Η στιγμή 50/50 έφτασε για τον πλανήτη: Όλα όσα συμβαίνουν στο Web Summit 2018
- 06/11/2018, 14:31
- SHARE
To μεγαλύτερο συνέδριο τεχνολογίας στην Ευρώπη άνοιξε τις πύλες του στη Λισαβόνα – Το Fortune δίνει και φέτος το παρόν.
Αποστολή στη Λισαβόνα, Τάσος Ζάχος
Το κοινό ενθουσιώδες, δυναμικό και ανυπόμονο. Χιλιάδες κόσμου καταφθάνουν στην Altice Arena Δευτέρα απόγευμα στη Λισαβόνα, για να παρακολουθήσουν την έναρξη του Web Summit 2018, του συνεδρίου τεχνολογίας και καινοτομίας που κατάφερε σε λιγότερο από δέκα χρόνια να θεωρείται το κορυφαίο του είδους του στην Ευρώπη. Συμμετέχουν επισκέπτες, ομιλητές, δημοσιογράφοι και εθελοντές κυριολεκτικά από όλα τα σημεία του πλανήτη, με ένα κεντρικό σύνθημα: η τεχνολογία έχει νόημα, μόνο όταν λειτουργεί υπέρ της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της βελτίωσης της ζωής μας.
Φέτος είναι πιο έντονο το συναίσθημα της πολυπολιτισμικότητας και της αποδοχής της διαφορετικότητας, την ώρα που η Ευρώπη αδυνατεί να βρει λύσεις για το προσφυγικό ζήτημα, τα σύνορα των χωρών κλείνουν, ο εθνικισμός επιστρέφει και η ακροδεξιά ανεβαίνει.
Ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα ήταν ξεκάθαρος, δηλώνοντας ότι στόχος της χώρας του είναι να γίνει η «πατρίδα» της καινοτομίας στην Ευρώπη, να προσελκύσει ταλέντο και φιλόδοξους επιχειρηματίες, αλλά πάνω από όλα, βασικός στόχος είναι η ανεκτικότητα. Αυτή που επιτρέπει στον άνθρωπο να σέβεται και να κατανοεί τη διαφορετικότητα ατόμων, ομάδων, λαών, ιδεών.
Το Web Summit, όπως ανέφερε, λειτουργεί ως η εικόνα της Πορτογαλίας σε όλο τον πλανήτη, και για αυτό φρόντισε να «δέσει» τη διοργάνωση για ακόμη δέκα χρόνια στη Λισαβόνα, κάνοντας τον επικεφαλής του συνεδρίου Paddy Cosgrave ακόμη πιο ευτυχή και σίγουρο για την πορεία της διοργάνωσης.
Στόχος τους, οι συμμετέχοντες να ξεπεράσουν τους 100.000, σε μια συμφωνία που είναι «win – win» και για τις δύο πλευρές. Από τη μια η Λισαβόνα γίνεται το τεχνολογικό κέντρο του πλανήτη, στρέφει τα φώτα της επιχειρηματικής και επενδυτικής κοινότητας πάνω της και προσελκύει ακόμη περισσότερους τουρίστες.
Yπολογίζεται ότι σε μια μόλις εβδομάδα η πόλη κερδίζει περίπου 300 εκατ. ευρώ σε τουριστικά έσοδα, ενώ για τη δεκαετία η ελάχιστη επίδραση του συνεδρίου για την πορτογαλική οικονομία υπολογίζεται στα 3 δισ. ευρώ!
Από την πλευρά του ο Co – Founder του Web Summit, Paddy Cosgrave, θα εισπράξει 11 εκατ. ευρώ για να επεκτείνει το event. Όχι άσχημα, αν αναλογιστεί κανείς ότι το Web Summit ξεκίνησε το 2010 από το Δουβλίνο με 400 συμμετέχοντες και χθες, όπως ανακοινώθηκε, ξεπέρασε για φέτος τους 69.000 από 150 χώρες του πλανήτη.
Μάλιστα πριν πάρει την απόφαση να συνεχίσει στη Λισαβόνα, έπρεπε πρώτα να αρνηθεί προτάσεις από τουλάχιστον 20 διαφορετικές πόλεις, που θέλησαν να διεκδικήσουν το μεγάλο event, αλλά χωρίς επιτυχία, καθώς όπως ο ίδιος δήλωσε, η “Πορτογαλία είναι στην καρδία μου και μου προσφέρει το περιβάλλον που χρειάζομαι για να εργαστώ με την ομάδα του Web Summit”.
Η στιγμή 50/50 και ο ιδρυτής του παγκόσμιου ιστού
Στο χθεσινό opening του συνεδρίου πήραμε μια γεύση για τι θα ακολουθήσει τις επόμενες μέρες.
Στο Web Summit συμμετέχουν πολλοί ομιλητές, αλλά σίγουρα μια παρουσία που κλέβει τις εντυπώσεις είναι αυτή του «πατέρα του Web» Τιμ Μπέρνερς Λι, που ίδρυσε τον παγκόσμιο ιστό το 1989.
Όταν ανέβηκε στη σκηνή απέσπασε πολλά χειροκροτήματα και κάλεσε τον κόσμο να στηρίξει αυτό που πλέον ονομάζει ως «Συμβόλαιο για τον Παγκόσμιο Ιστό». Στόχος να προστατευθούν τα δικαιώματα και οι ελευθερίες στο διαδίκτυο.
Ο 63χρονος «πατέρας» του Web στοχεύει να δημοσιεύσει επίσημα το Συμβόλαιο τον Μάιο του 2019, όταν για πρώτη φορά ο μισός παγκόσμιος πληθυσμός εκτιμάται ότι θα έχει πλέον συνδεθεί στο διαδίκτυο. Είναι η στιγμή 50/50, όπως ανέφερε, καθώς το 50% του πλανήτη θα έχει πρόσβαση στον παγκόσμιο ιστό, κάτι που από μόνο του είναι σπουδαίο, την ώρα όμως που ακόμη ο μισός πληθυσμός του πλανήτη δεν θα έχει αυτό το προνόμιο.
Περισσότεροι από 50 οργανισμοί, ανάμεσα τους και εταιρείες – κολοσσοί όπως η Google και το Facebook, έχουν ήδη υιοθετήσει την ιδέα και έχουν υπογράψει το έγγραφο που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος World Wide Web, το οποίο έχει ιδρύσει ο Λι, έχοντας προβληματιστεί από τον τρόπο που εξελίσσεται το Ίντερνετ.
To συμβόλαιο, που προωθείται μέσα από την εκστρατεία #ForTheWeb, δεσμεύει τις κυβερνήσεις να διασφαλίσουν ότι όλοι οι πολίτες τους θα έχουν συνεχή πρόσβαση στο διαδίκτυο και τις εταιρείες να σέβονται την ιδιωτικότητα και τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών.
«Η ανθρωπότητα που διασυνδέεται από την τεχνολογία στον Ιστό, λειτουργεί με δυστοπικό τρόπο. Έχουμε online καταχρήσεις, προκαταλήψεις, πόλωση, fake news, υπάρχουν τόσα πράγματα που πάνε στραβά. Χρειαζόμαστε ένα συμβόλαιο που θα κάνει τον Ιστό να υπηρετεί την ανθρωπότητα, την επιστήμη, τη γνώση και τη δημοκρατία», δήλωσε.
«Έχουμε χάσει τον έλεγχο των προσωπικών δεδομένων μας και αυτά τα δεδομένα χρησιμοποιούνται ως όπλο εναντίον μας. Η δύναμη να έχει κανείς πρόσβαση σε ειδήσεις και πληροφορίες από όλο τον κόσμο, χειραγωγείται από κακόβουλους παράγοντες. Οι κυβερνήσεις με αυξανόμενο ρυθμό λογοκρίνουν τις online πληροφορίες ή κλείνουν τελείως το Ίντερνετ», πρόσθεσε.
Το Web Summit με μια γρήγορη ματιά
Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους για τη μεγάλη διοργάνωση. Ας δούμε τα βασικά σημεία που ανακοίνωσαν οι διοργανωτές:
- 69.304 άνθρωποι βρίσκονται στη Λισαβόνα για το Web Summit.
- Θα περπατήσουν 935.604 (!) χιλιόμετρα και θα πιουν 363.846 καφέδες.
- Συμμετέχουν περίπου 1.200 ομιλητές σε 24 διαφορετικές σκηνές.
- Στο Summit έχουν στηθεί τέσσερα μεγάλα pavillion για να φιλοξενήσουν startups, επενδυτές και εκπροσώπους μεγάλων εταιρειών.
- Μέσα από την εφαρμογή του Web Summit για τους επισκέπτες έχουν ήδη ανταλλαγεί περισσότερα από 180.000 μηνύματα και είμαστε μόλις στην πρώτη μέρα.
- Μπορεί η «βασίλισσα» του συνεδρίου να είναι και φέτος η τεχνητή νοημοσύνη, αλλά όπως δείχνουν τα στοιχεία «απειλείται» από το έντονο ενδιαφέρον για τo blockchain, την επόμενη «τεχνολογική επανάσταση».