Η τελευταία ανακοίνωση της FED ήταν αυτό που θέλαμε… Ή μήπως όχι;

Η τελευταία ανακοίνωση της FED ήταν αυτό που θέλαμε… Ή μήπως όχι;
epa07133399 A general view on the Federal Reserve Board building before a meeting of the Federal Reserve Board of Governors in Washington, DC, USA, 31 October 2018. The Federal Reserve is considering changes to banking rules imposed after the economic downturn. EPA/ERIK S. LESSER Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τι μπορεί να σημαίνει για την πορεία της Wall Street η πρόσφατη απόφαση να μην αυξηθούν τα επιτόκια της ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.

Του Χρήστου Τσούνη

Καλησπέρα σε όλους! Είμαι ο Χρήστος και με αυτό εδώ το άρθρο εγκαινιάζουμε τη νέα συνεργασία των Financial Greeks με το Fortune Greece.

Σήμερα θα σχολιάσουμε την πρόσφατη ανακοίνωση της (μη) αύξησης των κεντρικών επιτοκίων από την FED. Συγκεκριμένα, θα δούμε τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την πορεία του χρηματιστηρίου αλλά και της ευρύτερης οικονομίας για το βραχυπρόθεσμο μέλλον.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε αν θέλουμε να αποκρυπτογραφήσουμε την κατάσταση είναι να εξετάσουμε τους αριθμούς. Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve ή FED για συντομία), στην τελευταία συνεδρίαση της δεν προέβη σε κάποια αύξηση, γεγονός που εκτιμήθηκε ιδιαίτερα θετικά από τις αγορές, μιας και ο S&P 500, έφτασε όχι μόνο σε υψηλό έτους, αλλά και στην υψηλότερη τιμή που έχουμε δει από τον Απρίλιο του 2022.

Παρόλα αυτά, στη συνέντευξη τύπου που δόθηκε μετά την συνεδρίαση της FED, o Jerome Powell άφησε υπόνοιες για μια επικείμενη αύξηση των επιτοκίων, τον Ιούλιο. Τα δεδομένα αυτά ενισχύθηκαν από το γεγονός ότι το “dot plot” της FED – δηλαδή το σύνολο των απόψεων των αξιωματούχων της FED σχετικά με την απαραίτητη αύξηση μέχρι το τέλος του χρόνου. Συγκεκριμένα, είδαμε ότι πλέον ο τελικός στόχος του χρόνου για επιτόκια από το 5.1% έχει πάει στο 5.6%, πράγμα που σηματοδοτεί δύο αυξήσεις των 25 μονάδων βάσης (ή αλλιώς 0.25%).

Εδώ λοιπόν είναι και το μεγάλο μου θέμα με την πολιτική που ακολουθείται μέχρι στιγμής. Το dot plot είχε βγει με βάση υψηλότερο ΑΕΠ, χαμηλότερη ανεργία και ελάχιστα υψηλότερο πληθωρισμό.

Βλέπουμε λοιπόν, ότι αυτό που πρέπει να κάνει η FED στην συνέχεια είναι κάπως πιο επιθετικό από δύο μικρές αυξήσεις μέχρι το τέλος του χρόνου, συνυπολογίζοντας το γεγονός ότι  ο βασικός πληθωρισμός παραμένει υψηλά και οι προσδοκίες για την αύξηση του συνεχίζουν να παραμένουν σε μεγάλα επίπεδα.

Το παραπάνω σχέδιο δράσης όμως είναι η δύσκολη λύση, μιας και παραπάνω αυξήσεις θα πιέσουν πολύ την οικονομία. Η τωρινή αντιμετώπιση είναι πολύ πιο ήπια, εξ ου και το πρόσφατο bull run στα χρηματιστήρια.

Με τον όρο bull run, εννοούμε την ανοδική αγορά. Γενικά χρησιμοποιούμε τους όρους bull (ταύρος) και bear (αρκούδα) για να χαρακτηρίσουμε την πορεία του χρηματιστηρίου. Όταν η αγορά πάει προς τα πάνω λέμε ότι είναι bullish, ενώ όταν πάει προς τα κάτω λέμε ότι είναι bearish.

Αν και η προτίμηση μου για κάποια κίνηση προέρχεται από την κρυφή μου επιθυμία για εξυγίανση των αγορών (μιας και οι κινήσεις των προηγούμενων ημερών μόνο υγιής δεν χαρακτηρίζονται), δεν προσπαθώ να κριτικάρω την FED ούτε να πω αν αυτό που γίνεται θα είναι καλό ή κακό στο μακροπρόθεσμο μέλλον.

Αυτό που προσπαθώ να πω περιφραστικά είναι ότι αν πραγματικά η Κεντρική Τράπεζα στοχεύει στην εξάλειψη του πληθωρισμού, πρέπει να γίνει πιο επιθετική. Αν ο στόχος της είναι να το κάνει χωρίς να δυσαρεστήσει την αγορά τότε τα πράγματα είναι κάπως πιο περίπλοκα, Με το να κάθεται άπραγη δεν μειώνει τον πληθωρισμό. Αντίθετα τον αφήνει να διαιωνίζεται.

Το σενάριο στο όποιο βλέπουν οι πιο bearish επενδυτές (αυτοί που πιστεύουν ότι η αγορά θα πέσει), είναι ότι κάποια στιγμή η FED θα γίνει εξαιρετικά επιθετική, χτυπώντας έτσι την οικονομία, πράγμα το οποίο θα μεταφραστεί σε πτώση του χρηματιστηρίου, ενώ από τα πρόσφατα παραδείγματα κάτι τέτοιο δεν γίνεται. Θέλω να πω, ότι είχαμε ένα σερί 6 μηνών με τον  βασικό CPI (Consumer Price Index- Δείκτη Τιμών Καταναλωτή) στο 0.4% σε επίπεδο μήνα και η FED δεν έκανε καμία κίνηση.

Κλείνοντας το σημερινό άρθρο, είναι καλό να δούμε και το βασικό επιχείρημα υπέρ της τωρινής οικονομικής πολιτικής. Και αυτό έχει να κάνει με τον επικείμενο κίνδυνο μιας μεγαλύτερης αύξησης. Την τελευταία φορά που ο Powell απείλησε να προχωρήσει σε αύξηση 50 μονάδων βάσης (0.5%), είχαμε ένα σωρό χρεοκοπίες τραπεζών με κακή διαχείριση ρίσκου και μέτριους ισολογισμούς. Κι όλα αυτά λόγω του υπαινιγμού ότι τα πράγματα θα συνέχιζαν αν γίνονται χειρότερα.

Αν λοιπόν η Κεντρική Τράπεζα συνεχίζει να παραμένει επιθετική, πολύ πιθανό να προκαλέσει την πτώχευση πολλών τραπεζών. Και είμαι σίγουρος πως κάτι τέτοιο θέλει να το αποφύγει πάση θυσία καθώς θα επιβραδύνει έντονα την οικονομία. Και γι’ αυτό θεωρώ πως δε θα συμβεί στο άμεσο μέλλον. Μπορούμε δηλαδή να συνεχίζουμε να κοιτάζουμε το Αμερικανικό Χρηματιστήριο με αισιοδοξία, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2023.

* Chris Tsounis – Συγγραφέας του βιβλίου “Τα 4 βήματα του πλούτου” (εκδόσεις Κλειδάριθμος)Βρείτε τον Χρήστο στο YouTube και στο Instagram εδώ:https://www.youtube.com/tsounischrishttps://www.instagram.com/tsounischris