Η τεχνητή νοημοσύνη ή θα εξαφανίσει την εργασία ή θα φέρει παγκόσμια κυριαρχία της Κίνας

Η τεχνητή νοημοσύνη ή θα εξαφανίσει την εργασία ή θα φέρει παγκόσμια κυριαρχία της Κίνας
Photo: pixabay.com
Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Marc Andreessen μίλησε για τη νέα πραγματικότητα που -πιθανόν- θα φέρει η τεχνητή νοημοσύνη.

Η τεχνητή νοημοσύνη βρίσκεται στο επίκεντρο από τότε που το ChatGPT εμφανίστηκε στη σκηνή το 2023. Κάποιοι πιστεύουν ότι θα μετατρέψει τον κόσμο σε μια ουτοπία, ενώ άλλοι θεωρούν ότι θα σημάνει την καταστροφή της ανθρωπότητας. Ο Marc Andreessen, δισεκατομμυριούχος συνιδρυτής της εταιρείας επιχειρηματικών κεφαλαίων Andreessen Horowitz, πιστεύει ότι και τα δύο ενδεχόμενα είναι υπαρκτά. Στο podcast Bio Eats World, ο Andreessen συζήτησε την πιθανότητα η τεχνητή νοημοσύνη να μετατρέψει τον κόσμο σε έναν παράδεισο χωρίς εργασία – ή ίσως σε ένα αυταρχικό κολαστήριο.

Ο Andreessen, ο οποίος είναι γνωστός για τα περιστασιακά και μερικές φορές προφητικά δοκίμιά του για την τεχνολογία, δημοσίευσε τον Ιούνιο ένα μανιφέστο 7.000 λέξεων με τίτλο “Why AI Will Save the World” (Γιατί η τεχνητή νοημοσύνη θα σώσει τον κόσμο), προβλέποντας ένα μέλλον στο οποίο όλοι θα έχουν έναν προσωπικό βοηθό τεχνητής νοημοσύνης και η τεχνολογία θα βοηθά στην αποκωδικοποίηση των νόμων της φύσης. Στο podcast, ο ίδιος ανέπτυξε τις θεωρίες του συνομιλώντας με τον Vijay Pande.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η αύξηση της παραγωγικότητας είναι η ικανότητα της οικονομίας να παράγει περισσότερο προϊόν με λιγότερες εισροές, μια ικανότητα που είναι το οικονομικό αποτέλεσμα της εφαρμογής της τεχνολογίας», δήλωσε ο Andreessen στο podcast. «Είναι το ισοδύναμο του να δίνεις ουσιαστικά στους καταναλωτές μια αύξηση… και στη συνέχεια αυτή η αγοραστική δύναμη αποτελεί νέα ζήτηση. Αυτή η νέα ζήτηση οδηγεί στη δημιουργία νέων κλάδων, νέων προϊόντων, νέων θέσεων εργασίας, και στην επέκταση των υφιστάμενων κλάδων».

Σε μια πιθανή ιδανική κατάσταση, είπε, η τεχνητή γενική νοημοσύνη (δηλαδή η τεχνητή νοημοσύνη που μπορεί να κάνει οτιδήποτε μπορεί ο άνθρωπος) θα εφαρμοζόταν αποτελεσματικά στην οικονομία και τα οφέλη της θα διανέμονταν στον πληθυσμό. Σε μια τέτοια περίπτωση, η οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ θα μπορούσε να εκτοξευθεί στο 100% ετησίως (έναντι 1,5% σήμερα). Τότε το κόστος των αγαθών θα κατέρρεε και οι καταναλωτές θα είχαν απέραντη αγοραστική δύναμη.

Ωστόσο, υπάρχουν νομικά εμπόδια για κάτι τέτοιο, προσέθεσε ο Andreessen. Είναι παράνομη η εφαρμογή νέας τεχνολογίας στους περισσότερους κλάδους χωρίς εποπτεία και οι δικηγόροι θα μπορούσαν να επιβραδύνουν την ταχεία οικονομική επέκταση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο δισεκατομμυριούχος είπε επίσης ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να μετριάσει τις ανισότητες, επειδή ο καπιταλισμός θα παρακινούσε τις εταιρείες τεχνολογίας να επεκταθούν στη μεγαλύτερη δυνατή αγορά, αναφερόμενος στο «μυστικό σχέδιο» του Elon Musk για την Tesla να συνεχίσει να επεκτείνει την καταναλωτική της βάση κατασκευάζοντας φθηνότερα αυτοκίνητα. Ομοίως, ο Andreessen προέβλεψε ότι οι εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης θα προσπαθήσουν να καταστήσουν την τεχνολογία διαθέσιμη σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους για να μεγιστοποιήσουν την κερδοφορία. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό θα μπορούσε να βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο σε παγκόσμιο επίπεδο.

Παρά το γεγονός ότι είναι ιδιαίτερα αισιόδοξος για το μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης, ο venture capitalist αναγνώρισε κι ένα πιο σκοτεινό ενδεχόμενο. Συγκεκριμένα, φοβάται ότι η Κίνα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την τεχνητή νοημοσύνη για την παγκόσμια κυριαρχία, εάν η Δύση δεν την αναπτύξει αρκετά ανταγωνιστικά.

«Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας έχει ένα πολύ συγκεκριμένο όραμα για το πώς θα χρησιμοποιηθεί η τεχνητή νοημοσύνη – το συζητούν δημόσια», επεσήμανε ο Andreessen. «Θα παραδώσουν σε πολλούς άλλους αυταρχικούς κυβερνήτες την τεχνολογία για να διοικούν ένα αέναο αυταρχικό κράτος που θα επιβάλλεται από την τεχνητή νοημοσύνη».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Andreessen, ο οποίος δημιούργησε το Mosaic, έναν από τους πρώτους ευρέως χρησιμοποιούμενους web browsers, δήλωσε ότι ο κόσμος βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι και ότι η Δύση πρέπει να αγωνιστεί για να διατηρήσει τη δημοκρατία. «Ποια είναι η μελλοντική μορφή του κόσμου στον οποίο θα ζήσουμε; Θα είναι ένας ελεύθερος ή ένας αυταρχικός κόσμος;» αναρωτήθηκε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: