Η Βόρεια Κορέα προχώρησε σε εκτόξευση πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς
- 07/02/2016, 10:07
- SHARE
Έκτακτο συμβούλιο ασφαλείας του ΟΗΕ για το θέμα στη Νέα Υόρκη.
Λευτέρης Σαββίδης
Η Βόρεια Κορέα προχώρησε περί τις 09:00 (02:30 ώρα Ελλάδας) στην εκτόξευση ενός πυραύλου που λέει ότι είχε σκοπό να θέσει σε τροχιά έναν επιστημονικό δορυφόρο. Δυτικές κυβερνήσεις κατήγγειλαν ότι πρόκειται περί συγκεκαλυμμένης δοκιμής βαλλιστικού πυραύλου από την Πιονγκγιάνγκ.
Η εκτόξευση του πυραύλου έγινε περί τις 02:30 ώρα Ελλάδας, σύμφωνα με το νοτιοκορεάτικο υπουργείο Άμυνας. Άλλωστε, ανησυχίες για μια τέτοια εξέλιξη είχε εκφράσει και η Αμερική το πρωί του Σαββάτου. Η Πιονγκγιάνγκ προχώρησε στην εκτόξευση αψηφώντας τις κυρώσεις των Ηνωμένων Εθνών που απαγορεύουν στη Βόρεια Κορέα να αναπτύσσει και να χρησιμοποιεί τεχνολογία βαλλιστικών πυραύλων.
Η πρόεδρος της Νότιας Κορέας Παρκ Γκέουν-χιε δήλωσε σήμερα ότι η εκτόξευση ενός πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς από τη Βόρεια Κορέα αποτελεί μια «ασυγχώρητη προκλητική ενέργεια» και κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας να επιβάλει το ταχύτερο δυνατόν σθεναρές κυρώσεις. Η Παρκ επισήμανε ότι η Πιονγκγιάνγκ προσπαθεί να επιτύχει πρόοδο στο πυραυλικό της πρόγραμμα απλά και μόνο για να ενισχυθεί η θέση του καθεστώτος, όπως είπε. Στο μεταξύ η κρατική τηλεόραση της Βόρειας Κορέας μετέδωσε ότι θα κάνει μια ειδική αναγγελία το μεσημέρι (05:30 ώρα Ελλάδας). Δεν έδωσε καμία λεπτομέρεια.
Ο ΟΗΕ ήταν ενήμερος για δορυφόρο παρατήρησης
Η Πιονγκγιάνγκ είχε ενημερώσει υπηρεσίες του ΟΗΕ ότι σχεδίαζε να εκτοξεύσει έναν πύραυλο για να θέσει σε τροχιά έναν δορυφόρο γεωπαρατήρησης, προκαλώντας αντιδράσεις από δυτικές κυβερνήσεις, που θεωρούν την κίνηση συγκαλυμμένη δοκιμή εκτόξευσης βαλλιστικού πυραύλου. Ένας αξιωματούχος στο υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ επιβεβαίωσε πριν από λίγο ότι έγινε αντιληπτή η εκτόξευση ενός πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα, η τροχιά του οποίου παρακολουθείται και δεν απειλεί συμμάχους της Ουάσινγκτον.
Συμβούλιο ασφαλείας του ΟΗΕ
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συγκληθεί επειγόντως σήμερα στη Νέα Υόρκη μετά την εκτόξευση ενός πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς από τη Βόρεια Κορέα, δήλωσαν διπλωμάτες.
Η συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών ζητήθηκε από τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία, κράτη μέλη του ΣΑ, και τη Νότια Κορέα.
Σε κοινή τους επιστολή προς την προεδρία του Συμβουλίου, την οποία ασκεί η Βενεζουέλα, η Ουάσινγκτον και το Τόκιο υπογραμμίζουν ότι «η εκτόξευση σήμερα ενός υποτιθέμενου “δορυφόρου” από τη Βόρεια Κορέα αποτελεί παραβίαση των σχετικών αποφάσεων του ΟΗΕ», οι οποίες απαγορεύουν στην Πιονγκγιάνγκ κάθε δραστηριότητα που σχετίζεται με την κατασκευή βαλλιστικών πυραύλων ή πυρηνικών όπλων.
Δορυφόρο σε τροχιά μεταδίδει ότι έθεσε η Πιονγιάνγκ
Η κρατική τηλεόραση της Βόρειας Κορέας μετέδωσε ότι η εκτόξευση ενός πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς την οποία διέταξε ο ηγέτης της χώρας Κιμ Γιονγκ Ουν με σκοπό να τεθεί ένας δορυφόρος σε τροχιά στέφθηκε από «πλήρη επιτυχία». Ο δορυφόρος Kwangmyongsong-4 ολοκληρώνει την περιστροφή του γύρω από τη Γη κάθε 94 λεπτά, ενώ η Βόρεια Κορέα θα συνεχίσει να στέλνει δορυφόρους στο διάστημα, ανέφερε ακόμη μια παρουσιάστρια της κρατικής τηλεόρασης της Βόρειας Κορέας. Ο πύραυλος τον οποίο εκτόξευσε σήμερα η Βόρεια Κορέα φαίνεται ότι έθεσε ένα αντικείμενο σε τροχιά γύρω από τη Γη, μετέδωσε και το νοτιοκορεάτικο πρακτορείο ειδήσεων Yonhap επικαλούμενο έναν αξιωματικό των ενόπλων δυνάμεων της Νότιας Κορέας, τον οποίο δεν κατονόμασε.
Το υπουργείο Άμυνας της Νότιας Κορέας από την πλευρά του δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει άμεσα την πληροφορία αυτή του Γιονάπ. Περιορίστηκε να αναφέρει ότι παρακολουθεί την τροχιά που διέγραψε ο πύραυλος για να προσδιορίσει εάν η εκτόξευσή του ήταν επιτυχής.
Η εκτόξευση του πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς, αναφέρουν νοτιοκορεάτικες πηγές ενδέχεται να ήταν αποτυχημένη, μεταδίδει το νοτιοκορεάτικο πρακτορείο ειδήσεων Yonhap. Νωρίτερα νοτιοκορεάτικα ΜΜΕ μετέδωσαν προηγουμένως ότι ο πύραυλος μοιάζει να απέρριψε τις δεξαμενές του πρώτου και του δεύτερου σταδίου καύσης, με τις δεξαμενές του πρώτου σταδίου να πέφτουν στη θάλασσα, στη δυτική ακτή της κορεατικής χερσονήσου. Αμερικανός αξιωματούχος είπε αντίθετα ότι ο πύραυλος φαίνεται πως έφθασε στο διάστημα.
Μπαν Κι Μουν: Να σταματήσει η Βόρεια Κορέα τις προκλητικές ενέργειες
Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι-μουν καταδίκασε με έντονο τρόπο τη νέα εκτόξευση πυραύλου της Βόρειας Κορέας και την κάλεσε να «σταματήσει τις προκλητικές της ενέργειες», αναφέρει ανακοίνωση που έδωσαν στη δημοσιότητα οι υπηρεσίες του.
«Είναι βαθιά λυπηρό το ότι (η Βόρεια Κορέα) διεξήγαγε μια εκτόξευση χρησιμοποιώντας βαλλιστική πυραυλική τεχνολογία κατά παραβίαση των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας (…) παρά την ομόφωνη έκκληση της διεθνούς κοινότητας να μην προβεί σε μια τέτοια ενέργεια», αναφέρει η ανακοίνωση που δημοσιοποίησε το γραφείο του Μπαν.
Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε σήμερα έναν πύραυλο μεγάλου βεληνεκούς για να θέσει σε τροχιά έναν δορυφόρο, όπως ανακοίνωσε.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συνεδριάσει επειγόντως κεκλεισμένων των θυρών για να συζητήσει την εκτόξευση σήμερα.
Τη λύπη της εκφράζει η Κίνα
Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας εξέφρασε σήμερα τη λύπη του για την εκτόξευση πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα και κάλεσε όλες τις πλευρές να δράσουν προσεκτικά και να απέχουν από τη λήψη μέτρων που θα μπορούσαν να οξύνουν περαιτέρω τις εντάσεις στην κορεατική χερσόνησο.
“Η Κίνα εκφράζει τη λύπη της για το γεγονός ότι η Βόρεια Κορέα, παρά την έντονη αντίθεση της διεθνούς κοινότητας, επέμεινε στη χρήση τεχνολογίας βαλλιστικών πυραύλων για να πραγματοποιήσει μια εκτόξευση”, υπογράμμισε η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Χούα Τσουνγίνγκ σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του υπουργείου.
Ο διάλογος είναι ο μόνος τρόπος για να διασφαλιστεί η διαρκής ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή, πρόσθεσε.
Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε έναν πύραυλο μεγάλου βεληνεκούς σήμερα για να θέσει σε τροχιά, σύμφωνα με την Πιονγκγιάνγκ, έναν δορυφόρο.
Καταδικάζει την εκτόξευση και η Ιαπωνία
Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε καταδίκασε σήμερα την εκτόξευση από τη Βόρεια Κορέα ενός πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς παρά τις προειδοποιήσεις της διεθνούς κοινότητας, ενώ σε ανακοίνωση του ιαπωνικού πρωθυπουργικού γραφείου που εκδόθηκε λίγο αργότερα υπογραμμίστηκε ότι το Τόκιο, σε στενή συνεργασία με τη διεθνή κοινότητα, δεν θα διστάσει να λάβει μέτρα κατά της Βόρειας Κορέας.
“Όσον αφορά την Βόρεια Κορέα, σκοπεύουμε, σε στενή συνεργασία με την διεθνή κοινότητα, να λάβουμε μέτρα χωρίς να διστάσουμε. Η κυβέρνηση θα κάνει όλες τις προσπάθειες για να εγγυηθεί την ασφάλεια του λαού”, επισημαίνεται στην ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου του Άμπε.
Η εκτόξευση αυτή είναι “εντελώς απαράδεκτη”, είχε δηλώσει λίγο νωρίτερα ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, μιλώντας επίσης για μια “καθαρή παραβίαση” των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Σύμφωνα με την ιαπωνική δημόσια τηλεόραση NHK, οι ιαπωνικές ένοπλες δυνάμεις δεν αποπειράθηκαν να καταρρίψουν τον πύραυλο παρά το γεγονός ότι η τροχιά του ήταν πάνω από τη νότια νομαρχία Οκινάουα.
ΗΠΑ: Οι ριψοκίνδυνες ενέργειές της πρέπει να έχουν συνέπειες
Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής δεσμεύθηκε ότι θα προχωρήσει σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες για να υπερασπιστεί την ασφάλειά της και αυτή των συμμάχων της μετά την εκτόξευση ενός πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς από τη Βόρεια Κορέα, καλώντας τη διεθνή κοινότητα να δείξει στην Πιονγκγιάνγκ ότι οι «ριψοκίνδυνες ενέργειές της πρέπει να έχουν σοβαρές συνέπειες».
«Η εκτόξευση της Βόρειας Κορέας με τη χρήση τεχνολογίας βαλλιστικών πυραύλων… αποτελεί άλλη μια αποσταθεροποιητική και προκλητική ενέργεια κι αποτελεί κατάφωρη παραβίαση πολλών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Σούζαν Ράις, Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου.
«Τα προγράμματα της Βόρειας Κορέας για την κατασκευή (βαλλιστικών) πυραύλων και πυρηνικών όπλων αποτελούν σοβαρές απειλές για τα συμφέροντά μας — περιλαμβανομένης της ασφάλειας ορισμένων από τους πιο στενούς μας συμμάχους», πρόσθεσε η Ράις. «Καταδικάζουμε τη σημερινή εκτόξευση».
Δεύτερη πρόκληση μετά την δοκιμή βόμβας υδρογόνου
Η εκτόξευση καταγράφεται ενώ ακόμη η διεθνής κοινότητα δεν έχει καταλήξει σε συναίνεση για το πώς θα αντιδράσει στην πυρηνική δοκιμή την οποία έκανε η Πιονγκγιάνγκ την 6η Ιανουαρίου.
Η Ουάσινγκτον και το Πεκίνο — ο μοναδικός σύμμαχος της Πιονγκγιάνγκ σε διεθνές επίπεδο — συνεχίζουν να διαπραγματεύονται επί εβδομάδες ένα σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας για αυτό το ζήτημα, ανεπιτυχώς ως τώρα.
Η Βόρεια Κορέα ήδη τελεί υπό καθεστώς αυστηρών διεθνών κυρώσεων μετά τις εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων και τρεις πυρηνικές δοκιμές στις οποίες είχε προχωρήσει — τον Οκτώβριο του 2006, τον Μάιο του 2009 και τον Φεβρουάριο του 2013.
Πηγή: news247.gr