Η «τέλεια καταιγίδα» στα commodities θα πλήξει την παγκόσμια οικονομία

Η «τέλεια καταιγίδα» στα commodities θα πλήξει την παγκόσμια οικονομία
epa06574348 A factory worker pours molten iron at Backwell IXL in Geelong in Geelong, Australia, 30 April 2014. Media reports on 02 March 2018 state the European Union would plan to retaliate should USA go ahead with their plans to impose national tariffs on steel and aluminium imports from around the globe, as announced by US President Donald Trump on 01 March 2018. The announcement sent stocks around the globe lower, amid fears of a possible trade war between USA, China and the EU. Other nations affected could be Australia, Mexico, Brazil and South Korea. EPA/JULIAN SMITH AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT
«Σούπερ squeeze» στα εμπορεύματα από τις αυξημένες τιμές που οφείλονται στους περιορισμούς προσφοράς 

Περίοδο «σούπερ squeeze», εν μέσω διαταραχών στον εφοδιασμό και έλλειψης επενδύσεων, διανύουν οι  παγκόσμιες αγορές εμπορευμάτων – με τα πράγματα να χειροτερεύουν καθώς οι γεωπολιτικοί και κλιματικοί κίνδυνοι επιδεινώνουν την κατάσταση, αναφέρει η HSBC.

«Εδώ και αρκετό καιρό έχουμε περιγράψει τις παγκόσμιες αγορές εμπορευμάτων ως «σούπερ squeeze»», δήλωσε στο CNBC ο επικεφαλής οικονομολόγος Paul Bloxham.

Το «σούπερ squeeze» στα εμπορεύματα υποδηλώνεται από τις αυξημένες τιμές που οφείλονται περισσότερο στους περιορισμούς προσφοράς παρά στην ισχυρή αύξηση της ζήτησης, εξήγησε. Και οι υψηλότερες τιμές ως αποτέλεσμα μιας σούπερ συμπίεσης «δεν είναι τόσο θετικές».

«Βλέπουμε ότι οι βαθύτεροι παράγοντες «υπερ-συμπίεσης» στην πλευρά της προσφοράς εξακολουθούν να παίζουν καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση των τιμών των εμπορευμάτων σε υψηλά επίπεδα» είπε ο Bloxham, φωτογραφίζοντας παράγοντες όπως η πολιτική αβεβαιότητα, η κλιματική αλλαγή και η έλλειψη επενδύσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έλλειψη επενδύσεων

Η επιδίωξη για ένα καθαρό ενεργειακά μέλλον τροφοδοτεί τη ζήτηση για μέταλλα όπως ο χαλκός και το νικέλιο, επεσήμανε ο Bloxham. Ωστόσο, οι επενδύσεις που διατίθενται για την εξασφάλιση αυτών των κρίσιμων ορυκτών είναι ανεπαρκείς, προκαλώντας έντονη συμπίεση προσφοράς, είπε ο Bloxham. Καθώς η ενεργειακή μετάβαση επιταχύνεται, οι αγορές θα αντιμετωπίσουν έλλειψη μετάλλων όπως ο γραφίτης, το κοβάλτιο, ο χαλκός, το νικέλιο και το λίθιο την επόμενη δεκαετία, ανέφερε η Επιτροπή Μεταβάσεων Ενέργειας σε έκθεση τον Ιούλιο.

«Τα έργα εξόρυξης μεγάλης κλίμακας μπορεί να διαρκέσουν 15-20 χρόνια και την τελευταία δεκαετία παρατηρήθηκε έλλειψη επενδύσεων στην έρευνα και παραγωγή βασικών υλικών ενεργειακής μετάβασης», ανέφερε η έκθεση.

Οι ετήσιες επενδύσεις σε αυτά τα μέταλλα ανήλθαν στα 45 δισεκατομμύρια δολάρια τις τελευταίες δύο δεκαετίες και πρέπει να αυξάνονται κατά περίπου 70 δισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο έως το 2030 για να διασφαλιστεί άφθονη ροή προσφοράς.

Χωρίς περισσότερες επενδύσεις, η προσφορά θα περιοριστεί, δήλωσε ο Bloxham της HSBC, προσθέτοντας ότι «για κάθε δεδομένη ποσότητα ζήτησης», θα πρέπει να αναμένεται ότι οι τιμές των εμπορευμάτων θα παραμείνουν πιο υψηλές από ό,τι στο παρελθόν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ασταθείς κατηγορίες 

«Τα εμπορεύματα είναι ασταθείς κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων, με μακρά ιστορία που είναι επιρρεπής σε σύντομο συμπίεση και το τρέχον τοπίο δείχνει περισσότερα από τα ίδια», δήλωσε ο Brian Luke, ανώτερος διευθυντής και επικεφαλής εμπορευμάτων της S&P Dow Jones Indices. Όπως τόνισε, τα ακραία καιρικά φαινόμενα και η γεωπολιτική έχουν επίσης επηρεάσει τα καλάθια γεωργικών και ενεργειακών εμπορευμάτων.

Τα δε μέταλλα επηρεάζονται περισσότερο. Ο Bloxham σημείωσε ότι εκτός από τα μέταλλα καθαρής ενέργειας, το σιδηρομετάλλευμα ήταν επίσης στη λίστα του λόγω της πτώσης των αποθεμάτων και της έλλειψης επενδύσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: