Η Sony αλλάζει το παιχνίδι: Πόσο μακριά θα πάει το PlayStation 5 Pro;

Η Sony αλλάζει το παιχνίδι: Πόσο μακριά θα πάει το PlayStation 5 Pro;
epa10389780 People look at items related to the PlayStation 5 gaming console during a Sony press conference at the 2023 International Consumer Electronics Show in Las Vegas, Nevada, USA, 04 January 2023. CES, the world's largest annual consumer technology trade show, taking place from 4-8 January 2022, is a place where industry manufacturers, advertisers and tech-minded consumers converge to get a taste of new innovations coming to the market each year. EPA/CAROLINE BREHMAN Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Με την παραδοσιακή αγορά κονσολών να φθίνει λόγω του online και mobile gaming, η Sony κάνει μια τολμηρή κίνηση με το ακριβότερο PlayStation 5 Pro, αλλάζει στρατηγική και ανεβάζει τον πήχη για τους gamers.

Το παραδοσιακό επιχειρηματικό μοντέλο των κονσολών παιχνιδιών εκτοπίζεται γρήγορα από την άνοδο του online και mobile gaming. Η Nintendo το προέβλεψε με το υβριδικό Switch της, που λειτουργεί τόσο στο σπίτι με τηλεόραση όσο και εν κινήσει, ενώ η Microsoft επικεντρώνεται περισσότερο στην ανάπτυξη μιας cloud υπηρεσίας παρά στο κυνήγι αποκλειστικών Xbox τίτλων.

Ωστόσο, η Sony Group Corp., ηγέτιδα της αγοράς, παρουσιάζει μια ίσως πιο ενδιαφέρουσα προσέγγιση.

Η εταιρεία προκάλεσε προβληματισμό με την ανακοίνωση της πιο ακριβής κονσόλας της μέχρι σήμερα, το επερχόμενο PlayStation 5 Pro. Η κονσόλα, χωρίς καν δίσκο για παιχνίδια, υπόσχεται καλύτερα γραφικά και βελτιωμένη απόδοση, κάτι που φαίνεται σαν πολυτέλεια για την υψηλή τιμή της.

Ωστόσο, υπάρχει μια λογική πίσω από αυτή την κίνηση. Παραδοσιακά, η Sony και οι ανταγωνιστές της βασίζονταν στην επίτευξη κλίμακας για τη μείωση του κόστους και την απόκτηση εσόδων από hardware και λογισμικό. Με την τιμή του PS5 Pro περίπου $200 πάνω από τον ανταγωνισμό, η ιαπωνική εταιρεία δείχνει ότι δεν επιδιώκει πλέον αυτό το παιχνίδι. Αντ’ αυτού, αυξάνει τα περιθώρια κέρδους προς το παρόν, καθώς εξερευνά τρόπους να εκμεταλλευτεί την παγκόσμια άνθηση του online gaming.

Τα smartphones, τα tablets και οι smart TVs είναι πλέον ικανά είτε να παίζουν πανέμορφα, υψηλής ανάλυσης παιχνίδια είτε, όπως βλέπει η Microsoft το μέλλον, να τα μεταδίδουν μέσω του διαδικτύου από τεράστια κέντρα δεδομένων εκατοντάδες μίλια μακριά. Ο αναλυτής του Bloomberg Intelligence, Nathan Naidu, προβλέπει την άνοδο των διαφημίσεων και των συνδρομών ως τον κυρίαρχο τρόπο για την απόκτηση εσόδων από τα παιχνίδια αυτή τη δεκαετία, με το cloud gaming να εκτοπίζει την παραδοσιακή κονσόλα.

