Οι βουλευτές του Κάμερον ξεκίνησαν εκστρατεία υπέρ της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ
- 07/06/2015, 22:15
- SHARE
Ο ΥΠΕΞ Χάμοντ λέει ότι η αλλαγή των ευρωπαϊκών συνθηκών προσβλέπει στην προστασία των μεταρρυθμίσεων που επιδιώκει το Λονδίνο.
Πενήντα βουλευτές από το Συντηρητικό Κόμμα του πρωθυπουργού της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον δηλώνουν έτοιμοι να ενταχθούν σε εκστρατεία υπέρ της εξόδου της χώρας από την ΕΕ αν εκείνος δεν επιτύχει ριζικές μεταρρυθμίσεις στο ευρωπαϊκό μπλοκ.
Οι βουλευτές αυτοί ξεκίνησαν σήμερα την εκστρατεία τους ως νέα πολιτική ομάδα–η λεγόμενη «Συντηρητικοί για τη Βρετανία» (CfB)- η οποία θα υποστηρίζει το αίτημα του Κάμερον για μεταρρυθμίσεις και θα ζητεί την αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ αν δεν επιτευχθούν αυτές.
«Ευχόμαστε κάθε επιτυχία στον Ντέιβιντ Κάμερον, αλλά αν οι ανώτεροι αξιωματούχοι της ΕΕ δεν αντιληφθούν την πιθανότητα μία από τις μεγαλύτερες χώρες-μέλη της ΕΕ να εννοεί στα σοβαρά ότι απαιτείται θεμελιώδης αλλαγή στη σχέση μας, η πρότασή μας προς τους βρετανούς ψηφοφόρους θα είναι πιθανώς η έξοδος», δήλωσε ο βουλευτής των Τόρις Στιβ Μπέικερ.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών Φίλιπ Χάμοντ δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι η κυβέρνηση χρειάζεται την αλλαγή των ιδρυτικών συμφωνιών της ΕΕ για να προστατεύσει τις μεταρρυθμίσεις που επιδιώκει σε ζητήματα όπως η κοινωνική πρόνοια, ώστε αυτά να μη μπορούν να αμφισβητούνται στα ευρωπαϊκά δικαστήρια. Ο ίδιος είπε ακόμη ότι εκτιμά πως η επαναδιαπραγμάτευση θα βελτιώσει τη σχέση της Βρετανίας με την ΕΕ.
«Πάντα θα υπάρχει μία ομάδα συναδέλφων μας που θα θέλει την έξοδο από την ΕΕ ό,τι κι αν συμβεί», δήλωσε ο Χάμοντ ερωτηθείς για την ομάδα CfB.
«Δεν βρίσκεται εκεί η κυβέρνηση…είμαστε σαφείς ότι η ΕΕ δεν λειτουργεί όπως είναι αυτή τη στιγμή, δεν ταιριάζει στον 21ο αιώνα, αλλά θεωρούμε ότι μπορεί να διορθωθεί».
Από την πλευρά του ο Μπέικερ είπε ότι η CfB έχει ήδη συγκεντρώσει 50 βουλευτές αλλά ο αριθμός αναμένεται σύντομα να αυξηθεί και να φτάσει τους 100, περιλαμβανομένων κάποιων υπουργών.
Η ομάδα ανακοίνωσε ότι θα αναφερθεί με λεπτομέρειες στις ακριβείς αλλαγές που επιθυμεί, σε δεύτερο χρόνο, αλλά ως προτεραιότητές της επισήμανε τους κανόνες ως προς την ελευθερία κινήσεων και την αποκέντρωση των δικαστικών εξουσιών από τις Βρυξέλλες.
Δημοσκόπηση της εταιρείας ICM εμφανίζει το 59% των Βρετανών να τάσσεται υπέρ της παραμονής της χώρας στην ΕΕ και το 41% κατά.