Η στρατιωτική χρήση της τεχνητής νοημοσύνης: Η συμφωνία των 60 χωρών και η… αποχή της Κίνας

Η στρατιωτική χρήση της τεχνητής νοημοσύνης: Η συμφωνία των 60 χωρών και η… αποχή της Κίνας
A THOR vertical takeoff and landing (VTOL) micro-unmanned aerial system (UAS), developed as military tactical mule platform and part of the "Legion-X" line of robotic and autonomous combat solutions produced by the Israel-based international defence electronics company Elbit Systems, is pictured during a press demonstration at their headquarters in Ramat HaSharon in central Israel on July 10, 2023. The Legion-X line allows for the control and coordination of a networked group of heterogeneous autonomous systems that can act as a cohesive unit and individually, as part of an overall combat network system. (Photo by JACK GUEZ / AFP) Photo: AFP
Ανάγκη να αποτραπεί η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης για τη διάδοση όπλων μαζικής καταστροφής (ΟΜΚ).

Περίπου 60 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, ενέκριναν την Τρίτη ένα «σχέδιο δράσης» για την υπεύθυνη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στον στρατό, αλλά η Κίνα ήταν μεταξύ εκείνων που δεν υποστήριξαν το νομικά μη δεσμευτικό έγγραφο.

Η σύνοδος κορυφής για την υπεύθυνη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στον στρατιωτικό τομέα (REAIM) στη Σεούλ, η δεύτερη του είδους της, ακολουθεί εκείνη που πραγματοποιήθηκε πέρυσι στη Χάγη. Τότε, περίπου 60 έθνη, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, ενέκριναν μια μετριοπαθή «πρόσκληση για δράση» χωρίς νομική δέσμευση.

Κυβερνητικοί εκπρόσωποι δήλωσαν την Τρίτη ότι το φετινό «σχέδιο» ήταν περισσότερο προσανατολισμένο στη δράση, σύμφωνα με τις προχωρημένες συζητήσεις και τις εξελίξεις στον στρατιωτικό τομέα, όπως η ανάπτυξη από την Ουκρανία μη επανδρωμένων αεροσκαφών με τεχνητή νοημοσύνη.

«Κάνουμε περαιτέρω συγκεκριμένα βήματα», δήλωσε στο Reuters ο υπουργός Άμυνας της Ολλανδίας Ρούμπεν Μπρέκελμανς. «Πέρυσι ήταν περισσότερο για τη δημιουργία κοινής κατανόησης, τώρα προχωράμε περισσότερο προς τη δράση».

Αυτό περιλαμβάνει τον καθορισμό του είδους των εκτιμήσεων κινδύνου που πρέπει να γίνονται, σημαντικές προϋποθέσεις, όπως ο ανθρώπινος έλεγχος, και πώς μπορούν να ληφθούν μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης για τη διαχείριση των κινδύνων, είπε.

Μεταξύ των λεπτομερειών που προστέθηκαν στο έγγραφο ήταν η ανάγκη να αποτραπεί η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης για τη διάδοση όπλων μαζικής καταστροφής (ΟΜΚ) από φορείς, συμπεριλαμβανομένων των τρομοκρατικών ομάδων και η σημασία της διατήρησης του ανθρώπινου ελέγχου και της συμμετοχής στη χρήση πυρηνικών όπλων.

Υπάρχουν πολλές άλλες πρωτοβουλίες για το θέμα, όπως η δήλωση της κυβέρνησης των ΗΠΑ για την υπεύθυνη χρήση της AI στον στρατό που ξεκίνησε πέρυσι.

Η σύνοδος κορυφής της Σεούλ -την οποία συνδιοργανώνουν η Ολλανδία, η Σιγκαπούρη, η Κένυα και το Ηνωμένο Βασίλειο- έχει ως στόχο να διασφαλίσει συνεχείς συζητήσεις με πολλούς ενδιαφερόμενους φορείς, στις οποίες δεν θα κυριαρχεί ένα μόνο έθνος ή μια μόνο οντότητα.

Ωστόσο, η Κίνα ήταν μεταξύ των περίπου 30 εθνών που έστειλαν κυβερνητικό εκπρόσωπο στη σύνοδο κορυφής, αλλά δεν υποστήριξαν το έγγραφο, γεγονός που καταδεικνύει τις έντονες διαφορές απόψεων μεταξύ των ενδιαφερομένων μερών.

«Πρέπει επίσης να είμαστε ρεαλιστές στο ότι δεν θα έχουμε ποτέ όλο τον κόσμο στο πλευρό μας», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Μπρέκελμανς.

«Πώς θα αντιμετωπίσουμε το γεγονός ότι δεν συμμορφώνονται όλοι; … Αυτό είναι ένα περίπλοκο δίλημμα που πρέπει επίσης να θέσουμε στο τραπέζι», πρόσθεσε.

Ο τόπος και ο χρόνος διεξαγωγής της επόμενης συνόδου κορυφής συζητείται ακόμη, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τον Οκτώβριο, αξιωματούχοι της Νότιας Κορέας δήλωσαν ότι σκοπεύουν να θέσουν επί τάπητος συζητήσεις σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη στον στρατιωτικό τομέα με βάση το «σχέδιο».

Ο Τζιάκομο Πέρσι Πάολι, επικεφαλής του προγράμματος «Ασφάλεια και τεχνολογία» στο Ινστιτούτο Έρευνας για τον Αφοπλισμό των Ηνωμένων Εθνών (UNIDIR), δήλωσε ότι οι χώρες θα πρέπει να συνεργαστούν με άλλους μεταξύ των συνόδων κορυφής για να μετριάσουν τυχόν κινδύνους.

«Το σχέδιο είναι ένα σταδιακό βήμα προς τα εμπρός», δήλωσε. «Προχωρώντας πολύ γρήγορα, πολύ σύντομα, υπάρχει πολύ μεγάλος κίνδυνος πολλές χώρες να μην θέλουν να συμμετάσχουν».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com