Οι τρεις παρεμβάσεις για τη ρύθμιση του χρέους

Οι τρεις παρεμβάσεις για τη ρύθμιση του χρέους

Τι φέρονται να συμφώνησαν οι Ευρωπαίοι με την Αθήνα πριν το Eurogroup.

Για τρεις παρεμβάσεις αμέσου δράσεως για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους καταλήγουν Αθήνα και ευρωπαϊκοί θεσμοί εν όψει της συνεδρίασης του Euroworking Group τη Δευτέρα, κάνει λόγο δημοσίευμα του «Έθνους της Κυριακής».

Σύμφωνα με την εφημερίδα το Euroworking Group αναμένεται να καταλήξει στην οριστική εισήγηση προς τους υπουργούς Οικονομικών στο Eurogroup της Τρίτης.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα τα μέτρα για τη διευθέτηση του χρέους που προωθούνται σε αυτήν τη φάση σε βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο επίπεδο περιλαμβάνουν:

1) Επιμήκυνση των λήξεων με στόχο τη μείωση του κόστους εξυπηρέτησης και την εξομάλυνση των πληρωμών ειδικά σε χρονικές περιόδους που οι σχετικές δαπάνες αυξάνονται δραστικά. Με βάση τη λύση αυτή θα αντικατασταθούν, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, από τον ESM ομόλογα που λήγουν με άλλα μεγαλύτερης διάρκειας και με κλείδωμα των επιτοκίων στα σημερινά χαμηλά επίπεδα για πολλά χρόνια . Κάτι τέτοιο, όπως αναφέρει το δημοσίευμα θα αμβλύνει την καμπύλη πληρωμών του ελληνικού Δημοσίου και αφετέρου θα αποτρέψει αύξηση του κόστους αποπληρωμής λόγω ανόδου των επιτοκίων στις διεθνείς αγορές.

2) Χρήση των αδιάθετων ποσών από τον ESM, που αφορούν το χρηματοδοτικό πακέτο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών για πρόωρη αποπληρωμή μέρους του δανείου από το ΔΝΤ. Αυτό σημαίνει ότι τα δάνεια του ΔΝΤ προς την Ελλάδα θα εξαγοράζονται από τον ESM και η χρηματοδοτική συμμετοχή του Ταμείου θα μειώνεται, πράγμα που θα αποφέρει σημαντικά οφέλη για την Ελλάδα αφού τα δάνεια του ESM είναι πιο φθηνά και με μεγαλύτερες ωριμάνσεις από αυτές του ΔΝΤ.

3) Εφαρμογή χρηματοοικονομικών εργαλείων όπως interest rate swap με στόχο τη σταθεροποίηση του επιπέδου επιτοκίου στα σημερινά επίπεδα και την αποφυγή στο μέλλον διακυμάνσεων με πρόσθετο κόστος για το ελληνικό Δημόσιο.

Τα επόμενα σενάρια

Όπως αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα, σε δεύτερο χρόνο εξετάζονται και άλλα σενάρια τα οποία προβλέπουν επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής των διμερών αλλά και των δανείων του ESM, καθώς και της περιόδου χάριτος για την πληρωμή τόκων, μετατροπή του κυμαινόμενου επιτοκίου σε σταθερό και καθιέρωση ανώτατου ορίου στις ετήσιες δαπάνες εξυπηρέτησης του χρέους.

Επίσης, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, εξετάζονται η αγορά των διμερών δανείων του πρώτου μνημονίου από αδιάθετα κεφάλαια από το πρόγραμμα του ESM, η θέσπιση πλαφόν στις αποπληρωμές προς το ESFF στο 1% του ΑΕΠ μέχρι το 2050 και ανώτατου ορίου επιτοκίου στο 2% και η επιστροφή των κερδών του Ευρωσυστήματος επί των ελληνικών ομολόγων στην Ελλάδα, δηλαδή περίπου 8 δισ. ευρώ έως το 2026.