Η Βόρεια Κορέα μιλά για «ασιατική εκδοχή» του NATO

Η Βόρεια Κορέα μιλά για «ασιατική εκδοχή» του NATO
This picture taken on April 15, 2021 and released from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on April 16 shows people celebrating to mark the Day of the Sun, the 110th birth anniversary of late North Korean leader Kim Il Sung, at Kim Il Sung Square in Pyongyang. (Photo by KCNA VIA KNS / AFP) / - South Korea OUT / ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE. / Photo: AFP
Η Πιονγκγιάνγκ δεν θα αγνοήσει την ενίσχυση ενός στρατιωτικού μπλοκ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και των συμμάχων τους.

Η Βόρεια Κορέα επέκρινε μια κοινή στρατιωτική άσκηση της Νότιας Κορέας, της Ιαπωνίας και των Ηνωμένων Πολιτειών που πραγματοποιήθηκε αυτόν τον μήνα, ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης την Κυριακή, λέγοντας ότι τέτοιου είδους ασκήσεις δείχνουν ότι η σχέση μεταξύ των τριών χωρών έχει εξελιχθεί σε “την ασιατική εκδοχή του ΝΑΤΟ”.

Την Πέμπτη, οι τρεις χώρες ξεκίνησαν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις μεγάλης κλίμακας με την ονομασία “Freedom Edge”, στις οποίες συμμετέχουν αντιτορπιλικά του Πολεμικού Ναυτικού, μαχητικά αεροσκάφη και το αμερικανικό αεροπλανοφόρο Theodore Roosevelt με πυρηνική ισχύ, με στόχο την ενίσχυση της άμυνας έναντι πυραύλων, υποβρυχίων και αεροπορικών επιθέσεων.

Η άσκηση επινοήθηκε κατά την τριμερή σύνοδο κορυφής στο Καμπ Ντέιβιντ πέρυσι για την ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας εν μέσω εντάσεων στην κορεατική χερσόνησο που προέρχονται από τις δοκιμές όπλων της Βόρειας Κορέας.

Η Πιονγκγιάνγκ δεν θα αγνοήσει την ενίσχυση ενός στρατιωτικού μπλοκ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και των συμμάχων τους και θα προστατεύσει την περιφερειακή ειρήνη με μια επιθετική και συντριπτική απάντηση, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

Το υπουργείο ανέφερε επίσης ότι η Ουάσινγκτον συνεχίζει την προσπάθειά της να συνδέσει τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία με τον Οργανισμό του Βορειοατλαντικού Συμφώνου (ΝΑΤΟ), προσθέτοντας ότι οι προσπάθειες της Νότιας Κορέας να προμηθεύσει όπλα στην Ουκρανία είναι ένα παράδειγμα αυτής της προσπάθειας.

Το υπουργείο Άμυνας της Σεούλ ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι η άσκηση “Freedom Edge” ήταν απάντηση στο πυρηνικό και πυραυλικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας, ενώ απέρριψε τις επικρίσεις της Πιονγκγιάνγκ.

Η Νότια Κορέα δήλωσε ότι θα επανεξετάσει το ενδεχόμενο να προμηθεύσει όπλα απευθείας στην Ουκρανία, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το πρόσφατο σύμφωνο αμοιβαίας άμυνας που υπέγραψαν ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η Νότια Κορέα και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν κατηγορήσει τον Βορρά ότι προμηθεύει όπλα στη Ρωσία που χρησιμοποιούνται στον πόλεμο στην Ουκρανία. Τόσο η Ρωσία όσο και η Βόρεια Κορέα αρνούνται κάθε τέτοια συναλλαγή.

Το κυβερνών κόμμα της Βόρειας Κορέας πραγματοποίησε συνεδρίαση την Παρασκευή και το Σάββατο υπό την προεδρία του Κιμ, ο οποίος τη δεύτερη ημέρα ασχολήθηκε με τις “αποκλίσεις” που εμποδίζουν την οικονομική ανάπτυξη και έθεσε το επίκεντρο για το δεύτερο εξάμηνο του έτους, ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Η Βόρεια Κορέα καταδικάζει εδώ και καιρό τα κοινά γυμνάσια μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Νότιας Κορέας ως πρόβα εισβολής και απόδειξη της εχθρικής πολιτικής της Ουάσινγκτον και της Σεούλ.

Πέρυσι, οι ΗΠΑ, η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία πραγματοποίησαν κοινές ναυτικές ασκήσεις αντιπυραυλικής άμυνας και ανθυποβρυχίων για να βελτιώσουν τις αντιδράσεις στις βορειοκορεατικές απειλές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com