Η τετράτροχη αντεπίθεση του Μάο!
- 08/08/2013, 08:20
- SHARE
Πώς το Πεκίνο επιχειρεί «εισβολή» στην αγορά πολυτελών αυτοκινήτων.
Τα πίσω καθίσματα κάνουν μασάζ, στην καμπίνα λειτουργεί τριζωνικό σύστημα κλιματισμού, στην κονσόλα υπάρχει σύστημα νυχτερινής όρασης, στον εξοπλισμό περιλαμβάνονται αισθητήρες αποφυγής σύγκρουσης, ψηφιακός τηλεοπτικός δέκτης και σύστημα ψυχαγωγίας για τους επιβάτες στο πίσω μέρος, με δεκατρία ηχεία!
Ακούγεται σαν ένα οποιοδήποτε υπερπολυτελές αυτοκίνητο δυτικής κατασκευής. Είναι όμως made in China και μάλιστα με ολίγον από… Μάο!
Πρόκειται για το ανανεωμένο Hongqi, γνωστό από παλιά ως «Red Flag» και αποκλειστικό μέσο μετακίνησης του Μάο Τσε Τούνγκ και της πάλαι ποτέ κινεζικής νομενκλατούρας. Τώρα, επαναλανσάρεται από την κρατική αυτοκινητοβιομηχανία FAW Group στη νέα εκδοχή του, το «Hongqi H7», σε έκδοση σεντάν. Και αποτελεί την ανταπάντηση του Πεκίνου στην εμπορική επέλαση της Audi, της Cadillac, της BMW και της Mercedes στην αχανή αγορά της -κατά τα λοιπά- Νο1 κατασκευάστριας αυτοκινήτων στον κόσμο.
Η FAW Group τονίζει ότι απευθύνεται «σε όσους έχουν επίγνωση της κινεζικής σοφίας» και υποστηρίζει ότι είναι έτοιμη για την κατασκευή 30.000 Hongqi H7 κάθε χρόνο. Με τιμή πώλησης στα 49.000 δολάρια, ωστόσο, το πολυτελές όχημα α λά κινεζικά απευθύνεται αποκλειστικά σε πλούσιους εγχώριους επιχειρηματίες και κυβερνητικούς αξιωματούχους. Αυτοί έδειχναν μέχρι σήμερα ιδιαίτερη προτίμηση στα Audi A6 και στις Mercedes C-class.
Όμως τώρα τα περιθώρια επιλογής τους φαίνεται να στενεύουν. Το είπε εξάλλου πρόσφατα ο ίδιος ο πρόεδρος της Κίνας. «Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι πρέπει να χρησιμοποιούν εγχώριας κατασκευής οχήματα», διεμήνυσε ο Σι Τζινπίνγκ, «καθώς δίνουν κακή εντύπωση όταν προτιμούν τις ξένες μάρκες».
Προς παραδειγματισμό, μάλιστα, το Πεκίνο κάνει με κάθε ευκαιρία… ζωντανή διαφήμιση της νέας του «πραμάτειας». Τον περασμένο Απρίλιο, χρησιμοποίησε λιμουζίνες Hongqi L5 για την επίσκεψη του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ στα κινεζικά εδάφη. Ενώ στα μέσα Ιουνίου έστειλε κάμποσα H7 ως δώρα στα νησιά Φίτζι, που φιλοξένησαν στα ειδυλλιακά εδάφη τους την τελευταία Σύνοδο των G7.
Με αυτά και με άλλα, οι πρώτοι 12 αγοραστές Η7 ήταν Κινέζοι αξιωματούχοι από την ανατολική επαρχία Τσετσιάγκ, έδρα μεγάλων επιχειρήσεων και αυτοκινητοβιομηχανιών στην Κίνα. Και μέχρι τα τέλη Μαΐου λέγεται ότι είχαν γίνει τουλάχιστον 900 νέες παραγγελίες!
Παράληλα, η FAW συνεχίζει την αντεπίθεση σε επιχειρηματικό επίπεδο, «αλλιεύοντας» διευθυντικά στελέχη από τους ανταγωνιστές της. Ενώ -ένεκα και των 60ων «γενεθλίων» της- προετοίμασε μεθοδικά εκστρατεία «σαγήνευσης» των καταναλωτών, με το άνοιγμα δεκάδων εκθεσιακών χώρων ανά την Κίνα, προσφέροντας ως δέλεαρ 4ετη εγγύηση ή δωρεάν service για τα πρώτα 160 χιλιόμετρα.
Όχι τυχαία, για την έκθεση της FAW στο Πεκίνο επελέγη ένας χώρος στην οδό Ζιντάο, όπου βρίσκονται οι αντιπροσωπείες των Mercedes-Benz, Lamborghini, Rolls-Royce, Maserati, Ferrari και Aston Martin. Ακριβώς απέναντι δε, στέκει ένα εμπορικό κέντρο γεμάτο boutiques των Gucci, Burberry και Omega.
«Μα αυτό το αυτοκίνητο δείχνει ανιαρό», σχολίαζε ένας περαστικός, καθώς χάζευε ένα από τα παρακαρισμένα Η7 έξω από την έκθεση στην Ζιντάο, στα τέλη Μαΐου. «Μόνον κυβερνητικοί αξιωματούχοι στην Κίνα και στη Βόρεια Κορέα θα τα χρησιμοποιούν», συμπλήρωσε ο 32χρονος Κρις Γιν. Όπως και οι περισσότεροι Κινέζοι της ηλικίας του, έτσι κι αυτός δηλώνει ότι προτιμά τα ξένα αυτοκίνητα. Πρόσφατα, λέει, αγόρασε μία BMW 320i. Και δεν το μετανιώνει…