Η Τουρκία σε αναζήτηση νέων διεθνών συμμαχιών: Επίσημο αίτημα για ένταξη στους BRICS

Η Τουρκία σε αναζήτηση νέων διεθνών συμμαχιών: Επίσημο αίτημα για ένταξη στους BRICS
In this pool photograph distributed by the Russian state agency Sputnik, Russia's President Vladimir Putin shakes hands with Iran's conservative Parliament Speaker Mohammad Bagher Ghalibaf during a meeting on the sidelines of a BRICS (the bloc that includes Brazil, Russia, India, China and South Africa) parliamentary forum in Saint Petersburg on July 11, 2024. (Photo by Valery SHARIFULIN / POOL / AFP) Photo: AFP
Η Τουρκία υπέβαλε επίσημο αίτημα ένταξης στους BRICS, επιδιώκοντας να διευρύνει την παγκόσμια επιρροή της και να δημιουργήσει νέους δεσμούς.

Η Τουρκία έχει υποβάλει επίσημο αίτημα για ένταξη στην ομάδα των BRICS, καθώς στοχεύει στην ενίσχυση της παγκόσμιας επιρροής της και στη δημιουργία νέων συμμαχιών πέρα από τους παραδοσιακούς δυτικούς εταίρους, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg.

Η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πιστεύει ότι το γεωπολιτικό κέντρο βάρους μετακινείται σταδιακά μακριά από τις ανεπτυγμένες οικονομίες, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Αυτή η νέα διπλωματική κίνηση αντικατοπτρίζει τις φιλοδοξίες της Τουρκίας να ενισχύσει τις σχέσεις της με όλες τις πλευρές σε έναν πολυπολικό κόσμο, ενώ συνεχίζει να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της ως βασικό μέλος του ΝΑΤΟ.

Ως χώρα που γεφυρώνει την Ευρώπη και την Ασία, η Τουρκία υπέβαλε την αίτησή της για ένταξη στους BRICS πριν από μερικούς μήνες, εξαιτίας της απογοήτευσής της για την έλλειψη προόδου στην πολυετή προσπάθειά της για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ανέφερε η πηγή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η κίνηση αυτή συνδέεται επίσης με τις ρήξεις της Τουρκίας με άλλα μέλη του ΝΑΤΟ, μετά την απόφασή της να διατηρήσει στενούς δεσμούς με τη Ρωσία, παρά την εισβολή της στην Ουκρανία το 2022. Το υπουργείο Εξωτερικών και η προεδρία της Τουρκίας αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

«Η Τουρκία μπορεί να γίνει ισχυρή, ευημερούσα και με κύρος χώρα αν βελτιώσει τις σχέσεις της τόσο με την Ανατολή όσο και με τη Δύση ταυτόχρονα», δήλωσε ο Ερντογάν σε ομιλία του στην Κωνσταντινούπολη το περασμένο Σαββατοκύριακο. «Οποιαδήποτε άλλη προσέγγιση δεν θα ωφελήσει την Τουρκία, αλλά θα τη βλάψει».

Η ομάδα BRICS, που περιλαμβάνει τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και τη Νότια Αφρική, αποτελείται από μερικές από τις μεγαλύτερες αναδυόμενες οικονομίες του κόσμου. Το γκρουπ απέκτησε τέσσερα νέα μέλη στις αρχές του τρέχοντος έτους: το Ιράν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αιθιοπία και την Αίγυπτο. Η Σαουδική Αραβία έχει προσκληθεί να ενταχθεί, αλλά δεν έχει ακόμα απαντήσει.

Η ενδεχόμενη περαιτέρω διεύρυνση της ομάδας αναμένεται να συζητηθεί σε σύνοδο κορυφής στο Καζάν της Ρωσίας, από τις 22 έως τις 24 Οκτωβρίου. Η Μαλαισία, η Ταϊλάνδη και ο στενός σύμμαχος της Τουρκίας, το Αζερμπαϊτζάν, είναι μεταξύ των χωρών που επίσης επιθυμούν να ενταχθούν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: