Η στάση της Σαουδικής Αραβίας υπέρ του φτηνού πετρελαίου και ο ρόλος του Ιράν
- 08/12/2015, 20:00
- SHARE
Θα συνεχίσει η Σαουδική Αραβία να αντλεί πετρέλαιο με καταιγιστικούς ρυθμούς;
Ακόμα και με τις τιμές στα 40 δολάρια το βαρέλι, η Σαουδική Αραβία έχει συνεχίσει να αντλεί πετρέλαιο με καταιγιστικού ρυθμούς, συμπιέζοντας τις τιμές περαιτέρω και πλήττοντας έτσι άλλες χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ.
Το Ιράν, ειδικότερα, θα ήθελε να δει την Σαουδική Αραβία να επιβραδύνει, καθώς επιθυμεί να επανέλθει στις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου ύστερα από τον πολυετή αποκλεισμό του λόγω των κυρώσεων.
Όμως, είναι εμφανές ότι η Σαουδική Αραβία δεν έχει κανένα συμφέρον να βοηθήσει άλλες χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ, και ιδιαίτερα το Ιράν.
«Είμαι πεπεισμένος ότι αυτό είναι το βασικό κίνητρο της σαουδαραβικής πολιτικής» λέει στο CNNMoney ο Ντέιβιντ Κότοκ, ειδικός επί χρηματοοικονομικών θεμάτων. «Αν είσαι η Σαουδική Αραβία, οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου είναι το ισχυρότερο εργαλείο που διαθέτεις για να κερδίσεις τον οικονομικό πόλεμο».
Οι χαμηλές τιμές πλήττουν όλους τους παραγωγούς πετρελαίου – ακόμα και την πανίσχυρη Σαουδική Αραβία. Όμως, χτυπάνε περισσότερο τα πιο αδύναμα κράτη, όπως η Βενεζουέλα, η Νιγηρία και η Αλγερία, τα οποία και εκφράζουν ανοιχτά τη δυσαρέσκειά τους για τη σαουδαραβική πολιτική.
«Οι Σαουδάραβες δεν έχουν καμία διάθεση να κάνουν χάρες στο Ιράν αυτή την περίοδο» επισημαίνει ο Τζέισον Μπόρντοφ, πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας και ενεργειακών θεμάτων του Προέδρου Ομπάμα.
«Ανησυχούν για μια πιθανή ανακατανομή ισχύος στη Μέση Ανατολή, εάν το Ιράν αναδυθεί από τη σκιά των κυρώσεων και αρχίσει να ισχυροποιείται».
Το Ιράν διαθέτει αποδεδειγμένα κοιτάσματα πετρελαίου ύψους 60 δισεκατομμυρίων βαρελιών – κι αυτό αφορά μόνο τις νοτιοδυτικές περιοχές της χώρας. Εντωμεταξύ, η χώρα προετοιμάζεται εντατικά για την επάνοδό της στις αγορές, εκσυγχρονίζοντας τις παλαιές πετρελαϊκές υποδομές της.