Η Τουρκία «ψηλά» στα ραντάρ των ξένων επενδυτών

Η Τουρκία «ψηλά» στα ραντάρ των ξένων επενδυτών
05/13/2023 Istanbul, Turkey. A view of the streets of Istanbul, before the general election. Turkey's general election is going be held on May 14 2023. (Photo by Saeid Arabzadeh / Middle East Images / Middle East Images via AFP) Photo: AFP
Ο υπουργός Οικονομικών της χώρας είπε ότι οι διεθνείς επενδυτές θα αρχίσουν να ενδιαφέρονται μακροπρόθεσμα για την Τουρκία.

Ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ συναντήθηκε με επενδυτές σε συνάντηση επενδυτών που διοργάνωσε η Deutsche Bank στο Λονδίνο την Πέμπτη και οι συμμετέχοντες δήλωσαν ότι η Τουρκία ξεχώρισε θετικά μεταξύ των αναδυόμενων αγορών, δήλωσε ένας συμμετέχων στη συνάντηση.

Ο ίδιος μίλησε για το τι έχει γίνει στην τουρκική οικονομία τους τελευταίους 12 μήνες και για τα πιθανά βήματα που θα γίνουν το επόμενο έτος και μακροπρόθεσμα.

Οι επενδυτές που συμμετείχαν στη συνάντηση είπαν ότι «η Τουρκία ξεχώρισε θετικά μεταξύ των αναδυόμενων αγορών» μετά την αλλαγή της οικονομικής πολιτικής κατά το τελευταίο έτος, είπε.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δόθηκαν από τους συμμετέχοντες, στη συνάντηση συμμετείχαν περισσότεροι από 150 επενδυτές με κεφάλαια αξίας 50 τρισεκατομμυρίων ευρώ.

Μιλώντας την Πέμπτη σε εκδήλωση στο Λονδίνο που διοργάνωσε η δεξαμενή σκέψης Chatham House, ο κ. Σιμσέκ δήλωσε ότι η Τουρκία βρίσκεται στα πρόθυρα μιας απότομης πτώσης του πληθωρισμού, προβλέποντας ότι θα επιβραδυνθεί στα μέσα του επόμενου έτους και θα βοηθήσει στην προσέλκυση περισσότερων διεθνών επενδύσεων.

Ο τουρκικός πληθωρισμός των καταναλωτών αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 75,45% τον Μάιο, αλλά η πλήρης αναθεώρηση των προηγουμένως προβληματικών οικονομικών πολιτικών κατά το τελευταίο έτος υπό τον Σιμσέκ έφερε την ελπίδα ότι οι αδυσώπητες αυξήσεις των τιμών θα τιθασευτούν τελικά.

Ο ίδιος δήλωσε ότι οι διεθνείς επενδυτές θα αρχίσουν να ενδιαφέρονται μακροπρόθεσμα για την Τουρκία, έχοντας ήδη ξανά τις αγορές βραχυπρόθεσμων ομολόγων της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com