Η Visa ενδιαφέρεται για εξαγορά της Featurespace του Βρετανού μεγιστάνα που πέθανε στο ναυάγιο της Σικελίας

Η Visa ενδιαφέρεται για εξαγορά της Featurespace του Βρετανού μεγιστάνα που πέθανε στο ναυάγιο της Σικελίας
Photo:
Η εταιρεία θα μπορούσε να αξίζει πάνω από 700 εκατομμύρια λίρες.

Μια βρετανική εταιρεία ανίχνευσης απάτης που υποστηρίζεται από τον Μάικ Λιντς, τον μεγιστά της τεχνολογίας που πέθανε αυτή την εβδομάδα, βρίσκεται σε συνομιλίες για πώληση στη Visa, τον αμερικανικό γίγαντα πληρωμών,μετέδωσε το Σάββατο το Sky News.

Η Featurespace, η οποία ιδρύθηκε το 2008 και έχει την έδρα της στο Κέιμπριτζ, βρίσκεται σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία.

Οι εκτιμήσεις για την πιθανή αξία της ποικίλλουν αυτό το Σαββατοκύριακο, αλλά ένας εσωτερικός συνεργάτης είπε ότι θα μπορούσε να αξίζει πάνω από 700 εκατομμύρια λίρες, ενώ ένας άλλος είπε ότι θα μπορούσε τελικά να αξίζει λιγότερο από αυτό.

Πηγές προειδοποίησαν, ωστόσο, ότι μια συμφωνία δεν έχει ακόμη συμφωνηθεί επίσημα και θα μπορούσε ακόμη να καταρρεύσει.

Η είδηση της μελλοντικής συμφωνίας έρχεται μόλις λίγες ημέρες μετά τον θάνατο του Λιντς στο Bayesian, το superyacht που του ανήκε, μαζί με την κόρη του Χάνα και άλλα πέντε άτομα, συμπεριλαμβανομένου του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της Prudential, Τζόναθαν Μπλούμερ.

Η επενδυτική εταιρεία του Λιντς, Invoke Capital, κατέχει ένα μικρό μερίδιο στην Featurespace, ενώ ο ίδιος διετέλεσε μη εκτελεστικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας επί 11 χρόνια.

Λέγεται ότι μείωσε το ενδιαφέρον του τα τελευταία χρόνια για να βοηθήσει στη χρηματοδότηση της δικαστικής υπόθεσης που τελικά τον αθώωσε για απάτη σχετικά με την πώληση της Autonomy, της εταιρείας λογισμικού που ίδρυσε, στην Hewlett-Packard, ύψους 11 δισ. δολαρίων το 2011.

Η Featurespace ειδικεύεται στην ανίχνευση απάτης και συγκαταλέγει μεταξύ των πελατών της τις HSBC, NatWest Group και Worldpay.

Στους πελάτες εκτός του τραπεζικού τομέα περιλαμβάνεται η Betfair, η οποία ανήκει στην Flutter Entertainment.

Η ζήτηση για τις υπηρεσίες της έχει αυξηθεί εν μέσω της έκρηξης των χρηματοπιστωτικών απατών, οι οποίες έχουν γίνει όλο και πιο εξελιγμένες τα τελευταία χρόνια, κοστίζοντας στις τράπεζες δισεκατομμύρια λίρες για την επιστροφή χρημάτων στους πελάτες.

Κατασκευάζει το λογισμικό Adaptive Behavioural Analytics, το οποίο χρησιμοποιεί μηχανική μάθηση για τον εντοπισμό και την πρόληψη της απάτης σε περισσότερες από 180 χώρες.

Η Featurespace, η οποία διευθύνεται από το πρώην στέλεχος της Yahoo! και της Guardian Media Group Martina King, έχει συγκεντρώσει περίπου 100 εκατ. λίρες από επενδυτές σε μια σειρά γύρων χρηματοδότησης.

Μεταξύ των άλλων μετόχων της είναι οι Insight Venture Partners, IP Group, Chrysalis, Mission OG και Highland Europe, ορισμένοι από τους οποίους συγκαταλέγονται μεταξύ των σημαντικότερων επενδυτών πρώιμου σταδίου παγκοσμίως.

Ο Λιντς διαδραμάτισε επίσης βασικό ρόλο στη δημιουργία της Darktrace, της εταιρείας κυβερνοασφάλειας, η οποία πρόσφατα συμφώνησε να εξαγοραστεί από την Thoma Bravo, την εταιρεία ιδιωτικών κεφαλαίων, σε μια συμφωνία ύψους 4,25 δισ. λιρών.

Η Visa δήλωσε ότι δεν σχολιάζει εικασίες, ενώ η Invoke αρνήθηκε να σχολιάσει και η Featurespace δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: