιδαλώδες θεσμικό πλαίσιο που μέχρι πρότινος δημιουργούσε αγωνίες και προβληματισμούς, καθώς δεν ξέρανε πως να το αντιμετωπίσουν. Ουσιαστικά, με την εκπαίδευση θα αντιληφθούν όλο το πλαίσιο ώστε να είναι πιο σωστή και πιο αποδοτική η διοίκηση που ασκούν. Οι συνθήκες απαιτούν εξειδίκευση και γνώση από τις διοικήσεις και πλέον μπορούμε να τους τις παρέχουμε», εξήγησε.

Βασίλης Κουτσουλέντης
Βασίλης Κουτσουλέντης

Η συμμόρφωση με τα κριτήρια του ESG πλέον είναι μονόδρομος  καθώς “Η υιοθέτηση των κριτηρίων ESG που αρχικά φαινόταν υποχρέωση, εξελίχθηκε σε ανάγκη και τελικά θα γίνει στόχος”  υποστήριξε ο κ. Κουτσουλέντης. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, η εκτίμηση είναι πως οι δείκτες του ESG θα είναι πιο σημαντικοί για τις επιχειρήσεις από τα πραγματικά  νούμερα και θα αποτελούν οδηγό  για όλες τις υπόλοιπες δραστηριότητές και στρατηγικές τους επιλογές. «Ας αντιληφθούμε πως όσο επιβαρύνουμε το περιβάλλον τόσο περισσότερα κόστη έχουμε.  Οπότε δημιουργώντας συνθήκες βιώσιμης ανάπτυξης, τελικά μειώνουμε το κόστος και αυξάνουμε το όφελος», κατέληξε.

Ο κ. Παναγιώτης Αλαμάνος, Διευθύνων Σύμβουλος, ΣΟΛ Crowe συμμετείχε στο πάνελ με τίτλο «Investing in Industry: Practices, Progress and Challenges», το οποίο διοργανώθηκε την Παρασκευή 28 Απριλίου, όπου και υπογράμμισε τη σημασία της εταιρικής διακυβέρνησης στις επενδύσεις και το ελληνικό επιχειρείν. «Το G στο ESG, γίνεται σημαντικότερο όσο περνάει ο καιρός. Υπάρχουν θεσμικοί επενδυτές, δηλαδή όχι αναγκαστικά εταιρείες οι οποίες δίνουν λόγο σε κάποιον μεγαλοεπενδυτή, που ενδιαφέρονται για την εταιρική διακυβέρνηση και για το πως η κάθε εταιρία τοποθετείται απέναντι σε αυτή. Η εταιρική διακυβέρνηση δεν είναι μόνο ένα θέμα ουσίας αλλά και ένα θέμα εικόνας, καθώς πριν κάποιος επενδύσει σε μια ελληνική επιχείρηση, θα προσέξει αν η συγκεκριμένη ελληνική επιχείρηση λειτουργεί σωστά από άποψη εταιρικής διακυβέρνησης».

Παναγιώτης Αλαμάνος
Παναγιώτης Αλαμάνος

Συνεχίζοντας την ανάλυσή του ο κ. Παναγιώτης Αλαμάνος αναφέρθηκε και στο θετικό νέο νομικό πλαίσιο και συγκεκριμένα στον νόμο 4706 για την εταιρική διακυβέρνηση, που αφορά μεν τις εισηγμένες εταιρείες αλλά ξεκινά να διαχέεται και σε άλλες μεγάλες, μη εισηγμένες.  Σχετικά με τον νόμο, τοποθετήθηκε λέγοντας ότι έχει γίνει μια καλή δουλεία ώστε να εφαρμοστεί στα ελληνικά δεδομένα, αλλά τελικά η επιτυχία της εφαρμογής του έγκειται στις  ίδιες τις επιχειρήσεις, οι οποίες δεν καλούνται απλά και μόνο να εφαρμόζουν τον νόμο για να φαίνονται αξιόπιστες προς τους επενδυτές, αλλά και να ανταποκριθούν δυναμικά στην ανάγκη αυτής της αλλαγής και να βελτιωθούν ουσιαστικά. “Αν οι εταιρίες πιστέψουν πραγματικά στην εταιρική διακυβέρνηση θα καταφέρουν να βελτιώσουν αποτελεσματικά βασικούς τομείς της δραστηριότητάς τους: τις διαδικασίες, την αποτελεσματικότητα των λειτουργιών, τη λογοδοσία, αλλά και τον τρόπο που επιλέγουν τα διοικητικά τους συμβούλια, τις επιτροπές και τα στελέχη. Τότε, θα μπορέσουμε να δούμε μεγάλη ανάπτυξη στο επιχειρείν στη χώρα μας”, ολοκλήρωσε.

Επίσης, η ΣΟΛ Crowe και η θυγατρική της Horwath HTL Ελλάδας, διοργάνωσαν την Πέμπτη  27 Απριλίου ένα πάνελ με τίτλο «The Business of Tourism». Κατά την διάρκεια της συζήτησης, αναπτύχθηκαν θέματα σχετικά με την τουριστική δραστηριότητα, τον καθορισμό του οικονομικού τοπίου και των χρηματοοικονομικών προοπτικών της Ελλάδας, των επενδύσεων, αλλά και την αλλαγή των αγορών και των δυνατοτήτων της χώρας στον τουρισμό. Στο πάνελ, ο κ. Άγγελος Αλαμάνος, Διευθύνων Σύμβουλος, ΣΟΛ Crowe Συμβουλευτική, είχε την τιμή να συνομιλήσει και να ανταλλάξει απόψεις με τον κ. Αθανάσιο Βλαχόπουλο, Γενικό Διευθυντή, Επικεφαλής Εταιρικής Τραπεζικής και Προϊόντων της Τράπεζας Πειραιώς, την κ. Νίκη Δανδόλου,  Ειδική Γραμματέα, Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων, τον κ. Gonzalo García-Lago, Partner, Hospitality & Leisure, Azora, τον κ. Alan Mantin, Managing Director, Development Southern Europe, Hilton, ενώ τη συζήτηση συντόνισε η κυρία Έλενα Παπαδημητρίου, δημοσιογράφος.

Ο κ. Άγγελος Αλαμάνος τόνισε πως «Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια περίοδο ραγδαίας ανάκαμψης στον τομέα του τουρισμού καθώς οι εισπράξεις έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία δύο χρόνια. Ειδικά το 2022 ήταν μια εξαιρετική χρονιά για τη χώρα μας, καθώς σχεδόν σημειώθηκαν οι ίδιες εισπράξεις με το 2019, χρονιά ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό. Αυτό επετεύχθη παρά το γεγονός ότι η πληρότητα δεν έχει επανέλθει στα προ πανδημίας επίπεδα». Ακόμα, σημείωσε πως το διατιθέμενο budget επηρεάζει τις ταξιδιωτικές συνήθειες. Οι ταξιδιώτες είναι μεν πρόθυμοι να δώσουν περισσότερα χρήματα για αναψυχή, αλλά  ακόμα και εάν ο προϋπολογισμός τους είναι αυξημένος δυσκολεύονται να διατηρήσουν το επίπεδο κατανάλωσης λόγω του υψηλού πληθωρισμού. Κατά την προετοιμασία τους φαίνεται να κάνουν κράτηση νωρίτερα από την ημερομηνία ταξιδιού ή να κάνουν κράτηση εκτός σεζόν. «Η καταναλωτική συμπεριφορά έχει αλλάξει με τις κρατήσεις να γίνονται νωρίτερα και για περιόδους μικρότερης ζήτησης από ότι στο παρελθόν. Ταυτόχρονα η μέση διαμονή και δαπάνη ανά άφιξη έχει αυξηθεί σημαντικά» ενώ παράλληλα, οδηγούμαστε και σε μια πιο βιώσιμη αγορά όσον αφορά στις υποδομές και τη δυναμικότητά τους. «Αυτό που θα δούμε στο μέλλον είναι περισσότερα επώνυμα και μεσαίου μεγέθους ξενοδοχεία», εξήγησε ο κ. Άγγελος Αλαμάνος.

Άγγελος Αλαμάνος
Άγγελος Αλαμάνος

Ο κ. Αθανάσιος Βλαχόπουλος με τη σειρά του, μεταξύ άλλων ανέφερε: «Η Τράπεζα Πειραιώς, στο πλαίσιο των στρατηγικών προτεραιοτήτων της, διατηρεί διαχρονικά κυρίαρχη θέση στη χρηματοδότηση επενδύσεων του τουριστικού κλάδου, αναγνωρίζοντας τις ισχυρές αναπτυξιακές προοπτικές του και τη σημαντική προστιθέμενη αξία που προσφέρει στην οικονομία αλλά και στις τοπικές κοινωνίες. Στηρίζουμε στην πράξη το μέλλον του τουρισμού, έχοντας πλήρη επίγνωση της προσπάθειας των φορέων του κλάδου να αναβαθμίσουν ποιοτικά το τουριστικό προϊόν της χώρας και να θωρακίσουν την ανταγωνιστικότητά του, απαντώντας σε μεγάλες προκλήσεις όπως, η βελτίωση των υποδομών και η εύρεση άρτια εκπαιδευμένου ανθρώπινου δυναμικού. Υπό αυτό το πρίσμα, η Τράπεζα Πειραιώς έχει δεσμευτεί να συνεχίσει τη χρηματοδότηση αξιόχρεων επενδυτικών σχεδίων, με ιδιαίτερη έμφαση σε αυτά που προάγουν τη βιώσιμη ανάπτυξη

Η κ. Νίκη Δανδόλου, δήλωσε ότι: «Ο τουριστικός τομέας, πάντα υψίστης σημασίας για την Ευρώπη και την Ελλάδα ειδικότερα, συνεχίζει να αναπτύσσεται παρά τις σημαντικές προκλήσεις από μία σειρά κρίσεων, και κυρίως από την πανδημία. Οι αριθμοί και οι δείκτες ανεβαίνουν, τα τελευταία χρόνια η πολιτεία έχει υποστηρίξει μέσω εθνικών και ευρωπαϊκών πόρων  τον τουρισμό σε μεγάλο βαθμό, τις τουριστικές επιχειρήσεις, το ανθρώπινο δυναμικό και τις προοπτικές απασχόλησης του κλάδου, καθώς και τις υποδομές, και έχει ήδη δημιουργήσει τις συνθήκες για να συνεχιστεί αυτό και στο μέλλον. Η έμφαση προς την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση του τουρισμού αναμένεται να επιτρέψει την αλλαγή προς ένα νέο υπόδειγμα και στον τομέα αυτό, όπως πραγματεύεται γενικότερα η φετινή θεματολογία του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών. Οι επενδύσεις σε ανθρώπινο δυναμικό είναι το κλειδί για να γίνει ελκυστική μία σταδιοδρομία στον τομέα του τουρισμού και να δοθεί εκεί μία νέα πνοή, έτσι ώστε στο σύνολό του να μπορέσει να ανταποκριθεί στις αυξανόμενες απαιτήσεις με ποιοτικές εξατομικευμένες υπηρεσίες και συνέργειες. Όλα αυτά μπορούν με τη σειρά τους να φέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα για τη χώρα μας».

Ο κ. Gonzalo García-Lago, τόνισε: «Η εξέλιξη του κλάδου της φιλοξενίας στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια ήταν εξαιρετική, με σαφή έμφαση στην ποιότητα αντί του όγκου των αφίξεων. Η υποστήριξη από την  κυβέρνηση, οι ανακαινισμένες υποδομές (ξενοδοχεία) και οι νέες εξελίξεις επέτρεψαν στην Ελλάδα να ενισχύσει τη θέση της στη Μεσόγειο ως κορυφαίος προορισμός. Πιστεύουμε ακράδαντα στη δύναμη της ελληνικής φιλοξενίας και στις προοπτικές ανάπτυξής της και στοχεύουμε στη διάθεση ακόμα περισσότερων κεφαλαίων για την απόκτηση ξενοδοχείων στην Ελλάδα, καθώς αποτελεί στρατηγική αγορά για την Azora».

Ο κ. Alan Mantin, δήλωσε πως «Το Hilton έχει μια ισχυρή κληρονομιά στην Ελλάδα, ξεκινώντας από τη δεκαετία του ’60 με το Hilton Αθηνών που βρίσκεται σε φάση ανάπλασης, στο τέλος της οποίας – το επόμενο έτος –  θα επαναλειτουργήσει με το σήμα Conrad. Εν τω μεταξύ, επεκτείνουμε το αποτύπωμά μας στην Ελλάδα από τις πόλεις έως και τα νησιά, με ένα εύρος χαρτοφυλακίου το οποίο συμπεριλαμβάνει οικονομικά έως και πολυτελή εμπορικά σήματα, και σήμερα έχουμε 8 ξενοδοχεία με πάνω από 900 δωμάτια τα οποία διατίθενται ή βρίσκονται σε αναμονή. Το μέλλον της φιλοξενίας στην Ελλάδα διαφαίνεται λαμπρό και η Hilton δεσμεύεται να επεκταθεί, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από το πρόσφατο άνοιγμα του γραφείου ανάπτυξης της Hilton και στην Ελλάδα».

Η βιωσιμότητα έχει επίδραση και στον τουριστικό κλάδο

Όσον αφορά στη βιωσιμότητα και την ανθεκτικότητα, και το πώς αυτές επηρεάζουν τις επενδυτικές αποφάσεις στον τουριστικό κλάδο ο κ. Άγγελος Αλαμάνος στην ομιλία του σημείωσε πως «Είναι μια ιδιαίτερα καλή στιγμή για να θέσουμε τα πρότυπα σε επίπεδο κυβερνητικής πολιτικής, για το πώς θέλουμε να προχωρήσουμε στις νέες εξελίξεις καθώς με την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, ο πράσινος μετασχηματισμός και οι πράσινες επενδύσεις βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και υπάρχουν τα πλέον αποτελεσματικά εργαλεία για όποια επιχείρηση θέλει να προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση». Ο τουρισμός έχει αντίκτυπο στους φυσικούς πόρους και στις τοπικές κοινωνίες και είναι δραστηριότητα που μπορεί να συνεχιστεί για δεκαετίες. «Ο τουρισμός είναι μια επένδυση μεταξύ γενεών» τόνισε κλείνοντας την ομιλία του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: