Η Wall Street Journal καταγγέλλει τη «σκανδαλώδη» καταδίκη του δημοσιογράφου της για κατασκοπεία στη Ρωσία

Η Wall Street Journal καταγγέλλει τη «σκανδαλώδη» καταδίκη του δημοσιογράφου της για κατασκοπεία στη Ρωσία
epa11439452 WSJ correspondent Evan Gershkovich (R) stands in a glass cage prior to a hearing in Yekaterinburg's Sverdlovsk Regional Court, Yekaterinburg, Russia, 26 June 2024. Evan Gershkovich, a US journalist of The Wall Street Journal covering Russia, was detained in Yekaterinburg on 29 March 2023. The Russia's Federal Security Service (FSB) claimed that on the instructions of the American authorities, the journalist collected information constituting a state secret about one of the enterprises of the Russian military-industrial complex. He is charged with espionage under Art. 276 of the Criminal Code of the Russian Federation, which could carry a sentence of up to 20 years. EPA/STRINGER Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τουλάχιστον 22 δημοσιογράφοι είναι αυτή τη στιγμή φυλακισμένοι στη Ρωσία.

Η εφημερίδα Wall Street Journal επέκρινε σήμερα την καταδίκη στη Ρωσία του δημοσιογράφου της, του Αμερικανού Έβαν Γκέρσκοβιτς, σε φυλάκιση 16 ετών έπειτα από δίκη που διεξήχθη ταχύτατα κεκλεισμένων των θυρών.

Η καταδίκη είναι “σκανδαλώδης” και “συμβαίνει ενώ ο Έβαν έχει περάσει 478 ημέρες στη φυλακή, φυλακισμένος άδικα, μακριά από την οικογένεια και τους φίλους του (…) όλ’ αυτά επειδή έκανε τη δουλειά του ως δημοσιογράφος”, ανέφεραν σε μια ανακοίνωση τα στελέχη της εφημερίδας.

“Θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε προκειμένου να απαιτήσουμε την απελευθέρωση του Έβαν και να υποστηρίξουμε την οικογένειά του”, διαβεβαίωσαν, σημειώνοντας πως “η δημοσιογραφία δεν είναι έγκλημα”.

Η Επιτροπή Προστασίας των Δημοσιογράφων (CPJ) χαρακτήρισε επίσης “σκανδαλώδη” την απόφαση του δικαστηρίου.

Οι δημοσιογράφοι δεν είναι πιόνια σε γεωπολιτικά παιχνίδια. Είναι καιρός να σταματήσει η διπλωματία της ομηρείας και να απελευθερωθεί αμέσως”, είπε ο Κάρλος Μαρτίνεζ της Serna, διευθυντής προγραμμάτων της οργάνωσης αυτής που εδρεύει στη Νέα Υόρκη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τουλάχιστον 22 δημοσιογράφοι είναι αυτή τη στιγμή φυλακισμένοι στη Ρωσία, μεταξύ των οποίων ο Έβαν Γκέρσκοβιτς, σύμφωνα με την τελευταία καταγραφή του CPJ, που πραγματοποιήθηκε στα τέλη του 2023.

Ανταποκριτής της Wall Street Journal, ο Έβαν Γκέρσκοβιτς, 32 ετών, συνελήφθη τον Μάρτιο του 2023 στη διάρκεια ενός ρεπορτάζ στα Ουράλια για “κατασκοπεία“, κατηγορία που δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ και την οποία ο δημοσιογράφος, η οικογένειά του, οι άνθρωποι που βρίσκονταν κοντά του καθώς και ο Λευκός Οίκος αρνούνται.

Είναι ο πρώτος Δυτικός δημοσιογράφος, μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, που κατηγορείται για κατασκοπεία στη Ρωσία. Η φυλάκισή του προκάλεσε σημαντικό κύμα συμπαράστασης στα αμερικανικά και ευρωπαϊκά ΜΜΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: