Η βιωσιμότητα είναι το κλειδί για τον ψηφιακό κόσμο

Η βιωσιμότητα είναι το κλειδί για τον ψηφιακό κόσμο
Σκοπός της Schneider Electric είναι να ενθαρρύνει όλο τον κόσμο να αξιοποιεί στο έπακρο την ενέργεια και τους πόρους που διαθέτει, γεφυρώνοντας την πρόοδο και τη βιωσιμότητα για όλους.

Τα τελευταία χρόνια, ο ψηφιακός κόσμος έχει αλλάξει δραματικά τον τρόπο ζωής και εργασίας μας. Η υγειονομική κρίση που ξέσπασε το 2020 ανέδειξε σε παγκόσμιο επίπεδο την ανάγκη για προσαρμογή και ανθεκτικότητα, προάγοντας ταυτόχρονα την ευημερία των ανθρώπων, των επιχειρήσεων και των οργανισμών.

Μία από τις πρωταρχικές ανάγκες του ψηφιακού κόσμου είναι η ανάπτυξη και διαχείριση κέντρων δεδομένων πληροφορικής, που αποτελούν την καρδιά αυτής της νέας πραγματικότητας. Όλα τα δεδομένα διέρχονται από τα data centers και με την ενίσχυση της αυτοματοποίησης και της ψηφιοποίησης, απαιτείται η εξέλιξή τους για να υποστηρίξουν την αυξημένη ζήτηση με τρόπο αποτελεσματικό και βιώσιμο. Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Schneider Electric, η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας από τον τομέα της πληροφορικής αναμένεται να αυξηθεί κατά περίπου 50% έως το 2030, φθάνοντας τις 3.200 TWh.

Για τη Schneider Electric, η βιωσιμότητα είναι ευθύνη προς τον πλανήτη και τις μελλοντικές γενιές, αλλά και μια ευκαιρία προς αξιοποίηση

Η υιοθέτηση βιώσιμων πρακτικών προσφέρει οφέλη τόσο στις επιχειρήσεις, όσο και στην κοινωνία. Επιτρέπει στις επιχειρήσεις να εξετάσουν τις λειτουργίες τους, να αναδείξουν τα δυνατά σημεία τους, αλλά και να εντοπίζουν σημεία που χρήζουν βελτίωσης. Αυτό δημιουργεί ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, ενώ ταυτόχρονα οδηγεί σε μειωμένα λειτουργικά κόστη και περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Πέραν αυτού, η επένδυση σε βιώσιμα επιχειρηματικά μοντέλα συμβάλλει στην αειφόρο ανάπτυξη της κοινωνίας, του περιβάλλοντος και της οικονομίας.

Η Schneider Electric έχει ενσωματώσει τη βιωσιμότητα σε κάθε πτυχή των δραστηριοτήτων της, από την ανάπτυξη προηγμένων προϊόντων και λύσεων έως την υιοθέτηση βιώσιμων πρακτικών και πολιτικών. Η δέσμευση της Schneider Electric στα περιβαλλοντικά, κοινωνικά και ζητήματα διακυβέρνησης (ESG) έχει αναγνωριστεί ευρέως από φορείς που ασχολούνται με την προστασία του περιβάλλοντος, την ποικιλομορφία, την ισότητα και την ένταξη.

Τους τρόπους με τους οποίους η εταιρεία προωθεί τη βιωσιμότητα μέσα από καινοτόμες λύσεις διαχείρισης ενέργειας και αυτοματισμού, επισήμανε ο Γιώργος Δριτσάνος, VP Secure Power Southeast Europe της Schneider Electric, σε πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη».

Όπως ανέφερε: «H Schneider Electric αποτελεί έναν από τους βασικούς ψηφιακούς συνεργάτες για εκατοντάδες επιχειρήσεις και εταιρείες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, εφαρμόζοντας ολοκληρωμένες λύσεις αυτοματισμού και διαχείρισης ενέργειας σε κάθε δραστηριότητα: από μικρομεσαίες επιχειρήσεις και βιομηχανικές μονάδες έως σταθμούς παραγωγής ενέργειας, φωτοβολταικά / αιολικά πάρκα και υποδομές ΙΤ, όπως είναι τα data centers και τα computers rooms».

Βιωσιμότητα και data centers

Τα data centers αποτελούν την κινητήρια δύναμη του σύγχρονου ψηφιακού κόσμου. Ωστόσο, η αυξανόμενη ζήτηση για ψηφιακές υπηρεσίες και το υψηλό αποτύπωμα άνθρακα έχουν επισημάνει την ανάγκη για βιώσιμες προσεγγίσεις και πρακτικές στον κλάδο. Η ενεργειακή απόδοση και η περιβαλλοντική βιωσιμότητα είναι προτεραιότητες για τις εταιρείες και τους νομοθέτες που αναζητούν τρόπους να περιορίσουν τον αντίκτυπο των data centers και να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή.

Τα data centers αντιπροσωπεύουν το 1-2% της συνολικής παγκόσμιας κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, ένα ποσοστό ισοδύναμο με αυτό του συνόλου της αεροπορικής βιομηχανίας. Με τη συνεχή επέκταση του ψηφιακού μετασχηματισμού και του αυτοματισμού, απαιτείται ακόμα μεγαλύτερη υπολογιστική ισχύς και, επομένως, περισσότερα data centers.

Καθώς οι ζωές μας γίνονται όλο και πιο διαδικτυακές και το ψηφιακό μας αποτύπωμα επεκτείνεται, τόσο θα αυξάνεται και η ανάγκη για πράσινα data centers. Λόγω της αλματώδους προόδου του ψηφιακού μετασχηματισμού τόσο παγκοσμίως, όσο και σε τοπικό επίπεδο, θα συνεχίσουν να είναι στο επίκεντρο των δραστηριοτήτων μας για αρκετό καιρό ακόμα. Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, η δημιουργία και αναπαραγωγή δεδομένων προβλέπεται να αυξηθεί – έως το 2025- με σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης μέχρι και 23%. Αυτός ο ρυθμός ανάπτυξης έχει τη δυνατότητα να ξεπεράσει την αύξηση της χωρητικότητας των data centers στο ίδιο χρονικό διάστημα.  Σύμφωνα με έρευνες, εκτιμάται ότι τα hyperscale data centers, θα ξεπεράσουν τα 1.000 παγκοσμίως μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, απορροφώντας επενδύσεις ύψους 226 δισεκατομμυρίων για data centers κάθε τύπου.

Όπως τόνισε ο κ. Δριτσάνος: «Καθώς τα data centers αποτελούν την καρδιά της ψηφιακής εποχής, η εξοικονόμηση ενέργειας και εξασφάλιση της βιώσιμης λειτουργίας τους είναι μια απαραίτητη συνθήκη για το μέλλον. Για αυτό και η Schneider Electric, ως ψηφιακός συνεργάτης, συμβάλλει καθοριστικά στην περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου, αλλά και στην παγκόσμια προσπάθεια για βιωσιμότητα, εξοικονόμηση ενέργειας και μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα».

Στην Ελλάδα, παρατηρείται ραγδαία ανάπτυξη στην κατασκευή data centers, που βασίζονται σε πλέον αυστηρές διεθνείς προδιαγραφές και στα οποία η Schneider Electric είναι ο βασικός προμηθευτής των λύσεων. Οι συγκεκριμένες υποδομές έχουν πιστοποιηθεί κατά διάφορα πρότυπα, όπως το LEED v4 Gold BD+C και Uptime Tier III. Πλέον του ιδιωτικού τομέα, η Schneider Electric, έχει συνεισφέρει για τη δημιουργία του πρώτου prefabricated data center στην Ελλάδα, βασισμένου αποκλειστικά σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, για λογαριασμό του Εθνικού Δικτύου Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ), στον ποταμό Λούρο.

Οι προσπάθειες για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης, τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την υιοθέτηση βιώσιμων πρακτικών πρέπει να συνεχιστούν για να διασφαλιστεί η μείωση του αντίκτυπου των data centers στο περιβάλλον και η ανάπτυξη του ψηφιακού κόσμου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: