Η τόνωση της πνευματικής και σωματικής σας δραστηριότητας θα σας κρατήσει σε εγρήγορση ενώ μεγαλώνετε
- 07/08/2022, 15:50
- SHARE
Της Alexa Mikhail
Καθώς ο γηράσκων πληθυσμός στις ΗΠΑ συνεχίζει να αυξάνεται, καθημερινά διαγιγνώσκονται όλο και περισσότεροι άνθρωποι με Αλτσχάιμερ και ο αριθμός τους αναμένεται να ανέλθει σε 13 εκατομμύρια έως το 2050. Μια νέα μελέτη εξετάζει πώς οι παράγοντες του τρόπου ζωής, συγκεκριμένα οι σωματικές και πνευματικές δραστηριότητες, επηρεάζουν το απόθεμα σκέψης του εγκεφάλου και τη διαδικασία της νοητικής γήρανσης.
Η μελέτη απέδιδε έναν πόντο για κάθε νοητική δραστηριότητα, (συμπεριλαμβανομένου του διαβάσματος, του παιχνιδιού με χαρτιά ή παιχνίδια και της παρακολούθησης μαθημάτων) με μέγιστο αριθμό τριών πόντων. Για κάθε πρόσθετη νοητική δραστηριότητα πέραν των τριών, οι γυναίκες μείωσαν τη γήρανση της νοητικής τους επεξεργασίας κατά 10 χρόνια. Για τους άνδρες, ήταν 17 χρόνια.
«Ποτέ δεν είναι πολύ νωρίς ή πολύ αργά για να ασχολείται κανείς με σωματικά και πνευματικά διεγερτικές δραστηριότητες», δηλώνει στο Fortune η Judy Pa, ερευνήτρια και συγγραφέας της μελέτης. «Είναι επίσης καλή ιδέα να δοκιμάζετε νέες δραστηριότητες για να συνεχίσετε να προκαλείτε τον εγκέφαλο, το μυαλό και το σώμα να μαθαίνουν και να προσαρμόζονται».
Οι γυναίκες ήταν πιο πιθανό να συμμετέχουν σε κοινωνικές δραστηριότητες σε ομάδες από ό,τι οι άνδρες, γεγονός που ενδεχομένως να εξηγεί τις διαφορές μεταξύ των δύο φύλων. Οι ομαδικές δραστηριότητες που περιλαμβάνουν ένα κοινωνικό στοιχείο, η εκμάθηση μιας νέας γλώσσας ή δεξιότητας ή η δοκιμή ενός νέου παιχνιδιού είναι δυνητικά ωφέλιμες δραστηριότητες που πρέπει να δοκιμάσετε, λέει η Pa.
Οι ερευνητές κατέληξαν περαιτέρω στο συμπέρασμα ότι η αύξηση των πνευματικών δραστηριοτήτων σχετίζεται με μεγαλύτερη ταχύτητα σκέψης τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες και με αυξημένα αποθέματα μνήμης μόνο στις γυναίκες.
Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στις 20 Ιουλίου από την Αμερικανική Ακαδημία Νευρολογίας, ανέλυσε εγκεφαλικές σαρώσεις 758 ατόμων με μέση ηλικία 76 ετών. Η μελέτη εξέτασε επίσης την ταχύτητα σκέψης των συμμετεχόντων και υπολόγισε το «γνωστικό απόθεμα», που περιγράφεται ως η ικανότητα να έχει κανείς ισχυρές δεξιότητες σκέψης ακόμη και όταν το άτομο έχει άνοια ή γνωστική έκπτωση. Οι ερευνητές συνέκριναν αυτές τις βαθμολογίες με τα επίπεδα της εβδομαδιαίας σωματικής και πνευματικής δραστηριότητας των συμμετεχόντων.
Η μελέτη διαπίστωσε ότι η σωματική δραστηριότητα συσχετίστηκε με ταχύτερη ταχύτητα σκέψης στις γυναίκες, αλλά όχι στους άνδρες, ενώ η σωματική δραστηριότητα δεν συσχετίστηκε με μεγαλύτερα αποθέματα μνήμης για τους άνδρες ή τις γυναίκες. Οι συγγραφείς της μελέτης διαπίστωσαν ότι η διπλάσια σωματική δραστηριότητα σε σχέση με την αρχική καταγραφή θα αφαιρούσε 2,75 χρόνια γήρανσης από τη ζωή των γυναικών σε ό,τι αφορά την ταχύτητα επεξεργασίας.
Οι γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο από τους άνδρες να εκδηλώσουν Αλτσχάιμερ και αποτελούν τα δύο τρίτα των περιπτώσεων. Αυτό πιθανότατα οφείλεται σε ένα πιο σύνθετο σύνολο βιολογικών και κοινωνικών παραγόντων που σχετίζονται με τα επίπεδα των ορμονών και το στρες που συνοδεύει τη γήρανση, λέει η Pa. Η μελέτη του τρόπου με τον οποίο η σωματική και η πνευματική δραστηριότητα επηρεάζει διαφορετικά τους άνδρες και τις γυναίκες είναι επομένως σημαντική, αλλά η Pa σημειώνει ότι πρέπει να γίνουν περισσότερες έρευνες για να προσδιοριστεί οποιαδήποτε συσχέτιση μεταξύ της σωματικής δραστηριότητας, της πνευματικής δραστηριότητας και της γνωστικής εφεδρείας στους άνδρες έναντι των γυναικών.
«Ποιοι τύποι δραστηριοτήτων, πόσο συχνά και για ποιους αποτελούν ενεργούς τομείς έρευνας στον τομέα της νόσου Αλτσχάιμερ», σημειώνει η Pa. «Τελικά, η αύξηση της νοητικής δραστηριότητας είναι μια ευνοϊκή σχέση σε γυναίκες και άνδρες και παρέχει νέες οδούς συμπεριφορικής θεραπείας για την καταπολέμηση του κινδύνου του Αλτσχάιμερ».