Οι τρεις παρεμβάσεις των Ευρωπαίων για το χρέος και το «όχι» στο ΔΝΤ

Οι τρεις παρεμβάσεις των Ευρωπαίων για το χρέος και το «όχι» στο ΔΝΤ

Το σχέδιο της ΕΕ για το καυτό ζήτημα του χρέους ανέλυσε σε συνέντευξή του ο Κλάους Ρέγκλινγκ.

Στην τριπλή παρέμβαση των Ευρωπαίων για το χρέος αναφέρθηκε σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Les Echos ο Κλάους Ρέγκλινγκ.

Όπως είπε ο επικεφαλής του ESM, εξετάζονται τρία μέτρα σχετικά με το ζήτημα του χρέους, με βάση τη νέα συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση.

Το πρώτο μέτρο αφορά την επιμήκυνση της διάρκειας ορισμένων δανείων στήριξης, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος αύξησης του ετήσιου κόστους εξυπηρέτησης του χρέους μέσα στα επόμενα χρόνια. «Αυτή τη στιγμή, επειδή έγινε μία αποπληρωμή, η μέση διάρκεια [των δανείων] είναι μόνο 28 χρόνια, και έχουμε το δικαίωμα να πάμε έως τα 32 χρόνια. Επομένως μπορούμε να δουλέψουμε πάνω σε αυτό και σχετικά γρήγορα να προσαρμόσουμε ορισμένες από τις αποπληρωμές ώστε να αποφύγουμε μεγάλα άλματα στις καταβολές, κάποια έτη», αναφέρει για το ζήτημα ο Κλάους Ρέγκλινγκ.

Το δεύτερο μέτρο έχει να κάνει με παρεμβάσεις που θα διασφαλίζουν ότι το επιτόκιο των δανείων στήριξης θα παραμείνει χαμηλό σε βάθος χρόνου, με τον κ. Ρέγκλινγκ ωστόσο να αποφεύγει να αναφερθεί στην πρόταση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για «κλείδωμα» των επιτοκίων σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Τέλος, εξετάζεται η κατάργηση των αυξημένων επιτοκίων που θα αντιμετωπίσει η Ελλάδα το 2017, σε ένα μικρό μέρος του χρέους της.

Οριστικό «όχι» στις απαιτήσεις του ΔΝΤ για το χρέος

Στη συνέντευξή του ο επικεφαλής του ESM κατέστησε σαφές πως οι Ευρωπαίοι εταίροι δεν προτίθενται να ικανοποιήσουν το κάλεσμα του ΔΝΤ για τη λήψη άμεσων μέτρων μακροπρόθεσμης και βαθιάς ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, επαναλαμβάνοντας ότι οι σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν μόνο μετά την ολοκλήρωση του Μνημονίου, το 2018. «Το ΔΝΤ θα ήθελε να έχουμε απόφαση νωρίτερα. Όμως οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών δεν συμφωνούν με αυτό».

Όπως εξήγησε, ο ESM και οι Ευρωπαίοι εταίροι λειτουργούν με βάση ένα διαφορετικό πλαίσιο σε σχέση με το Ταμείο, προσθέτοντας μάλιστα με νόημα ότι η ευρωπαϊκή πλευρά έχει συνεισφέρει πολύ περισσότερα και φθηνότερα χρήματα στη διάσωση της Ελλάδας.

«Σήμερα δίνουμε το 90% των χρημάτων, το ΔΝΤ μόνο το 10%. Δίνουμε πολύ μεγαλύτερα ποσά από ό,τι μπορεί να δώσει το ΔΝΤ και με πολύ χαμηλότερα επιτόκια. Το ΔΝΤ είναι περίπου τέσσερις φορές ακριβότερο [από εμάς]», ανέφερε.