Η ελληνική startup που φέρνει το γιατρό στο σπίτι σας
- 21/01/2016, 14:30
- SHARE
Η Επιστήμη Σαχιντζή συστήνει το BlueLine που θα αλλάξει την εμπειρία της πρωτοβάθμιας περίθαλψης.
Μια ελληνική startup υπόσχεται να αλλάξει τα δεδομένα στην πρωτοβάθμια περίθαλψη δίνοντας τη δυνατότητα στον ασθενή να γλιτώσει πολύτιμο χρόνο, αποφεύγοντας την ταλαιπωρία της μετακίνησης κ επιλέγοντας ο ίδιος τον ιατρό ή τον νοσηλευτή που επιθυμεί. Πρόκειται για την υπηρεσία Blueline, η οποία για πρώτη φορά επιτρέπει στον ασθενή να διαλέξει τον ιατρό που θα εμπιστευθεί να μπει στο χώρο του και να εξετάσει τον ίδιο ή αυτούς που αγαπά. Η επιλογή γίνεται με κριτήρια όπως: το βιογραφικό του, την τιμή της επίσκεψης, την βαθμολογία και τα σχόλια άλλων ασθενών που έχει επισκεφθεί, αλλά των γλωσσών που εκείνος μιλάει.
Όπως αναφέρει στο FortuneGreece.com η Επιστήμη Σαχιτζή, συν-ιδρύτρια του BlueLine, αφορμή για τη σύσταση της καινοτόμας εφαρμογής στάθηκε η δυσάρεστη εμπειρία που βίωσε όταν χρειάστηκε με ένα συγγενικό της πρόσωπο να μεταβούν στα εξωτερικά ιατρεία νοσοκομείου.
Εκεί διαπίστωσε ότι η σωματική και ψυχολογική επιβάρυνση των ασθενών από την πολύωρη αναμονή ήταν μεγαλύτερη από αυτή καθαυτή την ασθένεια που τους καταπονούσε, με αποτέλεσμα ο τρόπος λειτουργίας και η αποτελεσματικότητά των δημόσιων νοσοκομείων να τίθενται υπό αμφισβήτηση. «Σκέφτηκα ότι υπάρχουν τόσοι ικανοί και διαθέσιμοι ιατροί για να παρέχουν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας, που το κόστος παροχής τους είναι σαφώς μικρότερο από αυτό που πρόκυπτε τελικά με τη μετάβαση στα εξωτερικά ιατρεία. Αυτές οι διαπιστώσεις με κινητοποίησαν για την ιδέα της BlueLine που φιλοδοξεί να συμβάλλει στη αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών».
Για να λάβει όμως το BlueLine «σάρκα και οστά» χρειάστηκε και η καταλυτική συμβολή του Νίκου Ναούμ, ο οποίος έχει εκτενή εμπειρία ως ερευνητής τηλεϊατρικής στο Δημόκριτο και είναι επικεφαλής project manager σε μεγάλα έργα τηλεϊατρικής. Χάρη στην ομάδα συνεργατών του στον τομέα της ανάπτυξης λογισμικού, η ιδέα έγινε πραγματικότητα και πλέον η εφαρμογή BlueLine είναι διαθέσιμη για κινητά Android και iOS, καθώς και μέσω της σχετικής online υπηρεσίας.
Στο «στόχαστρο» οι ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις
Η υπηρεσία αφορά μεγαλουπόλεις όπως η Αθήνα, το Παρίσι, το Λονδίνο και ο κύριος λόγος που συμβαίνει αυτό είναι επειδή μέσω του BlueLine επιχειρείται να ανακτηθεί η προσωπική επαφή με τον ιατρό, σε μέρη όπου η μετακίνηση είναι δύσκολή, οι αποστάσεις μεγάλες, και ο χρόνος πολύτιμος . «Απευθυνόμαστε σε άτομα με περιορισμένο χρόνο, που ενδεχομένως εργάζονται πολύ και δεν θέλουν να πάρουν άδεια από την δουλειά τους για να περιμένουν σε ένα ιατρείο, που τον ελεύθερο τους χρόνο θέλουν να τον διαθέσουν σε πράγματα που τους ευχαριστούν, ανθρώπους που αποζητούν την ποιότητα και την άνεση μιας ιατρικής επίσκεψης στον χώρο τους χωρίς να χρειαστεί να την πληρώσουν ακριβά, ηλικιωμένους και ανθρώπους με μειωμένη κινητικότητα, παιδιά». Επιπρόσθετα, στο πελατολόγιο του BlueLine συγκαταλέγονται οι τουρίστες και οι business stravelers αφού με ένα κλικ επιλέγουν τον ιατρό και τον νοσηλευτή που επιθυμούν και που γνωρίζει τη μητρική τους γλώσσα προκειμένου να τους επισκεφτεί στο ξενοδοχείο που διαμένουν.
Στόχος 4.000 – 5.000 ενεργοί χρήστες τον πρώτο χρόνο
Η ομάδα του BlueLine εκτιμά ότι η εφαρμογή θα έχει ραγδαία εξέλιξη γι’ αυτό και ο στόχος που έχει τεθεί κατά τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της, είναι ο αριθμός των ενεργών χρηστών στην Αθήνα να διαμορφωθεί μεταξύ 4.000- 5.000. «Υπάρχει ένας “θετικός βρόγχος ανάδρασης”, αφού όσοι περισσότεροι χρήστες γραφτούν στην υπηρεσία, τόσο ελκυστικότερη αυτή θα γίνει στους γιατρούς αλλά και το ανάποδο. Το να φτάσουμε στο επίπεδο που χρειάζεται για να τεθεί αυτό το φαινόμενο σε λειτουργία, είναι το μεγάλο μας στοίχημα, για το οποίο έχουμε κάνει εκτενή έρευνα αγοράς και διεξοδική μελέτη».
Μεταξύ των κινήτρων που προσφέρονται στους χρήστες είναι το γεγονός ότι δεν απαιτείται κανένα κόστος συνδρομής. Ο ασθενής υποχρεούται μόνο να πληρώσει την τιμή της επίσκεψης, η οποία καθορίζεται αποκλειστικά και μόνο από τον εκάστοτε ιατρό ή νοσηλευτή. Η Blueline για κάθε ραντεβού που κλείνεται θα λαμβάνει ένα ποσοστό από την τιμή της επίσκεψης, το οποίο και θα μειώνεται σταδιακά ανάλογα με την συχνότητα επισκέψεων του κάθε ιατρού ή νοσηλευτή.
Ολοκληρώνεται ο 1ος γύρος χρηματοδότησης ύψους 100.000 ευρώ
Η έξυπνη εφαρμογή έχει ήδη κεντρίσει το ενδιαφέρον της επιχειρηματικής κοινότητας με τον πρώτο γύρο χρηματοδότησης ύψους 100.000 ευρώ να «κλείνει» τέλος Ιανουαρίου. Πρόκειται για χρήματα που προέρχονται από private angel investors, ενώ όπως αποκαλύπτει η κ. Σαχιντζή αυτό το διάστημα διεξάγονται συζητήσεις για περαιτέρω χρηματοδότηση από ξένα funds και επενδυτές.