Η στρατηγική Κοντόπουλου για αύξηση του τζίρου στο ΧΑ – Στο επίκεντρο η αναβάθμιση και οι νέοι

Η στρατηγική Κοντόπουλου για αύξηση του τζίρου στο ΧΑ – Στο επίκεντρο η αναβάθμιση και οι νέοι
Ï ÃéÜííïò Êïíôüðïõëïò, CEO, Athens Exchange Group, óõììåôÝ÷åé óå ðÜíåë êáôÜ ôçí 3ç çìÝñá åñãáóéþí, óôï 8ï Ïéêïíïìéêü Öüñïõì ôùí Äåëöþí, óôï Åõñùðáúêü ÊÝíôñï Ðïëéôéóìïý, ÐáñáóêåõÞ 28 Áðñéëßïõ 2023. Ôï öåôéíü 8ï óõíÝäñéï ôïõ Ïéêïíïìéêïý Öüñïõì ôùí Äåëöþí Ý÷åé êåíôñéêü èÝìá “Paradigm Shifts” êáé äéåîÜãåôáé áðü ôéò 26 Ýùò ôéò 29 Áðñéëßïõ 2023. ÁÐÅ-ÌÐÅ/ÁÐÅ-ÌÐÅ/×ÁÓÉÁËÇÓ ÂÁÚÏÓ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
 Θα πρέπει οι εταιρείες να κατανοήσουν πως η αύξηση του free float είναι προς το συμφέρον όλων, ανέφερε ο CEO της ΕΧΑΕ, Γιάννος Κοντόπουλος.

Στην πορεία την οποία θα ακολουθήσει η ΕΧΑΕ τους επόμενους μήνες με σκοπό τη βελτίωση της συναλλακτικής δραστηριότητας και την ποιοτική αναβάθμιση της ελληνικής αγοράς αναφέρθηκε κατά την  παρουσίαση των αποτελεσμάτων α’ 6μηνου του 2024 στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΧΑΕ, Γιάννος Κοντόπουλος.

Στο επίκεντρο βρέθηκε η αναβάθμιση του ελληνικού Χρηματιστηρίου, ένα μέτωπο φλέγον, στο οποίο αναμένεται να υπάρξουν εξελίξεις, δεδομένου ότι ο οίκος S&P Dow Jones παρέτεινε για δεύτερο χρόνο την παραμονή του ΧΑ στη λίστα παρακολούθησης (watchlist), με τις εξελίξεις να αναμένονται το καλοκαίρι του 2025.

Σημειώνεται πως επίκειται ένταξη σε watchlist από τον MSCI ενώ και ο FTSE Russell, περιμένει να δει περισσότερες εισηγμένες να πληρούν τα κριτήριά του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πέρα από τα παραπάνω, ο κ. Κοντόπουλος υποστήριξε πως μείζον είναι η διεύρυνση της επενδυτικής βάσης με την προσέλκυση νεότερων ηλικιακά επενδυτών. Σε αυτό το πλαίσιο προανήγγειλε roadshows ανά τη χώρα.

Από την άλλη, υποστηρικτικά θα μπορούσε να λειτουργήσει η λήψη μέτρων εκ μέρους της κυβέρνησης. 

Σύμφωνα με τον CEO της ΕΧΑΕ, θα υπάρξουν μέτρα από την κυβέρνηση για την ενίσχυση των επενδύσεων, όπως φορολογικά κίνητρα για όσους συμμετέχουν σε δημόσιες εγγραφές εταιρειών της ΕΝΑ, ενώ εξετάζεται κατάργηση της φορολόγησης των τόκων στα εταιρικά ομόλογα.

Νέος κανονισμός

Ο κ. Κοντόπουλος απάντησε στις επικρίσεις για τον νέο κανονισμό του ΧΑ και ειδικότερα με το ζήτημα της ελεύθερης διασποράς των μετοχών των εταιρειών. Όπως τόνισε, «δώσαμε μεγάλο χρονικό περιθώριο στις εταιρείες να προσαρμοστούν. Θα πρέπει οι εταιρείες να κατανοήσουν πως η αύξηση του free float είναι προς το συμφέρον όλων.

Μέσα από μια τέτοια διαδικασία, η αποτίμηση μιας εταιρείας θα επηρεαστεί θετικά, ενώ οι μέτοχοι μειοψηφίας θα γνωρίζουν πως αν τοποθετηθούν σε μια εταιρεία που δεν συγκαταλέγεται στα blue chips θα έχουν τη δυνατότητα να ρευστοποιήσουν τη θέση τους και να μην είναι εγκλωβισμένοι, όπως συχνά συμβαίνει μέχρι και σήμερα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: