Οι θεσμοί ζητούν τον έλεγχο στην επιβολή των έκτακτων περικοπών
- 28/04/2016, 21:20
- SHARE
Τα μέλη του κουαρτέτου έχουν αναγάγει σε κορυφαίο ζήτημα για τη διαπραγμάτευση τον μηχανισμό αυτόματης επιβολής μέτρων.
Οι Ευρωπαίοι δεν αντέδρασαν στην επιχείρηση δραματοποίησης της διαπραγμάτευσης από την κυβέρνηση, αφού, όπως έγραψε και το Spiegel, δεν θα δώσουν στον Αλέξη Τσίπρα και πάλι σκηνή για να «κάνει σόου».
Έτσι, ο ένας μετά τον άλλον, οι κοινοτικοί αξιωματούχοι δηλώνουν αισιόδοξοι για συμφωνία, εφόσον, φυσικά, κλείσει το πακέτο των προληπτικών μέτρων των 3,6 δισ. ευρώ.
Με μια λιτή ανακοίνωση το κουαρτέτο καθιστά σαφές πως υπάρχει ακόμη δουλειά να γίνει προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και στη συνέχεια να ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος, ωστόσο ημερομηνία επιστροφής δεν υπάρχει ακόμη, όπως δεν υπάρχει ημερομηνία και για τη σύγκληση του Eurogroup.
Πάντως, παρά τις… ήπιες δηλώσεις, Ευρωπαίοι και ΔΝΤ βάζουν ανοιχτά στο τραπέζι το θέμα του μηχανισμού αυτόματης περικοπής δαπανών, ο οποίος έχει πλέον αναδειχθεί σε κομβικό στοιχείο της διαπραγμάτευσης.
Οι θεσμοί ζητούν να έχουν την πρωτοβουλία των κινήσεων στο θέμα της ενεργοποίησης του μηχανισμού και να συναποφασίζουν με την κυβέρνηση εάν πρέπει να γίνουν περικοπές δαπανών μετά από κάθε αξιολόγηση. Ουσιαστικά, ζητούν κάθε τρεις μήνες πρόσθετα μέτρα, εάν χρειαστεί.
Ζητούν, επίσης, οι δαπάνες που θα περικόπτονται να αποφασιστούν και να ψηφιστούν προκαταβολικά και να αφορούν σε μισθούς στο Δημόσιο, συντάξεις, μείωση του αφορολόγητου και μετατάξεις στους συντελεστές ΦΠΑ.
Η κυβέρνηση αρνείται την εκ των προτέρων ψήφιση και τη δέσμευση πάνω σε συγκεκριμένα μέτρα και ελπίζει να ανατραπούν οι ισορροπίες στο Eurogroup, ώστε να αποφύγει τη συγκεκριμενοποίηση της λίστας.
Ωστόσο, η τάση μέσα στο Eurogroup είναι υπέρ του ΔΝΤ και της Γερμανίας, που επιμένουν ότι εάν δεν προσδιοριστούν σαφώς τα μέτρα, η Ελλάδα θα συνεχίσει να αποφεύγει τις μεταρρυθμίσεις.
Στο παιχνίδι πλέον έχουν μπει και οι ΗΠΑ, που στηρίζουν το ΔΝΤ στην απαίτηση για τα πρόσθετα μέτρα, ρίχνουν όμως και το «καρότο» της ελάφρυνσης του χρέους.
Αυτό που θα μετρήσει στο επόμενο διάστημα είναι το πώς θα σχηματοποιηθεί τελικά ο μηχανισμός και εάν η κυβέρνηση κρίνει ότι μπορεί να τον φέρει στη Βουλή ή να δρομολογήσει πολιτικές εξελίξεις.