Η τραπεζική κρίση μαίνεται – Αλλά πόσο άσχημη είναι πραγματικά η κατάσταση;
- 21/03/2023, 12:52
- SHARE
Μερικές ώρες μόνο αφότου η UBS ανακοίνωσε την εξαγορά της Credit Suisse, έξι μεγάλες κεντρικές τράπεζες (Fed, ΕΚΤ, Τράπεζα της Αγγλίας, Ελβετική Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα του Καναδά, Τράπεζα της Ιαπωνίας) ανακοίνωσαν μια σειρά νέων μέτρων.
Ο στόχος; Να εξασφαλισθεί επαρκής χρηματοδότηση για τους παγκόσμιους χρηματοπιστωτικούς θεσμούς, εν μέσω δύσκολων συνθηκών στην αγορά.
Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρει το Business Insider, οι επενδυτές παραμένουν εξαιρετικά ανήσυχοι ως προς τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και τη μοίρα της παγκόσμιας οικονομίας. Και έχουν λόγο που αισθάνονται έτσι: μέσα σε λιγότερες από δύο εβδομάδες, τρεις αμερικανικές τράπεζες – Silvergate, SVB, Signature Bank – και ένα παγκόσμιο τραπεζικό ίδρυμα όπως η Credit Suisse κατέρρευσαν, εντείνοντας τους φόβους γύρω από το ενδεχόμενο μιας ανεξέλεγκτης χρηματοπιστωτικής κρίσης.
Όλα άρχισαν στις ΗΠΑ με την κατάρρευση, αρχικά, της Silvergate, η οποία ήταν δημοφιλής στους κύκλους των κρυπτονομισμάτων. Μετά, ακολούθησε το κλείσιμο της SVB, της 16ης μεγαλύτερης τράπεζας των ΗΠΑ. Η ταχύτητα με την οποία οι πελάτες απέσυραν τα κεφάλαιά τους από την τράπεζα δείχνει πόσο γρήγορα μπορεί να λάβει χώρα ένα bank run στην τωρινή ψηφιακή εποχή. Και μετά ακολούθησε η πτώση της Signature Bank, προτού παρέμβουν οι αρμόδιες αρχές – όπως το υπουργείο Οικονομικών και η Fed – και εγγυηθούν τις καταθέσεις.
Μια άλλη κρίση ξεδιπλωνόταν την ίδια στιγμή στην Ευρώπη. Η πτώση της Credit Suisse υπήρξε μια μακρά διαδικασία, καθώς τα τελευταία χρόνια συσσωρεύονταν λογιστικά σφάλματα, πολλαπλά σκάνδαλα, ζημιές δισεκατομμυρίων, αποτυχημένα σχέδια διάσωσης κλπ. Μετά την κατάρρευση της SVB, οι επενδυτές άρχισαν να κοιτάζουν γύρω τους για τράπεζες που βρίσκονταν σε παρεμφερή κατάσταση, και η Credit Suisse ήταν η επόμενη.
Κάποιοι αναλυτές, πάντως, παραμένουν ψύχραιμοι. «Παρά τους κραδασμούς, αναμένουμε ότι η τραπεζική κρίση θα μπορούσε τελικά να αποδειχθεί επωφελής για τις παγκόσμιες αγορές για διάφορους λόγους», δήλωσε ο Nigel Green της deVere Group σε σημείωμά του που αναπαράγει το Business Insider. Ο Green προσθέτει ότι τα «σωσίβια» που παρείχαν οι ρυθμιστικές αρχές και οι κυβερνήσεις στις τράπεζες περιόρισαν κάθε κίνδυνο μετάδοσης εντός του κλάδου και ελαχιστοποίησαν τις πιθανότητες εξάπλωσης της αναταραχής σε άλλες επιχειρήσεις και τομείς.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: