Η S&P «βλέπει φως» στην οικονομική μεταρρύθμιση της Σαουδικής Αραβίας

Η S&P «βλέπει φως» στην οικονομική μεταρρύθμιση της Σαουδικής Αραβίας
NEW YORK, UNITED STATES - APRIL 6: Standard&Poor;'s, biggest credit rating institution of the world, in New York, on April 6, 2015. U.S. stocks closed higher, led by gains in energy shares as the price of crude oil surged. Cem Ozdel / Anadolu Agency (Photo by CEM OZDEL / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP) Photo: AFP
Η S&P Global Ratings αναβαθμίζει τις προοπτικές της Σαουδικής Αραβίας, αναγνωρίζοντας τις μαζικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

Η S&P Global Ratings αναβάθμισε τις προοπτικές της Σαουδικής Αραβίας σε θετικές από σταθερές, αναγνωρίζοντας την πιθανότητα μελλοντικής αναβάθμισης της πιστοληπτικής αξιολόγησης. Αυτό συμβαίνει καθώς η χώρα προχωρά σε σημαντικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις, στοχεύοντας στη διαφοροποίηση των εσόδων και την ενίσχυση του μη πετρελαϊκού τομέα.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της S&P, συμπεριλαμβανομένης της Zahabia Gupta, οι θετικές προοπτικές αντικατοπτρίζουν την πιθανότητα οι ευρείες μεταρρυθμίσεις και οι επενδύσεις της κυβέρνησης να ενισχύσουν την ανάπτυξη της μη πετρελαϊκής οικονομίας, διατηρώντας ταυτόχρονα βιώσιμα δημόσια οικονομικά. Η S&P επιβεβαίωσε την αξιολόγηση του μακροπρόθεσμου χρέους της Σαουδικής Αραβίας σε ξένο νόμισμα στο Α, μια βαθμίδα κάτω από την αξιολόγηση των Moody’s και Fitch. Αναβαθμίσεις θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν τα επόμενα δύο χρόνια, εφόσον οι μεταρρυθμίσεις οδηγήσουν σε «σταθερή αύξηση» του κατά κεφαλήν ΑΕΠ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η S&P προειδοποιεί ότι πτωτικοί κίνδυνοι μπορεί να εμφανιστούν σε περίπτωση «έντονης δημοσιονομικής αποδυνάμωσης». Ωστόσο, εκτιμά ότι η Σαουδική Αραβία βρίσκεται σε καλή θέση για να αντιμετωπίσει τις αυξημένες επενδυτικές δαπάνες, τα υψηλότερα επίπεδα χρέους και πιθανές μειώσεις στα έσοδα από το πετρέλαιο. Η αναπροσαρμογή των προτεραιοτήτων στο πλαίσιο της ατζέντας διαφοροποίησης «Όραμα 2030» θα βοηθήσει στον περιορισμό των πιέσεων στα δημόσια οικονομικά.

Το βασίλειο έχει ήδη προβλέψει δημοσιονομικά ελλείμματα μέχρι το 2026, λόγω της συνάντησης χαμηλών εσόδων από το πετρέλαιο με μεγάλα εγχώρια επενδυτικά σχέδια. Το «Όραμα 2030», που ξεκίνησε από τον πρίγκιπα διάδοχο Mohammed bin Salman, στοχεύει στη δημιουργία νέων βιομηχανιών και θέσεων εργασίας για να μειώσει την εξάρτηση της οικονομίας από το πετρέλαιο.

Η S&P εκτιμά ότι η Σαουδική Αραβία θα έχει μικρά πλεονάσματα τρεχουσών συναλλαγών, περίπου 1,2% του ΑΕΠ μέχρι το 2027. Αυτή η πρόβλεψη διαφέρει από εκείνη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το οποίο αναμένει ελλείμματα για το βασίλειο από το 2024 έως το 2029.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: