Η τεχνητή νοημοσύνη γίνεται game changer και στον χώρο του gaming

Η τεχνητή νοημοσύνη γίνεται game changer και στον χώρο του gaming
A competitor plays on a Wii U console as he takes part in the 'King of the North' gaming festival held at the Manchester Academy venue in Manchester, northern England on March 22, 2017. - King of the North hosts the grand finals of the UK's largest student e-sports tournament as well as computer game and board game competitions. (Photo by Oli SCARFF / AFP) Photo: AFP
Τα στούντιο βιντεοπαιχνιδιών φοβούνται τόσο πολύ την τεχνητή νοημοσύνη που αναγκάζουν τους διευθυντές να μελετούν μηχανική μάθηση και προσφέρουν στους υπαλλήλους 7.000 δολάρια ως αμοιβή για ιδέες τεχνητής νοημοσύνης.

Στελέχη και πολιτικοί σε όλο τον κόσμο ανησυχούν για τον όλεθρο που θα προκαλέσει η τεχνητή νοημοσύνη επόμενης γενιάς σε κλάδους από τη χρηματοδότηση έως την υγειονομική περίθαλψη. Για τον αξίας 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων τομέα των βιντεοπαιχνιδιών, η επανάσταση έχει ήδη ξεκινήσει.

Από το Σαν Φρανσίσκο μέχρι το Τόκιο και το Χονγκ Κονγκ, η πληθώρα των εταιρειών που τροφοδοτούν τη σφαίρα της ψηφιακής ψυχαγωγίας απαντούν στις δεκαετίες κλιμάκωσης του κόστους και της στασιμότητας των τιμών υιοθετώντας και αναπτύσσοντας πυρετωδώς νέα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης. Εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας βρίσκονται σε κίνδυνο. Ωστόσο, οι ηγέτες των εταιρειών και οι επικεφαλής των στούντιο δήλωσαν στο Bloomberg News ότι οι αλλαγές, αν και αναπόφευκτες και επώδυνες, μπορούν να ενδυναμώσουν τα μικρότερα στούντιο, να ενισχύσουν τη δημιουργικότητα και τελικά να ωφελήσουν τους παίκτες σε όλο τον κόσμο.

Ο επικεφαλής ενός μεγάλου ιαπωνικού στούντιο προετοιμάζεται για ένα μέλλον όπου οι μισοί προγραμματιστές και σχεδιαστές της εταιρείας του θα είναι περιττοί μέσα σε πέντε χρόνια. Στην εισηγμένη στο Χονγκ Κονγκ εταιρεία Gala Sports, τα στελέχη της έχουν καταργήσει ερευνητικά έργα που δεν αφορούν την τεχνητή νοημοσύνη, έχουν αναγκάσει τους επικεφαλής των τμημάτων να μελετήσουν μηχανική μάθηση και έχουν προσφέρει αμοιβές ύψους 7.000 δολαρίων για νέες ιδέες τεχνητής νοημοσύνης. Ανησυχούν ότι μπορεί να έχουν ήδη αργήσει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ουσιαστικά κάθε εβδομάδα, αισθανόμαστε ότι πρόκειται να εξαλειφθούμε», δήλωσε ο Jia Xiaodong, διευθύνων σύμβουλος της Gala Technology Holding Ltd., στο Bloomberg News. «Ο αντίκτυπος της τεχνητής νοημοσύνης στη βιομηχανία παιχνιδιών τους τελευταίους τρεις με τέσσερις μήνες μπορεί να είναι τόσο δραματικός όσο οι αλλαγές των τελευταίων τριάντα ή σαράντα ετών».

Η βιομηχανία βιντεοπαιχνιδιών είναι από τις πρώτες που θα νιώσουν το πλήρες βάρος της τεχνητής νοημοσύνης, επειδή είναι σε μεγάλο βαθμό ψηφιακή – κωδικοποιημένη σε γλώσσα αναγνώσιμη από την τεχνητή νοημοσύνη και δημιουργημένη από μηχανικούς λογισμικού καλά προετοιμασμένους να χρησιμοποιούν, να προσαρμόζουν και να βελτιώνουν τα νέα υπολογιστικά εργαλεία. Προτού η OpenAI κατακτήσει τον κόσμο με το ChatGPT τον Νοέμβριο, χρησιμοποίησε το Dota 2 της Valve Corp. ως πεδίο δοκιμών για τα bots της.

Η έλευση της τεχνητής νοημοσύνης προσφέρει στον κλάδο μια σπάνια ευκαιρία να αναθεωρήσει ένα επιχειρηματικό μοντέλο που σε ορισμένες περιπτώσεις έχει γίνει διογκωμένο και τυποποιημένο – όχι διαφορετικό από τις επικρίσεις που ασκούνται σήμερα στο Χόλιγουντ που αποφεύγει τον κίνδυνο. Το κόστος παραγωγής των παιχνιδιών έχει αυξηθεί ταχύτερα από τις πωλήσεις, με τις πρόσφατες επιτυχίες The Last of Us Part II και Horizon Forbidden West να κοστίζουν, σύμφωνα με πληροφορίες, στη Sony Group Corp. περισσότερα από 200 εκατομμύρια δολάρια η καθεμία και να απαιτούν πολυετή εργασία από εκατοντάδες υπαλλήλους. Η επένδυση χρημάτων και χρόνου για τέτοια έργα μπορεί να μειωθεί στο μισό με την τεχνητή νοημοσύνη, σύμφωνα με τον αναλυτή της UBS Securities, Kenji Fukuyama.

«Τίποτα δεν μπορεί να αντιστρέψει, να σταματήσει ή να επιβραδύνει την τρέχουσα τάση της τεχνητής νοημοσύνης», δήλωσε ο Masaaki Fukuda, ο οποίος βοήθησε στη δημιουργία του PlayStation Network όσο εργαζόταν στη Sony. Τώρα είναι αντιπρόεδρος στη μεγαλύτερη νεοφυή εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης της Ιαπωνίας, την Preferred Networks Inc. Ο 48χρονος Fukuda βλέπει ένα παλιρροϊκό κύμα αλλαγής στον τρόπο δημιουργίας ψηφιακού περιεχομένου και η εταιρεία του έχει εμπλακεί με έναν δημιουργό anime που ονομάζεται Crypko.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εικονογραφήσεις χαρακτήρων που συνήθως κοστίζουν πάνω από 100.000 γιεν η καθεμία για εξωτερική ανάθεση μπορούν να αποκτηθούν από την Crypko με μια κατ’ αποκοπή μηνιαία αμοιβή 4.980 γιεν και μια εμπορική άδεια 980 γιεν ανά εικόνα. Χρειάζονται ακόμη ανθρώπινοι καλλιτέχνες για να ολοκληρώσουν τη δουλειά της τεχνητής νοημοσύνης, αλλά η εταιρεία βελτιώνει καθημερινά το εργαλείο και θα είναι σε θέση να επιλύσει τις περισσότερες ατέλειες μέσα σε λίγα χρόνια, δήλωσε ο Fukuda.

Η κλίμακα της ζήτησης για τέτοιο περιεχόμενο έχει αυξηθεί με την πάροδο των ετών∙ τα παιχνίδια για κινητά που πριν από 15 χρόνια κόστιζαν περίπου 40 εκατομμύρια γιεν για να παραχθούν, τώρα απαιτούν τουλάχιστον 500 εκατομμύρια γιεν, κυρίως λόγω των γραφικών, σύμφωνα με τον πρώην παραγωγό του Touken Ranbu, Yuta Hanazawa.

Για τον βετεράνο του κλάδου, η νέα τεχνολογία ήταν τόσο ελκυστική που ο ίδιος ίδρυσε μια νέα εταιρεία, την AI Works Inc., για την πώληση εικονογραφήσεων παιχνιδιών που σχεδιάζονται από μηχανήματα. Όπως και η Crypko, χρειάζεται ανθρώπινο χέρι για να οριστικοποιήσει το προϊόν, αλλά είναι πολύ πιο γρήγορη και φθηνότερη από την πρόσληψη ενός καλλιτέχνη. Η εταιρεία έχει ήδη προσφέρει artwork για αρκετά μη ανακοινωμένα έργα, χρεώνοντας τη μισή τιμή από τη συνήθη τιμή του κλάδου.

«Η τεχνητή νοημοσύνη είναι ο game changer που περίμενα», δήλωσε ο 48χρονος Hanazawa. Απελευθερώνοντας τους προγραμματιστές από το βάρος της μαζικής παραγωγής γραφικών, υπόσχεται να αναζωογονήσει ολόκληρο τον κλάδο. «Οι εκδότες θα μπορέσουν να πάρουν περισσότερα ρίσκα, οι δημιουργοί θα μπορέσουν να γίνουν ξανά δημιουργικοί και οι χρήστες ως αποτέλεσμα θα μπορούν να επιλέξουν από μια πολύ μεγαλύτερη ποικιλία παιχνιδιών».

Η τεχνητή νοημοσύνη εξελίσσεται επίσης σε ένα ισχυρό εσωτερικό εργαλείο. Η Gala Sports χρησιμοποίησε δημόσια διαθέσιμες υπηρεσίες τεχνητής νοημοσύνης – τις generators εικόνων Stable Diffusion και Midjourney – για να δημιουργήσει εσωτερικές εργαλειοθήκες για την απόδοση ρεαλιστικών τρισδιάστατων μοντέλων κεφαλής, μειώνοντας το κόστος μιας εργασίας που προηγουμένως θα χρειαζόταν δύο εβδομάδες και έως και 200.000 γιουάν όταν ανατίθετο σε εξωτερικούς συνεργάτες. Τώρα χρειάζεται μόνο μισή ημέρα εργασίας. Η εταιρεία έχει μια ομάδα αφιερωμένη στη δημιουργία περαιτέρω εργαλείων που θα βοηθήσουν στην κωδικοποίηση, το σχεδιασμό, ακόμη και την εξυπηρέτηση πελατών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το μειονέκτημα όλης αυτής της αυτοματοποίησης είναι η αντίστοιχη απώλεια θέσεων εργασίας. Στελέχη του κλάδου, που αρνούνται να μιλήσουν δημόσια για το θέμα, αναμένουν ότι ένα μεγάλο μέρος των εργαζομένων θα χάσει τη δουλειά του όπως την ήξερε. «Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί τελικά να εξαφανίσει ολόκληρες κατηγορίες θέσεων εργασίας στα παιχνίδια, όπως ο έλεγχος ποιότητας, το debugging, η υποστήριξη πελατών ή η μετάφραση», δήλωσε ο αναλυτής του κλάδου Serkan Toto.

Αυτό το μέλλον έκανε την εμφάνισή του πρόσφατα, όταν η Morikatron Inc. με έδρα το Τόκιο παρουσίασε ένα ολόκληρο παιχνίδι φτιαγμένο από τεχνητή νοημοσύνη. Ο προσομοιωτής μυστηρίου δολοφονίας Red Ram χρησιμοποιεί το Stable Diffusion και το ChatGPT για να δημιουργήσει το περιεχόμενό του με βάση τις προτροπές του παίκτη. «Αυτό είναι ένα παιχνίδι που θα ήταν αδύνατο να αναπτυχθεί χωρίς τη δύναμη της τεχνητής νοημοσύνης, επειδή θα χρειαζόταν άπειρη ποσότητα καλλιτεχνικών και κειμενικών στοιχείων», δήλωσε ο ιδρυτής της εταιρείας Yukihito Morikawa. Τέσσερις μηχανικοί χρειάστηκαν τρεις μήνες για να το συναρμολογήσουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: Fortune.com