Η τεχνητή νοημοσύνη φέρνει κέρδη στους επενδυτές – Τι «δείχνουν» Google, Microsoft και Meta

Η τεχνητή νοημοσύνη φέρνει κέρδη στους επενδυτές – Τι «δείχνουν» Google, Microsoft και Meta
Photo: pixabay.com
Οι τεχνολογικοί κολοσσοί μπορούν να αντέξουν οικονομικά τη μαζική αύξηση των δαπανών για κέντρα δεδομένων και τσιπ.

Τα σημαντικά κέρδη που αποφέρει στους επενδυτές η τεχνητή νοημοσύνη αποτυπώνονται στα οικονομικά αποτελέσματα των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών στις ΗΠΑ, των Alphabet (μητρική της Google), της Microsoft καθώς και της Meta.

Όπως σημειώνει το The Information, και οι τρεις εταιρείες ανέφεραν ισχυρή αύξηση των λειτουργικών κερδών για το τρίμηνο Μαρτίου – 46% για την Alphabet και 23% για την Microsoft, ούτε τόσο καλή όσο το άλμα 91% της Meta, αλλά παρόλα αυτά σταθερή.

Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να αντέξουν οικονομικά τη μαζική αύξηση των δαπανών για κέντρα δεδομένων και τσιπ που απαιτεί η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης.

Είναι απίστευτο, όμως, ότι οι εταιρείες αυτές είναι αρκετά πλούσιες ώστε να καλύπτουν αυτούς τους λογαριασμούς επενδύσεων, ενώ παράλληλα αγοράζουν μετοχές και, τώρα, πληρώνουν ακόμη και μέρισμα.

Η Alphabet ακολούθησε το παράδειγμα της Meta το περασμένο τρίμηνο, ανακοινώνοντας ότι τον Ιούνιο θα αρχίσει να πληρώνει τριμηνιαίο μέρισμα, το πρώτο θα είναι 20 σεντς ανά μετοχή, που μεταφράζεται σε τριμηνιαία πληρωμή 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το τρίμηνο του Μαρτίου, η Alphabet δημιούργησε 28,8 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετρητά από τις δραστηριότητές της και δαπάνησε 12 δισεκατομμύρια δολάρια από αυτά για επενδύσεις, σχεδόν διπλάσιο ποσό σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. Αγόρασε επίσης μετοχές αξίας 15,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η Microsoft ανακοίνωσε επενδύσεις ύψους 14 δισ. δολαρίων το τρίμηνο, αυξημένες κατά 79% σε σχέση με ένα χρόνο πριν.

Η οικονομική διευθύντρια Έιμι Χουντ είπε στην ενημέρωση των επενδυτών ότι οι υπηρεσίες AI συνεισέφεραν 7 μονάδες ανάπτυξης στο Azure και σε άλλες υπηρεσίες cloud, τα έσοδα των οποίων αυξήθηκαν κατά 31%.

Η Google φαίνεται επίσης να σημειώνει πρόοδο.

Η αύξηση του top-line της Google Cloud επιταχύνθηκε στο 28,4%, από 26% το τρίμηνο του Δεκεμβρίου, γεγονός που τα στελέχη της απέδωσαν στην τεχνητή νοημοσύνη. Αυτός μπορεί να είναι ένας λόγος που οι επενδυτές επικρότησαν τα αποτελέσματα της εταιρείας, παρά την αύξηση των επενδύσεων, συμπληρώνει το δημοσίευμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: