Η Wall Street φαίνεται ότι δεν είναι απόλυτα χαρούμενη με την Apple
- 14/11/2018, 18:29
- SHARE
Η χρηματαγορά δεν εκτιμά ιδιαίτερα τον τρόπο με τον οποίο η Apple προσπαθεί να αντιμετωπίσει την παγκόσμια επιβράδυνση στις πωλήσεις smartphone.
του Aaron Pressman
Η Wall Street δεν εκτιμά ιδιαίτερα τον τρόπο με τον οποίο η Apple προσπαθεί να αντιμετωπίσει την παγκόσμια επιβράδυνση στις πωλήσεις smartphone.
Οι αυξανόμενες τιμές του hardware και η περαιτέρω είσοδος σε κάθε είδους υπηρεσίες που παράγουν ρευστό βοήθησαν την Apple να καταγράψει αύξηση 20% στα έσοδα, τα οποία άγγιξαν τα 63 δισεκατομμύρια δολάρια.
Κι όλο αυτό συνέβη ενώ η αύξηση του αριθμού των iPhone που πωλήθηκαν σε σχέση με πέρυσι ήταν μηδενική.
Οι επενδυτές εστιάζουν στον στάσιμο αριθμό των πωληθέντων iPhone και όχι στη μέση τιμή πώλησης ανά συσκευή, η οποία έχει αυξηθεί στα 793 δολάρια από τα 618 δολάρια. Γι’ αυτό και η ανακοίνωση αποτελεσμάτων από την Apple στις αρχές Νοεμβρίου οδήγησε την τιμή της μετοχής της Apple σε πτώση 3% την ίδια μέρα.
Η δεύτερη και ακόμα μεγαλύτερη πηγή εκνευρισμού για τους επενδυτές είναι οι αλλαγές που αποφάσισε να προωθήσει η Apple στις πληροφορίες που αποκαλύπτει κάθε τρίμηνο.
Καταρχήν, η εταιρεία θα αρχίσει να αποκαλύπτει το κόστος παροχής όλων των υπηρεσιών της (όπως π.χ. οι πωλήσεις εφαρμογών, η αποθήκευση στο cloud, και οι πληρωμές μέσω κινητών συσκευών). Οι αναλυτές θα είναι σε θέση να συγκρίνουν το κόστος σε σχέση με τα έσοδα που φέρνει η κάθε υπηρεσία (τα οποία η Apple ήδη αποκαλύπτει) και να υπολογίζουν ένα περιθώριο ακαθάριστου κέρδους.
Δεύτερον – κι αυτό είναι μια πραγματικά αμφιλεγόμενη απόφαση – η εταιρεία θα πάψει να αποκαλύπτει πόσα iPhone, iPad και Mac πουλάει κάθε τρίμηνο. Συνεπώς, οι αναλυτές δεν θα μπορούν να παρακολουθούν τις τάσεις στις πωλήσεις μονάδων iPhone, να υπολογίζουν μέσες τιμές πώλησης, ή να μελετούν άλλες κρίσιμες τάσεις.
«Η απουσία πληροφόρησης θα δημιουργήσει ένα κενό που θα καλυφθεί από φήμες σχετικά με το τι πραγματικά θα συμβαίνει σε κάθε σκέλος επιχειρηματικής δραστηριότητας της Apple» έγραψε ο αναλυτής Walt Piecyk της BTIG Research. «Η αβεβαιότητα που παράγεται από τη φημολογία σπανίως είναι θετική για τις μετοχές».