Η τηλεργασία περιορίζει τον καφέ στο χέρι
- 03/09/2020, 16:00
- SHARE
Ο τζίρος των καφετεριών, και κυρίως εκείνων που λειτουργούν με delivery και take away κινείται στα ίδια επίπεδα με πέρυσι χωρίς να εμφανίζει έντονες αυξομειώσεις. Όμως το καθεστώς αναστολής ή τηλεργασίας στο οποίο βρίσκεται ένας μεγάλος αριθμός εργαζομένων εγείρει ερωτήματα αναφορικά με το κατά πόσο θα εξακολουθεί να είναι βιώσιμος ο κλάδος.
«Ο Έλληνας δεν πρόκειται να κόψει τον καφέ του. Είναι βασικό κομμάτι της καθημερινότητάς του. Ενδεχομένως να τον ελαττώσει αλλά όχι να σταματήσει να τον καταναλώνει» λέει στο fortunegreece.com ο Διευθύνων Σύμβουλος της SAMBA Café – Coffee Roasters, Κώστας Καλαφατάς.
Προμηθεύοντας, από το 1979, έναν μεγάλο αριθμό καφεκοπτείων και καφετεριών, τονίζει πως ναι μεν στα καφεκοπτεία υπάρχει πτώση, η οποία δεν σχετίζεται απαραίτητα με τον κορωνοϊό αφού τη μερίδα του λέοντος συνεχίζουν να απολαμβάνουν τα σουπερμάρκετ, ωστόσο ο καφές εκτός σπιτιού συνιστά συνήθεια.
«Στην πλειοψηφία τους οι Έλληνες πίνουν freddo espresso και freddo cappuccino. Ακόμη και αν έχουν μηχανή καφέ στο σπίτι, οι κάψουλες δεν μπορούν να προσφέρουν το ίδιο χαρμάνι και το ίδιο γευστικό αποτέλεσμα. Ο επαγγελματίας χρησιμοποιεί συγκεκριμένη τεχνική και όσο και να θέλει κανείς να κάνει οικονομία, δεν πρόκειται να πετύχει την ίδια ποιότητα. Επομένως θεωρώ ότι η συγκεκριμένη κατηγορία δεν βάλλεται».
Μεγάλες θα είναι, όμως, οι αλλαγές που θα δούμε στα εστιατόρια. Σύμφωνα με τον κ. Καλαφατά, ακόμη και εκείνα που διέθεταν ισχυρό πελατολόγιο και υψηλούς τζίρους ενδέχεται να έρθουν αντιμέτωπα με την απειλή μιας κρίσης που θα θέσει σε κίνδυνο την βιωσιμότητά τους.
«Η περίοδος χαρακτηρίζεται από μια γενικότερη ανασφάλεια, για αυτό και απαιτούνται πιο μικρά, ευέλικτα επιχειρηματικά σχήματα που να είναι εύκολα διαχειρίσιμα, με χαμηλά κόστη επένδυσης και μικρότερα λειτουργικά έξοδα» καταλήγει ο κ. Καλαφατάς.
Για τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της αλυσίδας Coffee Island, Κωνσταντίνο Κωνσταντινόπουλο, ο Αύγουστος δεν είναι ενδεικτικός μήνας για την πορεία του κλάδου του καφέ καθώς η κατανάλωση επηρεάζεται από τις διαρκείς μετακινήσεις και τον διαφορετικό τρόπο ζωής των διακοπών.
Ο ίδιος εμφανίζεται προβληματισμένος για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα, αφού όσο ο κόσμος εργάζεται από το σπίτι περιορίζονται σημαντικά οι παραγγελίες.
«Ο κλάδος κινείται πτωτικά. Το μεγαλύτερο χτύπημα το δέχτηκαν οι επιχειρήσεις το α΄15νθημερο της καραντίνας όπου η πτώση διαμορφώθηκε στο 70%. Η νησιωτική Ελλάδα και τα μεγάλα αστικά κέντρα σημείωσαν μεγαλύτερη υποχώρηση από ότι οι μικρές πόλεις της Περιφέρειας. Γενικά, δεν πιστεύω ότι ο Έλληνας θα σταματήσει να παίρνει καφέ στο χέρι, αλλά σίγουρα η καθημερινή αγορά του θα περιοριστεί σε 2-3 φορές την εβδομάδα και σε έναν καφέ την ημέρα. Αναμφίβολα αλλάζουν η συχνότητα, το καλάθι και οι περιστάσεις της κατανάλωσης» λέει χαρακτηριστικά ο κ. Κωνσταντινόπουλος.
Έρχονται απολύσεις
Θεωρεί πως σταδιακά θα δούμε συρρίκνωση της αγοράς και περιορισμό του ανθρώπινου δυναμικού που απασχολούνται σε αυτές τις επιχειρήσεις. «Τα οργανωμένα συστήματα, όπως αυτά που κινούνται στη λογική του franchise, είναι ανθεκτικά. Όμως είναι πολύ πιθανό σε μικρότερες επιχειρηματικές δομές να δούμε τον ιδιοκτήτη μιας επιχείρησης να προβαίνει σε απολύσεις και να απασχολείται ο ίδιος και η οικογένειά του για να μην κλείσει το κατάστημά του. Όλος ο κλάδος στηρίζεται στην μετακίνηση του εργαζόμενου και η διατήρηση της τηλεργασίας θα οδηγήσει σε αλλαγή των χαρακτηριστικών της αγοράς».
Αναφερόμενος στο delivery, προβλέπει ότι δεν θα συνεχίσει να υφίσταται με τη μορφή που είναι σήμερα διότι αποτελεί μια υπηρεσία που χρηματοδοτείται αποκλειστικά από την τσέπη των επιχειρηματιών, η οποία σε πολλές περιπτώσεις κρίνεται ζημιογόνα. Για το λόγο αυτό απαιτείται ο καθορισμός της ελάχιστης χρέωσης παραγγελίας.
Να σημειωθεί ότι η αλυσίδα coffee island απαριθμεί 442 καταστήματα, εκ των οποίων 46 στην Κύπρο και 4 σε άλλες χώρες του εξωτερικού, και την τελευταία διετία έχει κάνει focus στα ομώνυμα καφεκοπτεία τα οποία έχει εξοπλίσει με χύμα καφέ, αλλά και συσκευασίες που φέρουν το brand της επιχείρησης. Προϊοντική κατηγορία που σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντινόπουλο καταγράφει αυξημένη ζήτηση.
Περιορισμός του delivery– Καφές και φαγητό στο σπίτι
Έρευνα του ΙΕΛΚΑ, η οποία διεξήχθη τον Αύγουστο του 2020, αναφέρει ότι ποσοστό των καταναλωτών που δήλωσε ότι άλλαξε τις συνήθειες του, λόγω κορωνοϊού, και μαγειρεύει στο σπίτι ενισχύθηκε κατά 31%, ενώ αυξημένο κατά 25% ήταν το ποσοστό της κατανάλωσης καφέ κατ’ οικον.
Φαίνεται λοιπόν πως η πανδημία μας έκανε περισσότερο οικονόμους, αλλά και … νοικοκύρηδες! Εντυπωσιακή είναι η άνοδος κατά 15% εκείνων που απαρνούνται τα ζαχαροπλαστεία και παρασκευάζουν σπιτικά γλυκά ενώ κατά 13% αυξήθηκε η παρασκευή home burger, pizza και πιτόγυρου.
Στον αντίποδα, βρέθηκαν οι επισκέψεις σε εστιατόρια και ταβέρνες, οι οποίες εμφανίζονται μειωμένες κατά -38%, οι παραγγελίες delivery φαγητών στο -19% και οι αγορές καφέ εκτός σπιτιού στο -13%.