Υπάρχει επίσης το ζήτημα του κόστους του hardware. Από την πρώτη PlayStation τη δεκαετία του ’90, η Sony επωφελήθηκε από τις εξελίξεις στην κατασκευή τσιπ, που βοήθησαν να γίνει κάθε κονσόλα φθηνότερη με την πάροδο του χρόνου, επιτρέποντας της να φτάσει σε υψηλότερη κλίμακα με μειώσεις τιμών. Ο Chief Operating Officer, Hiroki Totoki, ανέφερε τον Φεβρουάριο ότι αυτό δεν ισχύει πλέον — η κατασκευή ημιαγωγών έχει φτάσει σε ένα οροπέδιο και τα κέρδη των προηγούμενων χρόνων έχουν τελειώσει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι πρέπει λοιπόν να κάνει η Sony όταν ο κόσμος σταματήσει να αγοράζει εντυπωσιακά γραφικά για την οικιακή τους ψυχαγωγία και αρχίσει να νοικιάζει την εμπειρία; Επικεντρώνεται στους πιο αφοσιωμένους (και ίσως λιγότερο ορθολογικούς) καταναλωτές.

Η Sony πιστεύει ότι το PS5 Pro απευθύνεται σε “βαθιά αφοσιωμένους παίκτες και δημιουργούς παιχνιδιών“. Η εταιρεία δεν προσπαθεί να κάνει την Pro έκδοση το πιο επιτυχημένο μοντέλο της, όπως φαίνεται από την εμπειρία της με το προηγούμενο PS4 Pro, που αντιπροσώπευε μόνο το 15% των πωλήσεων της γενιάς αυτής, σύμφωνα με τον αναλυτή της Niko Partners, Daniel Ahmad. Προσπαθεί να μεγιστοποιήσει το κέρδος ανά μονάδα ενός κομματιού hardware του οποίου το μέλλον στη μαζική αγορά είναι αμφίβολο.

Αντί για μείωση τιμής στη μέση της ζωής της κονσόλας — στοχεύοντας σε μέγιστη κλίμακα — η εταιρεία επέλεξε μια αναβάθμιση του hardware και μια τιμή που κόβει την ανάσα. Είναι μια τολμηρή κίνηση που έχει προκαλέσει πολλές αμφιβολίες.

“Αναρωτιέμαι αν η βιομηχανία χρειάζεται περισσότερα τεχνικά χαρακτηριστικά όταν δεν υπάρχουν αρκετά παιχνίδια που να αξιοποιούν πλήρως τις τρέχουσες κονσόλες,” λέει η Naoko Kino, που διευθύνει τη συμβουλευτική εταιρεία Kyos Co. στο Τόκιο. “Κοστίζει πολύ να φτιαχτούν AAA παιχνίδια και, εκτός από ένα απίθανο μέλλον όπου τα παιχνίδια θα κοστίζουν $100 ή $200 το κομμάτι, δεν βλέπω πολλούς να αξιοποιούν πλήρως την αυξημένη ισχύ.”

Ο λόγος για τον οποίο οι κονσόλες παιχνιδιών δεν μπορούν να είναι όπως παλιά — δηλαδή, μια υπολογιστική μηχανή παιχνιδιών για ένα κλάσμα του κόστους — έχει να κάνει και με τις συνεχώς αυξανόμενες προσδοκίες μας. Τη στιγμή που ένα παιχνίδι όπως το “The Last of Us” φτάνει, το αποδεχόμαστε και περιμένουμε η επόμενη περιπέτεια με αφήγηση να είναι εξίσου πλούσια, όμορφη, και με φωνητική απόδοση από εξίσου έμπειρους ηθοποιούς του Χόλιγουντ.

Το PlayStation 5 Pro θέτει ένα νέο υψηλό σημείο αναφοράς για τις τιμές των mainstream κονσολών και δείχνει μεγαλύτερη προθυμία να μεταφέρει το κόστος στους καταναλωτές. Φαίνεται να παραδέχεται ότι ο παλιός τρόπος επιχειρηματικής δραστηριότητας έχει τελειώσει και κλίνει προς την ιδέα ότι μια αφιερωμένη κονσόλα πρέπει πλέον να είναι εξαιρετική για να είναι ενδιαφέρουσα. Αν αυτό σημαίνει μια πρωτοφανή τιμή για την παροχή πρωτοφανούς απόδοσης, έτσι ας είναι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: