Η τελευταία πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας ισοπέδωσε ένα ολόκληρο βουνό
- 28/04/2018, 17:49
- SHARE
Άλλος ένας μάλλον απρόσμενος λόγος για την αλλαγή στάσης της Βόρειας Κορέας ως προς τα πυρηνικά.
Το περασμένο Σαββατοκύριακο, η Βόρεια Κορέα ανέστειλε τις πυρηνικές δοκιμές και έκλεισε τον χώρο όπου πραγματοποιήθηκαν οι τελευταίες έξι πυροδοτήσεις, κάτω από το όρος Μαντάπ, στα βορειοανατολικά της χώρας.
Οι λόγοι είναι καταρχήν διπλωματικοί, καθώς παρατηρείται μια αναθέρμανση των σχέσεων μεταξύ του καθεστώτος του Kim Jong-un και της Νότιας Κορέας και της Δύσης.
Ορισμένοι παρατηρητές, όμως, ανέφεραν ότι η Πιονγιάνγκ μπορεί επίσης να ανησύχησε ότι το βουνό κινδύνευε να καταρρεύσει, καθώς μετατοπίστηκε εμφανώς κατά τη διάρκεια της τελευταίας πυρηνικής δοκιμής. Και τώρα, δύο ξεχωριστές ομάδες Κινέζων επιστημόνων λένε ότι στην πραγματικότητα, το όρος Μαντάπ κατέρρευσε μετά από αυτή την έκρηξη.
Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει κίνδυνος ραδιενεργής μόλυνσης όχι μόνο εντός της Βόρειας Κορέας αλλά και σε άλλες χώρες της περιοχής. Ο χώρος των δοκιμών δεν απέχει πολύ από τα σύνορα της Βόρειας Κορέας με την Κίνα και τη Ρωσία.
Σύμφωνα με γεωλόγους του Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κίνας, η κατάρρευση έλαβε χώρα λίγα λεπτά αφού το καθεστώς του Kim Jong-un πραγματοποίησε την τελευταία πυρηνική δοκιμή, τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους.
Η δοκιμή της βόμβας των 100 κιλοτόνων, η οποία σύμφωνα με Κινέζους σεισμολόγους προκάλεσε σεισμό μεγέθους 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, φαίνεται ότι άνοιξε μια τρύπα με διάμετρο 200 μέτρων. Μέρος του βουνού, στη συνέχεια, έπεσε μέσα στην τρύπα.
Τα ευρήματα της ομάδας των επιστημόνων, με επικεφαλής τον αναγνωρισμένο σεισμολόγο Wen Lianxing, πρόκειται να δημοσιευθούν τον ερχόμενο μήνα στην επιστημονική επιθεώρηση Geophysical Research Letters.
Σύμφωνα με την εφημερίδα South China Morning Post, μια άλλη ομάδα από την Υπηρεσία Αντισεισμικής Προστασίας της Κίνας θεωρεί ότι η κατάρρευση δημιούργησε μια «καμινάδα» που θα μπορούσε να επιτρέψει τη διαφυγή ραδιενέργειας. Όπως ανέφερε ο ερευνητής Zhao Lianfeng της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών, ο χώρος «καταστράφηκε» ολοσχερώς.
Επομένως, η παύση των χερσαίων πυρηνικών δοκιμών από την Πιονγιάνγκ ίσως και να προκαλείται από κάτι περισσότερο από απλές διπλωματικές ανησυχίες.