Η Teleperformance Greece και η SciFY «μύησαν» ΜΚΟ στα μυστικά της Τεχνητής Νοημοσύης
- 14/03/2024, 16:01
- SHARE
Στοχεύοντας στην εκπαίδευση φορέων της Κοινωνίας των Πολιτών και τη μεγιστοποίηση του κοινωνικού τους αποτυπώματος, η Teleperformance Greece σε συνεργασία με την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Science For You (SciFY) πραγματοποίησαν το πρόγραμμα «ΜΚΟ Πρωτοπόροι στην Τεχνητή Νοημοσύνη». Στο πλαίσιο του προγράμματος, εκπαιδεύτηκαν πάνω από 10 ΜΚΟ, με πλούσια δράση σε διαφορετικούς τομείς (περιβάλλον, υποστήριξη ευάλωτων ομάδων, ενδυνάμωση νέων κ.ά.), στην Τεχνητή Νοημοσύνη μέσα από σεμινάρια και workshops.
Ο κ. Βασίλης Γιαννακόπουλος, Marketing & Social Impact Manager της SciFY, παρουσίασε το έργο ως στόχο να εισαγάγει μικρές και μεγάλες ΜΚΟ στην έννοια, τις ευκαιρίες και τους περιορισμούς της Τεχνητής Νοημοσύνης, βοηθώντας τους συμμετέχοντες να βελτιώσουν τη λήψη αποφάσεων, την τεκμηρίωση των θέσεών τους και την καλύτερη εξυπηρέτηση των ωφελουμένων τους.
Όπως ανέφερε η Charlotte Foucteau, CEO της Teleperformance Greece, στην τελετή ολοκλήρωσης του προγράμματος, «η Τεχνητή Νοημοσύνη σίγουρα αλλάζει τον κόσμο μας και μπορεί σήμερα κιόλας να προσφέρει στις ΜΚΟ κατευθύνσεις και εργαλεία, τα οποία θα μπορούν να τις βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που προκύπτουν καθημερινά, να προσαρμοστούν στο μεταβαλλόμενο περιβάλλον και να εξελιχθούν».
Οι τεράστιες περιβαλλοντικές, κοινωνικές και οικονομικές προκλήσεις απαιτούν να αναλύσουμε μεγάλα δεδομένα με πολύ μεγάλη ταχύτητα για να ξέρουμε πώς και πού να δράσουμε. Τι μπορεί να κάνει η Τεχνητή Νοημοσύνη πάνω σε αυτό;
Επιχειρώντας να δώσει απάντηση, ο κ. Γιώργος Γιαννακόπουλος, Co-founder & Chief Executive Officer της SciFY, παρουσίασε τεχνολογικά επιτεύγματα που έχουν γίνει δυνατά λόγω της «έκρηξης» της Τεχνητής Νοημοσύνης, στάθηκε όμως στο ότι «δεν πρόκειται απλά για μία εργαλειακή χρήση, αλλά κυρίως για μια σύμπραξη ανθρώπου-μηχανής». Υπογράμμισε επίσης, ότι ο ανθρώπινος παράγοντας είναι απαραίτητος για την δημιουργία ένος άρτιου αποτελέσματος. Έθεσε δε το ηθικό ερώτημα του «πότε σταματά ο άνθρωπος να είναι “ανθρώπινος”».
Όσον αφορά τις ΜΚΟ, ο κ. Γιαννακόπουλος ανέφερε πως μέσω του προγράμματος ανακαλύφθηκαν κοινές ανάγκες, διαφορετικών οργανισμών που μπορούν να αντιμετωπιστούν με οριζόντιες λύσεις, όπως η εύρεση κατάλληλων και στοχευμένων προγραμμάτων χρηματοδότησης, η διαχείρηση των γνώσεων ενός οργανισμού -από την επιχειρησιακή συνέχεια μέχρι τη μηχανική γνώση- αλλά και το κομμάτι της εξωστρέφειας και της προβολής του έργου του στο ευρύ κοινό.
Το πρόγραμμα «ΜΚΟ Πρωτοπόροι στην Τεχνητή Νοημοσύνη», που στηρίχθηκε από την Teleperformance, κατάφερε να δείξει πως «στο ΑΙ υπάρχουν φοβερές ευκαιρείες για αύξηση της παραγωγικότητας», όπως είπε ο Οδυσσέας Χριστοφορίδης, Chief Transformation Officer της Teleperformance. «Όταν λέμε ΑΙ είναι σαν να έχουμε κληρονομήσει μια ασθένεια του παρελθόντος. Νομίζουμε πως είναι κάτι που αφορά το μέλλον, όμως είναι εδώ τώρα.» Σχετικά με τις αλλαγές που θα συντελεστούν στην αγορά εργασίας, ο κ. Χριστοφορίδης δήλωσε πως «το ΑΙ θα φέρει μεταβολές στον τρόπο που δουλεύουμε. Από από τον ανθρωποκεντρισμό θα μπούμε σε μια εποχή που κάποια πράγματα θα γίνονται μηχανικά».
Στο τέλος της εκδήλωσης, στελέχη των ΜΚΟ που συμμετείχαν στο πρόγραμμα και συγκεκριμένα οι: Κωνσταντίνος Λιαρίκος, επικεφαλής τμήματος ανάπτυξης της WWF, Λένα Παναγιωταρέα, Project Fundraising Manager της HIGGS, Σοφία Τσιβιτζή, Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων, Συνεργασιών & Χορηγιών του Συλλόγου Άλμα Ζωής, Λουκάς Οικονομάκης, CTO της Odyssea, Σταυρούλα Ζερβουλάκου, COO της Mexoxo και Αναστασία Σπανού, Educational Program Manager του The Tipping Point, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη γνώση που αποκόμισαν με το τέλος του σεμιναρίου, ευχαριστώντας την Teleperformance Greece και την SciFY για τη γνώση και την ευκαιρία που τους έδωσαν, ώστε να μπορέσουν οι οργανισμοί τους να «δαμάσουν» την Τεχνητή Νοημοσύνη για το κοινό καλό.