Η τουρκική οικονομία σε κρίση: Χρηματιστήριο και επιτόκια «καίνε» τις επενδύσεις

Η τουρκική οικονομία σε κρίση: Χρηματιστήριο και επιτόκια «καίνε» τις επενδύσεις
epa07719258 People shout slogans as they hold Turkish flags during a rally marking the third anniversary of the failed coup attempt, at the Ataturk Airport in Istanbul, Turkey, 15 July 2019. Turkey marks the third anniversary of the failed coup attempt which led to some 50 thousand workers being dismissed, some eight thousand people arrested, and scores of news outlets shut down by the government. Turkish military factions on 15 July 2016 attempted a coup for which Turkish President Recep Tayyip Erdogan blamed US-based Turkish cleric Fethullah Gulen and his movement to allegedly have masterminded the attempt. EPA/ERDEM SAHIN Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο Αύγουστος έκλεισε με αρνητικό πρόσημο για το χρηματιστήριο της Τουρκίας, καθώς οι υψηλές επιδόσεις των διεθνών αγορών δεν κατάφεραν να αναστρέψουν την καθοδική πορεία της Borsa Istanbul.

Ο Αύγουστος αποδείχθηκε δύσκολος μήνας για το χρηματιστήριο της Τουρκίας, σε αντίθεση με τα διεθνή χρηματιστήρια που βρέθηκαν κοντά σε ιστορικά υψηλά. Ο δείκτης Borsa Istanbul 100 σημείωσε πτώση 8,2%, καθιστώντας το χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης το χειρότερο παγκοσμίως για τον μήνα, σύμφωνα με το Bloomberg.

Οι ξένοι επενδυτές απέσυραν κεφάλαια ύψους 2,9 δισ. δολαρίων από τον Ιούνιο έως τα μέσα Αυγούστου, σύμφωνα με τα στοιχεία της κεντρικής τράπεζας, εντείνοντας την πίεση στις αγορές. Ο συνδυασμός των επιτοκίων που αγγίζουν το 50% και του διαρκώς υψηλού πληθωρισμού πλήττει σοβαρά τις επιχειρήσεις, με την Ata Investment να προβλέπει πτώση 28% στα καθαρά κέρδη των τουρκικών εταιρειών φέτος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι προοπτικές για την τουρκική αγορά παραμένουν αβέβαιες, με τον Burak Cetinceker της Strateji Portfoy να επισημαίνει ότι ο αντίκτυπος της αυστηρής νομισματικής πολιτικής θα γίνει πλήρως αισθητός στο τρίτο τρίμηνο του έτους. Παράλληλα, η Barings Asset Management μείωσε τις επενδύσεις της στις τουρκικές μετοχές, εκτιμώντας ότι η αγορά έχει ήδη ενσωματώσει τις αλλαγές στην οικονομική πολιτική.

Οι τουρκικές νομισματικές αρχές δεν έχουν ακόμη δώσει ενδείξεις για το πότε θα μειωθούν τα επιτόκια, τονίζοντας την ανάγκη για βελτίωση των προσδοκιών για τον πληθωρισμό και σταθερή πτώση των τιμών. Ωστόσο, με την οικονομική επιβράδυνση να γίνεται ολοένα και πιο έντονη, οι πιέσεις για μια τέτοια απόφαση αυξάνονται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: