Η Βρετανία έμαθε πώς να υποκλίνεται στο Πεκίνο
- 22/10/2015, 19:00
- SHARE
Το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να εξασφαλίσει πραγματικά οφέλη από την αναβάθμιση των σχέσεών της με την Κίνα, έστω και με κάποιο τίμημα.
Η τετραήμερη επίσκεψη του Σι Τζινπίνγκ στη Βρετανία αυτή την εβδομάδα αντανακλά την ευρύτερη προσέγγιση των δύο κρατών. Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, ότι η Βρετανία είναι η μόνη χώρα από τις G7 που έγινε μέλος στην Ασιατική Τράπεζα Επενδύσεων Υποδομών – ένας θεσμός υπό την ηγεσία της Κίνας που η Ουάσινγκτον φοβάται ότι θα θέσει υπό αμφισβήτηση την κυριαρχία του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Μέσω της προσέγγισης με την Κίνα, η χώρα επιδιώκει καταρχήν μια αύξηση των εξαγωγών. Όσο γκρίνιαζε για τη δημοκρατία στο Χονγκ Κονγκ, το Ηνωμένο Βασίλειο συναντούσε απρόσμενες δυσκολίες στη διείσδυση στην κινέζικη αγορά. Τώρα, όμως, τα πράγματα πηγαίνουν σαφώς καλύτερα, και οι βρετανικές εξαγωγές στην Κίνα μόλις ξεπέρασαν εκείνες της Γαλλίας την προηγούμενη εβδομάδα.
Παράλληλα, η Βρετανία στοχεύει σε μια αύξηση των επενδύσεων από την Κίνα στη Βρετανία. Η μακροχρόνια επένδυση στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει επανέλθει στα επίπεδα προ της ύφεσης, κι αυτό εξηγεί γιατί στο επίκεντρο της επίσκεψης του Σι Τζινπίνγκ βρίσκεται η συμμετοχή της Κίνας με 30% στον πρώτο νέο πυρηνικό σταθμό της Βρετανίας από το 1995.
Αυτό, και πολλά άλλα επενδυτικά πρότζεκτ που σχεδιάζονται έχουν μια πιθανότητα επιτυχίας, δεδομένης της επιθυμίας της Κίνας να βρει ένα σχετικά ασφαλές μέρος για να «σταθμεύσει» τον τεράστιο σωρό ξένων περιουσιακών στοιχείων που διαθέτει, το οποίο να μην είναι συνδεδεμένο άμεσα με το δολάριο.
Πάνω απ’ όλα, το Ηνωμένο Βασίλειο ελπίζει να γίνει το μεγαλύτερο κέντρο υπεράκτιων δραστηριοτήτων σε ρέμνιμπι. Αυτή η αγορά θα αντέξει τα όποια προβλήματα συναντά η κινεζική οικονομία και θα επιτρέψει στην Κίνα να ασκήσει μια επιρροή στο παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα που αντανακλά καλύτερα τη θέση της στην παγκόσμια οικονομία.
Η βρετανική κυβέρνηση έχει αποδεχθεί ότι τα αποθέματα της Κίνας είναι μια από τις σημαντικότερες πηγές μακροπρόθεσμου επενδυτικού κεφαλαίου. Βεβαίως, σε βάθος χρόνου αυτό θα επιφέρει ένα τίμημα με όρους γεωπολιτικής επιρροής, αλλά αυτό είναι ένα πρόβλημα που αφορά τις μελλοντικές γενιές.
Το Γουέστμινστερ θα πρέπει να παρηγορηθεί με την ελπίδα ότι το εμπόριο και οι επενδύσεις φέρνουν κοντά τα κράτη, και βέβαια να προσευχηθεί ότι η Κίνα θα χρησιμοποιήσει τη θέση της ως κυρίαρχος εταίρος σε μια εμπορική σχέση με περισσότερη σοφία και αυτοσυγκράτηση απ’ ό,τι η Βρετανία τον 19ο και τον 20ο αιώνα.
Πηγή: fortune.com