Οι τεχνολογικοί κολοσσοί αγόρασαν μετοχές από αρχικές δημόσιες προσφορές. Τώρα χάνουν δισεκατομμύρια
- 06/06/2022, 11:56
- SHARE
του Jacob Carpenter
Καθώς η αγορά του κλάδου της τεχνολογίας σημείωσε άνθηση τα τελευταία χρόνια, οι εταιρείες που ήταν αρκετά τολμηρές για να επενδύσουν σε νεοφυείς επιχειρήσεις αποκόμισαν οφέλη δισεκατομμυρίων «στα χαρτιά».
Ο λογαριασμός, όμως, πλησιάζει.
Όπως θεσμικοί επενδυτές και μικροεπενδυτές «έχασαν τα πάντα» από τις αρχικές δημόσιες προσφορές τους τελευταίους μήνες, έτσι την «πάτησαν» και οι εταιρείες τεχνολογίας μεγάλης κεφαλαιοποίησης που αγόρασαν σημαντικά μερίδια σε πρόσφατα εισηγμένες εταιρείες. Οι απώλειες του ισολογισμού θα δοκιμάσουν τη μακροπρόθεσμη όρεξη για μια από τις πιο επιθετικές επενδυτικές τακτικές που εφαρμόζει η Big Tech, η οποία έχει γίνει ολοένα και πιο πρόθυμη να περιπλανηθεί στη σφαίρα των επιχειρηματικών κεφαλαίων.
Μόνο το πρώτο τρίμηνο, αρκετές επώνυμες εταιρείες κατέγραψαν τεράστιες μη πραγματοποιηθείσες ζημίες από επενδύσεις σε μετοχές, επισκιάζοντας τα κέρδη από τις δικές τους δραστηριότητες.
Το πλήγμα με το υψηλότερο προφίλ έρχεται από την Uber, μια εταιρεία που πασχίζει να φτάσει σε κερδοφορία. Παρά το απροσδόκητα ισχυρό τρίμηνο για τα έσοδα, η εταιρεία μεταφορών σημείωσε ζημίες 5,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την περίοδο. Τα άσχημα αποτελέσματα προήλθαν από την κατάρρευση των τιμών των μετοχών σε τέσσερις εταιρείες που εισήχθησαν στο χρηματιστήριο πέρυσι, σε καθεμία από τις οποίες η Uber κατέχει ένα σημαντικό μερίδιο: την Grab (1,9 δισεκατομμύρια δολάρια ζημίες), την Aurora (1,7 δισεκατομμύρια δολάρια), την DiDi (1,4 δισεκατομμύρια δολάρια) και την Zomato ( 462 εκατομμύρια δολάρια).
Οι σκληροί ανταγωνιστές Amazon και Shopify δέχτηκαν επίσης σημαντικά πλήγματα στις πρόσφατες επενδύσεις τους – αν και η Amazon είναι σε καλύτερη θέση για να αντιμετωπίσει τις αναταράξεις της αγοράς.
Η Shopify είδε την αξία των μετοχών της να μειώνεται στο μισό κατά το πρώτο τρίμηνο, από 3,2 δισεκατομμύρια δολάρια σε 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια, μετά την πτώση της τιμής των μετοχών της Affirm και της Global-E. Ως αποτέλεσμα, η καναδική εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου ανέφερε καθαρές τριμηνιαίες ζημίες 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων έναντι 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε έσοδα.
Η Amazon, εντωμεταξύ, αισθάνθηκε τις επιπτώσεις της καθυστέρησης της αρχικής δημόσιας προσφοράς της Rivian, η οποία προκάλεσε το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών ύψους 8,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων της αξίας των μετοχών για το τρίμηνο. Η Amazon κατέγραψε καθαρές τριμηνιαίες ζημίες 3,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων έναντι 116,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε πωλήσεις.
Η Alphabet δέχθηκε ένα μικρότερο – αλλά παρόλα αυτά σημαντικό – πλήγμα το πρώτο τρίμηνο από τις επενδύσεις της σε μετοχές, καταγράφοντας ζημίες περίπου 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων.
Κάθε εταιρεία αναμένεται να εμφανίσει χειρότερα αποτελέσματα στο τρέχον τρίμηνο. Η Rivian έχει υποχωρήσει επιπλέον 37% από τις αρχές Απριλίου, η Affirm σημείωσε πτώση 36% κατά τη διάρκεια της ίδιας περιόδου και η Grab υποχώρησε κατά 21%.
Πηγή: Fortune.com