Η τεχνολογία που χρησιμοποιεί ο ISIS για να μεταδίδει το μήνυμά του
- 30/07/2016, 13:00
- SHARE
Η ανάλυση της εταιρείας έδειξε ότι οι τζιχαντιστικές ομάδες προτιμούν να μην χρησιμοποιούν λογισμικό που έχει αναπτυχθεί σε δυτικές χώρες.
Ο εντοπισμός των τρομοκρατών και των υποστηρικτών τους αποκαλύπτει πολλά κοινά ψηφιακά εργαλεία και μοτίβα συμπεριφοράς που θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην αποτροπή μελλοντικών επιθέσεων. Αυτό, τουλάχιστον, είναι το συμπέρασμα μιας νέα έκθεσης από την Flashpoint, μια εταιρεία κυβερνο-ασφάλειας.
Η υπερ-δεκαετής μελέτη της εταιρείας, με τίτλο «Τεχνολογία για την Τζιχάντ», εξέτασε την τεχνολογία που χρησιμοποιούν τρομοκρατικά δίκτυα όπως η Αλ-Κάιντα και ο ISIS για να προβάλλουν την προπαγάνδα τους καθώς και για να σχεδιάζουν και να συντονίζουν τρομοκρατικές επιθέσεις.
Η ανάλυση της εταιρείας έδειξε ότι οι τζιχαντιστικές ομάδες προτιμούν να μην χρησιμοποιούν λογισμικό που έχει αναπτυχθεί σε δυτικές χώρες.
Αντίθετα, χρησιμοποιούν τις δικές τους κρυπτογραφημένες εφαρμογές και ιστοσελίδες για να αποφεύγουν τον εντοπισμό. Παράλληλα, χρησιμοποιούν εμπορικές εφαρμογές όπως η Telegram, οι οποίες περιλαμβάνουν κρυπτογραφημένες υπηρεσίες δεδομένων, για να διασπείρουν την προπαγάνδα τους, να επικοινωνούν μεταξύ τους, και να συντονίζουν τις επιθέσεις τους.
Οι κινητές συσκευές για iOS της Apple κυριαρχούν στον κόσμο σήμερα, αλλά ο ISIS προτιμά να χρησιμοποιεί συσκευές με Android για τις επικοινωνίες του.
«Υπάρχουν διάφορες εφαρμογές για κινητά τηλέφωνα που έχουν αναπτυχθεί από τζιχαντιστές, και όλα έχουν δημιουργηθεί σε πρότυπο Android» λέει ο αναλυτής της Flashpoint Άλεξ Κασίρερ, ο οποίος και συν-έγραψε τη μελέτη. Η έκθεση σημειώνει ότι οι τρομοκράτες συχνά χρησιμοποιούν συμβατικές ιστοσελίδες όπως η Facebook και η Twitter για τη μετάδοση της προπαγάνδας τους σε ένα ευρύτερο κοινό, αλλά πολλοί τέτοιοι λογαριασμοί έκλεισαν απ’ αυτές τις εταιρείες μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι τον Νοέμβριο.
«Μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι, άρχισαν να χρησιμοποιούν το Telegram πιο συχνά» λέει ο Κασίρερ. Η Flashpoint τονίζει ότι οι εταιρείες τεχνολογίας και οι υπηρεσίες πληροφοριών θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν την έκθεση για να συνεργαστούν αποτελεσματικότερα για την αντιμετώπιση των τρομοκρατικών δικτύων.
«Η κυβέρνηση πρέπει να γίνει πιο αποτελεσματική στην παρακολούθηση αυτών των κρυπτογραφημένων δικτύων και οι εταιρείες τεχνολογίας πρέπει να συντονιστούν καλύτερα» καταλήγει ο Κασίρερ. «Η πρόκληση είναι να γίνουν παραχωρήσεις στην κυβέρνηση, διατηρώντας το δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου. Πρόκειται για μια ευαίσθητη ισορροπία».